perjantai 23. maaliskuuta 2018

Luonnonkivet

Tämän postauksen ajattelin omistaa luonnonkiville. Olemme niiden suhteen olleet hyvinkin omavaraisia, sillä jokaista istutuskuoppaa kaivaessa lapio kolahtaa kiviin. Niinpä niille on täytynyt keksiä järkevää käyttöä, ja monessa paikkassa niitä on puutarhassamme hyödynnettykin. Lisäksi esimerkiksi kivipuro siintää vielä haaveissa, ja eiköhän senkin aika joskus tule, sillä paikkaakin olen sille jo alustavasti suunnitellut. 

Kivikkokasvialue ja taustalla portaiden alla kivipylväät

Kivipylväät olen tehnyt verkosta ja täyttänyt ne kivillä. Ylhäällä on syvennys, jonka pohjalla on ympyränmuotoinen laatta. Valoisaan aikaan pylväiden päällä on pyöreähköt kivet koristeena, mutta talven lähestyessä kivet siirretään syrjään ja poltetaan pylväiden päällä ulkoroihuja. Lisäksi olemme kietoneet valosarjat pylväiden ympärille.Samaan tapaan kuin kivipylväät olen tehnyt kaksi istutusallasta. Näissä kivirenkaan keskellä on pohjaton saavi täynnä multaa. Toisessa altaassa kasvavat päivänliljat "Stella d´Oro" ja "Sammy Russell", toisessa kiinankeltakärhö.

Myös nuotiopaikalla on hyödynnetty luonnonkiviä. Taustalla kivipylväs-mallinen kiinankeltakärhön istutusallas.

Rinnepenkkiä koristavat erikokoiset luonnonkivet, samoin kivikkokasvialueella luonnonkivet ovat suuressa roolissa. Kaaripenkin takareuna rajoittuu kivimuuriin, joka jatkuu matalana ”raja-aitana” Sydänpolun alueelle tontin reunaa myötäillen. Myös Kohopenkki ja Porraspenkki saavat ilmettä kivistä. Sydänpolulla on erikokoisia kiviä aseteltu koristeeksi ja toisaalta Mansikkakivi istuskelua varten. Etupihan istutusalue on katettu pienillä kivillä ja isommat kivet reunustavat sitä. Lisäksi etupihalta löytyy autotallin edustan ja kulkuväylän erottava kivikasa, johon aion ensi kesänä istuttaa koloihin pieniä suloisia kivikkokasveja. 

Rinnepenkkiä

Kohopenkkiä reunustavat luonnonkivet. Kukkimisvuorossa hopeatäpläpeipit. Pionit, syysleimut ja jaloangervot vasta kehittelevät nuppujaan.

Etupihan istutusaluetta, jota aion ensi kesänä muokata mm. poistamalla sinilaakakatajat. Riippahernepensaat ja pilarikatajat saavat jäädä.

Etupihan kivikasa, joka saa ensi kesänä pehmeämpää ilmettä kivikkokasvien myötä.

Kiviä on käytetty puutarhassamme monessa paikassa rajaamaan ja reunustamaan alueita. Sydänpolku ja Kaaripolku ovat pienten luonnonkivien reunustamia. Rinnepenkit ja Kaaripenkki on rajattu luonnonkivien ja maakostean betonin avulla selkeästi erilleen nurmesta, ja Pensasryhmän ja terassin väliin jää kivikaistale. Kivikaari toimii myös osaltaan tilanjakajana metsäpuutarhassa. 

Kivikaari rajaa metsäpuutarhan aluetta nuotiopaikasta. Kaari on toistaiseksi väliaikainen, sillä isoja kiviä on vain tuotu tähän sitä mukaa, kun niitä on löytynyt. Alueelle on tarkoitus jatkossa tehdä siistit rajat erottamaan se nurmikosta ja samalla asetella kivet lopulliseen muotoon.

Istuskelukiviä puutarhastamme löytyy useita. Yksi näistä on jo aiemmin mainittu Mansikkakivi, toinen isompi kivi on Ruusuryhmän takana. Lisäksi istuskeluunkin sopiva astinkivi täyttää kulkuaukon O-penkin keskelle.

