keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Villiyrttejä: Mesiangervonkukkajuoma

Tänä kesänä olemme maistelleet jo useita meille uusia villiyrttejä. Näiden joukkoon kuuluvat mm. vuohenputki, kuusenkerkkä, maitohorsma ja nyt uusimpana mesiangervo. Ajattelimme lähteä tutustumaan mesiangervoon nyt ensin kukista, joista  tein hunajaisen makuista kesäjuomaa.  Lämpimänä kesäpäivänä onkin ihana istuskella puutarhassa siemailemassa mesiangervonkukkajuomaa joko ihan sellaisenaan tai vaikka sekoitettuna kivennäisveteen tai sitruunalimsaan. Tykkäsimme kovasti mesiangervon kukkien mausta, ja jatkossa aion kokeilla niitä myös jälkiruokiin.

Mesiangervonkukkajuoma on hunajaisen makuinen kesäherkku.

 

Mesiangervonkukkajuoma

2 litraa vettä
1.5 litraa mesiangervonkukkia
4-5 dl sokeria
0.5 dl sitruunamehua

Kerää juuri avautuneita mesiangervon kukintoja, ravistele niistä ötökät pois. Voit sen jälkeen pitää kukintoja vielä hetken kannellisessa astiassa, jossa ötökät nousevat kanteen ja kukintojen päälle, ja saat sillä tavoin noukittua viimeisetkin ötökät pois. Mesiangervon kukinnoista kannattaa poistaa vihreät osat mahdollisimman tarkkaan, sillä ne tuovat makuun kitkeryyttä. Laita sen jälkeen mesiangervonkukinnot kattilaan ja kaada vesi päälle. Anna hautua huoneenlämmössä noin vuorokausi. Lisää sitten kattilaan sokeri ja sitruunamehu. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin lasipulloihin ja jäähdytä.

Aiempia postauksiani villiyrttiherkuista:

- Vuohenputkipesto
- Kuusenkerkkäsiirappi
- Vuohenputkipiirakka
- Voikukkamarmeladi
- Juhannuksen kaunein salaatti
- Voikukkasima
- Paistetut voikukannuput
- Paistetut maitohorsman versot ja nokkossipsit
- Villiyrttisuosikkejani 

 

Oletko sinä maistanut mesiangervoa? 

Kaunista kesäpäivää!

3 kommenttia:

  1. Mökillämme mesiangervot kukkivat runsaasti. Kiva tietää, että niistä voi valmistaa juomia ja muita herkkuja. Luin tosin Maaseudun tulevaisuuden artikkelista, ettei mesiangervo sovi esim. raskaana oleville (se voi aiheuttaa supistuksia), joten itse en uskalla testata sitä vielä tänä kesänä. Tästä poiki mieleeni kehitysidea, että näissä villiyrtti-blogikirjoituksissa voisi mainita kyseisen yrtin mahdollisista vaaroista. Sattumalta osui omiin silmiini tuo artikkelin varoitus, kun ryhdyin etsimään lisää mesiangervoreseptejä, muuten olisin varmaan heti huomisaamuna sännännyt poimimaan mesiangervon kukintoja. :D (Tässä linkki artikkeliin, jos haluat itse lukaista sen: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/a36384f0-ae17-5605-8436-a3e83dc76a50) Mukavaa loppuviikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Mesiangervoa tosiaan ei suositella käytettäväksi raskauden aikana. Täytyy pitää mielessä tuo aihe-ehdotuksesi! Ja paljon onnea teille, jos tulkitsin oikein, että olette saamassa perheenlisäystä!<3

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...