torstai 3. maaliskuuta 2022

DIY: Helppo makramee-amppeli

Olemme tässä viime aikoina uudistaneet olohuoneemme ilmettä nimenomaan vihersisustusmielessä. Olohuoneessamme on korkeat ikkunat, joiden edustalla on kasvipöytä, ja sen yläpuolelle olemme kasvitelineen avulla nostaneet muutamia huonekasveja. Lisäksi yksi ilmakasvi on riippunut pohjoiseen suuntautuvien ikkunoiden edessä lasipallossaan. Halusin kuitenkin vielä lisää kasveja yläilmoihin, ja mikäs siihen sopisikaan paremmin kuin amppelit. Makrameelangasta teinkin nyt ensi alkuun pari naruamppelia, ja niiden tekeminen oli sen verran helppoa ja hauskaa, että teen näitä varmasti vielä lisää. Neljäntoista tavallisen solmun jälkeen amppeli on nimittäin valmis!

Marraskuunkaktus pääsi yläilmoihin amppelissa.


Tarvikkeet:
- ruukku
- makrameelankaa (tai jotain muuta narua, matonkudetta tms.) 

Ensin langasta leikataan kahdeksan samanpituista pätkää, jotka solmitaan toisesta päästä yhteen. Itse tein amppelin 140cm pitkistä pätkistä, mutta jos amppelin haluaa roikkuvan matalammalla, voi leikata vielä pidempiä pätkiä.

Amppelin solmimisessa käytetään tyhjää ruukkua apuna. Ylösalaisin olevan ruukun päälle asetetaan äsken tehty solmu keskelle ja levitetään narut neljäksi pariksi, jotka solmitaan suurin piirtein ruukun pohjan reunan kohdalta aina yhteen.

Tämän jälkeen aina kahdesta vierekkäisestä naruparista yhdistetään narut uudeksi pariksi ja solmitaan yhteen noin ruukun puolivälin korkeudella. Jos ruukku on kovin korkea, voi tämän solmimisen tehdä 1/3 korkeudella ja toistaa tämän vaiheen uudestaan 2/3 korkeudella.

Seuraavaksi yhdistetään jälleen viereisistä narupareista narut uusiksi pareiksi ja solmitaan yhteen ruukun yläreunan kohdalla. Tämän jälkeen kaikki narut kerätään yhdeksi nipuksi ja solmitaan halutulta korkeudelta yhteen. Lopuksi sekä pohjasta roikkuvat että ylös jäävät narukimput leikataan tasaisiksi, ja sitten amppeli onkin valmis!

 Oletko sinä tehnyt itse amppeleita?

Iloa ja valoa päivääsi!

2 kommenttia:

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...