lauantai 23. heinäkuuta 2022

Heinäkuun alkupuolen puutarhapuuhia

Nyt heinäkuun aikana puutarhaprojektimme ovat edenneet vähän hitaammin kuin alkukesällä. Osin syynä on ollut ajanpuute, osin ihan vain puhdas laiskuus, sillä pitkä työrupeama ennen lomaa alkoi jo tuntua eikä työpäivien jälkeen enää etenkään loppuviikosta oikein jaksanut puutarhassa tehdä muuta kuin pakolliset kasvihuoneen kastelut ja muut vastaavat puuhat. Jotain kuitenkin ehdimme saada siitä huolimatta aikaan.:)

Nurmikko ulottui aikaisemmin koivun takana näkyvän Angervorinteen reunaan asti ja samoin päivänliljoja kasvavaan kivikoriin oikealla. Nyt tämäkin koivu saa alleen maksaruohomaton, kunhan kasvit lähtevät vielä lähivuosina leviämään. Mustikkaa kasvoi koivun juurella jo valmiiksi ja ne jätin paikoilleen. Samalla vähän pidensin kuvan vasemmassa reunassa olevaa, nuotiopaikalle johtavaa hiekkapolkua, joka aiemmin päättyi pisamakellojen luo.

Nuotiopaikan luona poistin nurmikot yhden koivun juurelta ja istutin tilalle kaukasianmaksaruohoa 'Summer Glory', joka on viihtynyt hyvin viereisenkin koivun alla ja samoin omenapuun juurella. Samalla pidensin vähän Lilja- ja Angervorinteen väliin jäävää hiekkapolkua. Talvella tekemäni pajulyhdytkin muistin vihdoin ripustella metsäpuutarhaan ja niistä postailinkin äskettäin. Hyötytarhaa rajaavan matalan aidan ja kesäkukkapenkin takaosaan siirsimme jo aikaisemmin ison kiven katseenvangitsijaksi. Nyt siirsin sen juurelle oregoninmaksaruohoa ja lyydianmaksaruohoa, jotka olivat etupihan puolella levittäytyneet hiekkapolulle.

 

Iso kivi näkyy terassilta asti kesäkukkapenkin vieressä olevan liuskekivipolun päässä. Oregoninmaksaruoho ja lyydianmaksaruoho ovat tarpeeksi matalia, jotta kivi ei jää kasvien taakse piiloon, vaan saa toimia katseenvangitsijana.

Mies sai valmiiksi kesäkeittiön patiosta sen osan, mitä tälle kesälle oli suunniteltu tehtäväksi. Siihen tosin olisi tarkoitus tehdä vielä vähän pergolatyyppistä viritelmää ja puutarhaporttiakin, mutta voi olla, että ne jäävät ensi vuodelle tai ainakin Avointen Puutarhojen jälkeen toteutettavaksi. Minä taas jatkoin terassin nurkalla olevan portin alueen tuunaamista tekemällä portin juurelle matalan liuskekiviaskelman. Sen myötä Pikkuniityn hiekkapolulta ei kulkeudu enää samalla tavalla hiekkaa terassille kuin aiemmin, vaan suurimmat hiekat putoavat kengistä jo kiviaskelmalle.

 

Kulku talon päädystä takapihan terassille on nyt huomattavasti selkeämpi puutarhaportin rakentamisen ja hiekkapolun tämän päädyn muokkaamisen myötä. Kääpiöpurppuraheisiangervo 'Little Angel' kasvaa portin juurella ja sen takana piippuköynnöksen versot ovat lähteneet kurottelemaan porttia ylöspäin.

Vihertunnelin aluettakin olen pikku hiljaa jatkanut, mutta vielä siellä riittää tekemistä. Toivon saavani sen loppuun nyt viikonloppuna tai viimeistään ensi viikon alkupuolella. Siellä nimittäin askelpolusta puolet on jo valmiina, toinen puoli on vielä kesken ja uusi kivikkokasvialue on myös suurin piirtein puoliksi tehty. Myös Avoimiin Puutarhoihin olemme pikku hiljaa valmistautuneet, mutta tekemistä riittää vielä runsaasti.:) Viikko sitten meillä alkoi vihdoin kesäloma ja alkuviikon vietimme lomareissussa. Nyt levon ja pienen puutarhapaussin jälkeen pihahommatkin innostavat taas uudella tavalla!

 

Oikein hyvää viikonloppua!

2 kommenttia:

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...