torstai 19. syyskuuta 2019

Keltaista

Keltainen ei kuulu lempiväreihini puutarhassa, olen siitä aiemminkin maininnut. Siksi meillä keltakukkaisia kasveja on kukkapenkeissä todella vähän. Keväällä poikkeuksen tekevät tete-narsissit, krookukset ja tulppaanit, lisäksi muutama tarkoin valittu keltainen perenna kasvaa Porraspenkissä vaaleanpunakukkaisten kasvien kaverina. Näin syksyllä kuitenkin keltainen saa taas jalansijaa puutarhassa, ja olenkin istuttanut keltaisia, syyskesällä kukkivia perennoja yhteen kohtaan, Keltaiseen Pisteeseen, jonka kukinnasta huomaan vuosi vuodelta pitäväni enemmän. Keltainen piste sai itse asiassa alkunsa talon edellisten asukkaiden aurinkonauhuksista, joita en raaskinut hävittää, vaikka en niistä hirveästi välittänytkään. Pari vuotta myöhemmin juurakkona ostamani kasvi osoittautuikin aivan muuksi kuin oli luvattu, ja sekin päätyi keltaisen värinsä vuoksi samaan paikkaan. Nyt viime vuosina olen muutaman keltakukkaisen kasvin hankkinut paikalle ihan tarkoituksella, ja tänä vuonnakin sinne pääsivät lapinnauhus, kelta-oranssi syyshohdekukka ja isokaunosilmä 'Early Sunrise'. Etenkin syysauringon loisteessa nämä monesti korkeat perennat loistavat kukkiessaan kilpaa auringon kanssa ja näkyvät iloisena väripilkkuna olohuoneen ikkunoista sisälle asti.

Suosikkini Keltaisen Pisteen kasveista on päivänsilmä, jonka ostin juurakkona jonakin ihan muuna perennana. Aluksi olin todella pettynyt väärään kasviin, mutta parin viime vuoden aikana olen alkanut pitää kasvista paljon.

Päivänsilmä kasvaa vähän matalampana kuin syyspäivänhattu 'Herbstsonne'. Tiikerililja tuo oransseine kukkineen kivaa vaihtelua keltakukkaisten kasvien joukkoon.

Kallionauhus 'Osiris Fantasy' ilahduttaa kukintansa lisäksi myös tummanpunaisella lehdistöllään.

Syyspäivänhattu 'Herbstsonne' huitelee kukkineen parissa metrissä.

Kuuluuko keltainen väri sinun puutarhaasi?

Värikästä loppuviikkoa!

24 kommenttia:

 1. Keltainen on minusta vaativa väri, jota ei saa olla liikaa. Joskus näkee pihoja, joissa on valtaosa keltaista, niin minulle tulee... miten tämän ilmaisisi... hermostunut olo. Kuulostaa varmaan hassulta, mutta johtuneeko siitä, että väri on liian energinen? Mieleni taas rauhoittuu, kun katselen liiloja, vaaleanpunaisia ja sinisiä väriyhdistelmiä.
  Eli on keltaista, mutta siellä täällä, lähinnä muutama ruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lila, vaaleanpunainen ja violetti ovat minunkin lempivärejäni puutarhassa.

   Poista
 2. En pidä keltaisesta väristä noin yleisesti, mutta puutarhaan keltainen kuuluu. Etenkin juuri keväällä ja syksyllä keltainen on ihanan piristävä väri. Jännä muuten, että etenkin syyskukkijoita on keltaisina yllättävän iso osuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä ja syksyllä keltainen tosiaan on hyvä väri puutarhassa.

   Poista
 3. Keltainen on ihanan iloinen ja piristävä väri. Usein keväällä tekee mieli ostaa kotiin joku kaunis keltainen kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen on tosiaan pirteä väri. Minullakin on keväisin usein leikkotulppaaneja juuri keltaisena.

   Poista
 4. Minäkin pidän keltaisesta ja etenkin syyskesän puutarhaan se tuo ihanaa pirteyttä ja valoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä keltaiset kukkijat tosiaan ihan loistavat auringossa.

   Poista
 5. Näiden pirteiden keltaisten lisäksi, aurinkoa syksyiseen pihaamme tuovat hanhikit ja maa-artisokan kukat.
  Oikein hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla maa-artisokat eivät jostain syystä kuki ollenkaan, vaikka muuten hyvin kasvavatkin. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 6. Kauniita kukkasia. Ei ole keltainen minunkaan lempivärini, mutta varsinkin keväällä se saa kevätauringon loistamaan normaaliakin kirkkaammin. Mukavia loppuviikon päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pimeän talven jälkeen keltainen tosiaan on oikein piristävä väri puutarhassa. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 7. Keltainen on semmoinen ilon väri, että kyllä sitä voi jossakin kohtaa, johonkin aikaa puutarhassa olla. Tähän syksyynhän se sopii mainiosti! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syksyyn se sopii tosiaan oikein hyvin. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 8. Keltaisen kasvien paikat pitää tosiaan miettiä, keltainen on parhaimmillaan kuin pieni aurinko. Ennen en voinut kuvitella itselleni päälle keltaisia vaatteita, mutta niin se mieli (tai muoti) muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa paikassa keltaisetkin kukat ovat tosiaan kauniita.

   Poista
 9. Tykkään keltaisesta ja sitä löytyy myös puutarhasta. :)

  VastaaPoista
 10. Kyllä meiltä keltaista löytyy, vaikka se ei suosikkiväreihin kuulukaan. Loppukesään ja syksyyn keltainen kuitenkin sopii hyvin - pidän esimerkiksi todella paljon auringonkukista. Myös kevään keltaiset sipulikukat ovat viehättäviä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Auringonkukat ovat minustakin tosi kauniita. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 11. Keltainen on piristävä väri :) hyvää viikonloppua sinulle !

  VastaaPoista
 12. Keltainen on vaativa väri ja hankala yhdistää muihin väreihin. Helposti tulee räikeitä yhdistelmiä, jos sävyt eivät osu täydellisesti yksiin. Tuo on hyvä ajatus, että kerää keltaiset kasvit omaksi ryhmäkseen, jossa ne ovat edukseen. Meillä on loppujen lopuksi aika vähän keltaista ja nekin tarkasti omissa nurkissaan: päivänliljat punaista talon seinää vasten ja pensashanhikit vihreä kuusikko taustallaan, kummassakin ryhmässä on myös keltaisia sipulikukkia. Kivikkorinteessäkin on joitain keltaisia kasveja, mutta ne eivät näy omalle pihalle, joten eivät niin häiritse. Niidenkään ympärillä ei taida olla muita samaan aikaan kukkivaa kasvia. Ehkä kuitenkin olen alkanut siedättyä keltaiselle, sillä olen harkinnut jopa nauhuksia rinteen kauimpaan päähän perhosten (ja keltaisesta pitävän naapurin) iloksi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin keltainen on hiipinyt vaivihkaa puutarhan värivalikoimaan. Nauhukset ovat kyllä näyttäviä ja niistä löytyy paljon eri vaihtoehtoja. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...