Sydänpolulla Mansikkakivi tarjoaa lapsille paikan istuskella ja napostella polun varrella kasvavia metsämansikoita, mesimarjoja, mustikoita ja puolukoita.

Onko sinun puutarhassasi kiviä? Millä tavoin olet niitä käyttänyt?

Aurinkoista viikonvaihdetta!

70 kommenttia:

 1. Monipuolisesti olet kiviä käyttänyt. Meilläkin on hirveästi kiviä pihalla ja tänä kesänä olisi tarkoitus niitäkin enemmän hyödyntää. Kiva saada tästä vähän ideoita.

  VastaaPoista
 2. Oi,minun mieleeni tämä kivipostaus! Näitä kuvia katsottaisiin mielellään Facebookin Kivikkopiha-ryhmässäkin!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! Yritän huomenna muistaa käydä läppärillä laittamassa kuvat Kivikkopiharyhmään. Nyt kommentoin puhelimella. Kiitos, kun muistutit ryhmästä!

   Poista
 3. Kiitos ideoista. Pihassa ollaan käytetty kiviä, mutta ei noin monipuolisesti. Kivisilta meillä on tontin rajalla ja polut on kivestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Kiva, jos sait tästä uusia ideoita. Kivisilta kuulostaa hienolta!

   Poista
 4. Näyttäähän noita kiviä teidänkin tontilta nousevan :) Ärsyttävää, jos pitää kaivaa vähänkään isompaa monttua ja kiviä löytyy enemmän kuin multaa, mutta kyllä niille yleensä käyttöäkin sitten löytyy. Itselleni oli uusi idea tuo kivipylväs-istutusallas. Aurinkoista perjantaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä ylimääräiset kivet ovat "säilytyksessä" tontin reunalla pitkänä kivimuodostelmana koon mukaan lajiteltuna. Sieltä käyn aina noutamassa sopivia, kun johonkin tarvitsen. Toisaalta on tosi hyvä, että niitä löytyy jatkuvasti, koska ne ovat minusta kauniita, mutta kyllähän ne kaivamista vaikeuttavat. Jos on oikein kivinen kohta, niin mies saakin sitten hoitaa kaivuuhommat.:D Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 5. Hienoja nuo kivipylväät ja kasvialtaat! Kivet on kiehtovia :)

  VastaaPoista
 6. Olen vuosien ajan kiertänyt kukkapenkkien reunoja kivillä ja alkuvuosina rakensimme alapihalle 7-8 metriä pitkää kivimuuria. Vieläkin sitä saisi korottaa. Takapihan polut olen reunustanut kivillä ja vieläkin niitä riittää. Rakennusvaiheessa nimittäin jouduimme purkamaan vanhaa kiviaitaa tontillamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monipuolisesti olet sinäkin käyttänyt kiviä puutarhassanne. Kivimuurit ovat kyllä hienoja.

   Poista
 7. Mikä määrä kiviä! Monipualisesti ootta niitä hyäryntäny. Nehän on täs tapaukses ilimaasta materiaalia.....ja ikuusta. Sellaane soliseva kivipuro oliski kiva, ku teillä on tuata korkeuseruaki sopivasti.
  Meilläki kiviä, mutta joka kiven oon itte sinne raharannu, omilta peltoraivauksilta. Polokuja ja reunuksia oon niistä teheny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi kivien määrä harmitti, kun kaivaminen oli niin työlästä, mutta nyt olen iloinen joka kerta, kun hyvän kokoisia kiviä löytyy. Isompien kuoppien, kuten kasvihuoneen perustusten, kaivamisessa vähän aina jännittää, tuleeko vastaan niin isoja kiviä, ettei saada niitä omin voimin pois. Yllättävän isojakin ollaan kuitenkin saatu ylös kuopasta, kun on lankuista tehty luiska, jota pitkin kivi on kammettu ja vieritetty pois. Kiva, että olet kiviä löytänyt raivauksilta, vaikka onhan niissä varmasti ollut oma kuljettamisensa. Kaunista jälkeä olet niillä tehnyt, joten vaivan arvoista se on varmasti ollut.:)

   Poista
 8. Kiva tuo kivipylväs.
  Kivistä on moneksi.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Ihania kuvia, teillä on niin upea piha❤ Luonnonkivet on kyllä kauniita! Meillä on vain kukkapenkkien ympärillä kiviä.Mukavaa alkavaa viikonloppua❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi!❤ Mukavaa viikonloppua!❤

   Poista
 10. Kauniita kuvia ja ihania kivijuttuja!
  Rakastan kiviä ja täällä meillä niitä löytyy myös luonnosta helposti. Meillä on tuo harju, joka on Salpausselän jatke.
  Kivistä saa kauniita asioita sekä sisälle että ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivet ovat tosiaan monikäyttöisiä ja niillä saa kivaa ilmettä moneen paikkaan.

