Omavaraisuusopintoihini kuuluvilla tämän kevään villiyrttiluennoilla sain taas paljon uusia ideoita ihaniin villiyrttiherkkuihin. Yksi näistä herkuista, jota oli pakko kokeilla, on voikukkamarmeladi. Viime kesänä teimme voikukkasimaa, joka osoittautui mahtavaksi kesäjuomaksi, ja samaa makumaailmaa on myös voikukkamarmeladissa. Lapset keräsivät viime kesänä kukat simaa varten ja olivat innoissaan keräämässä niitä myös marmeladin valmistukseen. Voikukkamarmeladi osoittautuikin luvatun kaltaiseksi herkuksi, jossa on kukkaisa vivahde ja kaunis kullankeltainen väri. Itse maistelimme sitä mm. lettujen kanssa ja myös aamupuuron kanssa se oli hyvää. Tämä yksi purkillinen loppui nopeasti, joten täytyy pian tehdä sitä lisää, jotta saisimme sitä myös talven varalle.:)
Voikukkamarmeladin maussa on kukkainen ja vähän hunajainen vivahde. |
Voikukkamarmeladi
6 dl voikukan kukkia
3 dl vettä
230g hillosokeria
1 tl sitruunamehua
Nypi terälehdet irti kukkapohjista. Vihreät osat kannattaa poistaa huolella, sillä niistä tulee marmeladiin kitkeryyttä. Laita terälehdet kattilaan ja kaada vesi päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta pois liedeltä. Anna hautua jäähtyvässä liemessä noin 20 minuuttia. Siivilöi voikukkaliemi toiseen kattilaan ja purista joukkoon kukista irtoava neste. Lisää liemen sekaan hillosokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä seosta noin 5 minuuttia ilman kantta. Lisää keittämisen aikana sitruunamehu. Kaada voikukkamarmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje tiiviisti. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin vuorokausi ennen tarjoilua. Marmeladin kuuluu olla koostumukseltaan notkeaa. Säilytä viileässä.
Aiempia postauksiani villiyrttiherkuista:
- Juhannuksen kaunein salaatti
- Voikukkasima
- Paistetut voikukannuput
- Paistetut maitohorsman versot ja nokkossipsit
- Villiyrttisuosikkejani
Käytätkö sinä villiyrttejä? Jos käytät, mikä on lempiherkkusi niistä?
Mukavaa tiistaita!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!