   Poista
 11. Upeasti olette kiviä hyödyntäneet <3 Edellinen omistaja ei täällä tehnyt kivestä kaikkea hienoa, joita on kiva ihailla :) Mukavaa viikonloppua teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivet ovat ihana materiaali. Mukavaa viikonloppua teillekin!<3

   Poista
 12. Kiva idea käyttää pihamaalta saadut kivet puutarhassa hyödyksi ja niillä saa ihania kiviasetelmia aikaiseksi <3
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aluksi tuntui, että mitä ihmettä näillä kaikilla kivillä tekee, mutta vähitellen hurahdin kiviin niin, että on kiva keksiä niille aina uusia sijoituspaikkoja.:) Hyvää viikonloppua sinullekin!<3

   Poista
 13. Oletpa käyttänyt kiviä kekseliäästi ja monipuolisesti. Varmasti kaivaminen on hankalaa, jos tontti on täynnä kiviä, mutta on se myös aikamoinen etu kivistä tykkäävälle. Kuten sinunkin pihastasi näkee, niillä saa rakennettua hienoja elementtejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parina ensimmäisenä vuonna en osannut oikein vielä arvostaa kivien määrää, mutta nykyisin olen niistä tosi iloinen.

   Poista
 14. Jo on kiviä! Ja hienoja ideoita niistä. Etenkin tuo kivikkopenkki on upea. Jonkinlainen vastaava on täälläkin suunnitelmissa, mutta siitä ei tule lähellekään noin isoa. Lisäksi muureja/pengerryksiä olemme rakennelleet kivistä. Täältä tontilta löytyy lähinnä räjäytyskiviä, joten ovat kovin teräväreunaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Täälläkin on joitain teräväreunaisia kiviä lähinnä nurmikentän alueella kaivettaessa, mutta metsäpuutarhasta löytyy pelkkiä sileitä kiviä. Molemmille onneksi löytyy käyttöä.

   Poista
 15. Kauniita saetelmia, (vai miksi niitä nyt kutsutaan) kivistä.

  VastaaPoista
 16. Mainioita ideoita. Kivet kuuluu ehdottomasti pihaan ja puutarhaan. Ja ne keräävät
  lämpöä, joten niitä on ihan hyvä olla kukkapenkkien-ym. reunoilla ja keskelläkin, miten nyt tykkääkin asetella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo lämmön kerääminen on tosiaan usein hyvä ominaisuus. Kivien luota lumetkin sulavat ensin.

   Poista
 17. Ihan villiinnyn tästä postauksesta 😀. Kivet ovat ihania ja oletkin käyttänyt niitä monipuolisesti. Minulla on mökillä myös kivipylväitä. Laitan niihin aurinkokennovalon kesäksi. Lisään kiviä pikku hiljaa, kun uusia ideoita syntyy. Kivikasojen ainoa hankaluus on niiden putsaaminen syksyn lehdistä ja muista roskista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit!:) Kivikasojen puhdistaminen on tosiaan vähän tympeää. Meillä suurin osa roskista lähtee yleensä lehtipuhaltimella, mutta joitakin nupin sitten vielä käsin pois.

   Poista
  2. Tämä oli loistotieto. Mieheni haraa vastaan lehtipuhaltimen ostoa. Minä sanoin, että sillä saattaisi onnistua 😊

   Poista
  3. Lehtipuhallin on tähän hommaan kyllä tosi hyvä, suosittelen!😊

   Poista
 18. Mukavasti oot kiviä käyttäny! Tiälläkin niitä on runsaasti muaperässä. Kivipylyväät on hyvä keksintö.

  VastaaPoista
 19. No kyllä teilläkin kiviä on riittänyt. Kivet ovat kivoja, mielikuvitus saa olla rajaton niiden kanssa. Minulla on haaveissa oma kivikkokasvien paikka mutta vielä on vähän mietinnässä missä se olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ovat tosiaan hauska materiaali ja tosi monikäyttöinen.

   Poista
 20. En voi muuta kuin haukkoa henkeä. Hienosti suunniteltuja ja toteutettuja kivistä rakennettuja katseenvangitsijoita. Onnitteluni kauniista kokonaisuudesta. Hyvää viikonloppua teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Hyvää viikonloppua teillekin!<3

   Poista
 21. Voi miten ihania ideoita! <3 Onko nuo kaikki kivet omasta pihasta? :D

  VastaaPoista
 22. Oi miten upea piha sinulla Hienosti olet kaikki suunitellut ja toteuttanut kivi ja kasviryhmät
  On meilläkin hieman kiviä,kivet ovat ihania kiitos hieno postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi, Irma!<3 Kivet ovat minustakin upeita.:)

   Poista
 23. Oi että miten innostava postaus! Minäkin rakastan kiviä, joita löytyy omasta takaa joka lapioniskulle. Hienosti olet ideoinut ja toteuttanut kiviladoksia. Upeita! Meillä on myös paljon kiviä, ja niistä on ladottu pengerrystä rinteeseen. Kivipuutarhaksi sitä kutsun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita! Kivet ovat ihania ja ne sopivat moneen paikkaan. Kivipuutarha onkin kaunis nimitys.:)

   Poista
 24. Miten kauniisti oletkaan sijoittanut kiviä eri puolelle puutarhaasi.

  VastaaPoista
 25. Voi kun kaunis kivipilari valojen kanssa <3
  Kivet on monikäyttöisiä! Mekin juuri luonnonkivistä teemme kivijalkaa pupulan mökkiin <3

  VastaaPoista
 26. Teillä tosiaan on runsaasti kiviä, olet kääntänyt ne selvästi voitoksi! Mansikkakivi lapsille on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Mansikkakivi on varmasti kivistämme suosituin.:)

   Poista
 27. Kyllä luonnonkivistä saa paljon kaunista aikaiseksi, sinulla on kaunis puutarha:)

  VastaaPoista
 28. Oletpa kauniisti ja monipuolisesti käyttänyt kiviä hyödyksi puutarhassa!

  VastaaPoista
 29. Hienolta näyttää kivikokoelma! Me asutaan maalaistalossa, joten luonnonkivet istuvat maisemaan kuin nenä päähän. En osaisi kuvitella meidän puutarhaa ilman niitä ja aina vuosi vuodelta lisääntyvät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Moniin paikkoihin kivet tosiaan sopivat erinomaisesti ja maalaistalon piha on varmasti yksi niistä. Kivet ovat kauniita!:)

   Poista
 30. Kiviä löytyy kyllä ja hyvä niin, pidän kivistä. Paitsi silloin kun kaivan kukkamaata ja tulee "liian" iso kivi vastaan:)
  Talo on meillä ympäröity kivillä, löytyy kiviaitaa ja iso kivikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa paikassa teilläkin on kiviä käytetty!:) Nuo liian isot kivet ovat tosiaan harmillisia. Suurin osa niistäkin meillä on lopulta noussut, mutta pari ollaan jouduttu jättämään maahan ja vähän siirtämään kuopan paikkaa toiseen kohtaan.

   Poista
 31. Kauniisti olet kiviä laitellut puutarhaasi.
  Itse myös rakastan kiviä ja vaikka mulla nyt enää onkin pieni takapiha vain, niin sieltäkin löytyy paljon kiviä!

  VastaaPoista
 32. Vau miten ihania tapoja hyödyntää kiviä! Kivet ja kasvit ovat jotenkin niin iätön yhdistelmä, aina kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kivet ja kasvit tuovat tosiaan esille toistensa parhaat puolet.

   Poista
 33. On teillä ihana piha ja kivoja yksityiskohtia. Olet kyllä osannut hyödyntää kiviä. Meilläkin on valtavasti kiviä ja tein niistä muutaman kivikon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivikot ovat kivaa vaihtelua nurmelle ja perinteisille kukkapenkeille.

   Poista
 34. Ihania kiviä, luonnon kivet ovat aivan ihania :)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...