lauantai 18. huhtikuuta 2020

Kotivara NYT

Marraskuussa monet bloggaajat osallistuivat yhteispostaukseen kotivaraan liittyen. Nyt tänään on jälleen yhteispostauksen aika, ja tällä kertaa vuorossa on vapaamuotoinen jatko-osa marraskuun kotivarapostaukselle. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja omavarainen.fi.Marraskuussa postasin kotivarasta puutarhan näkökulmasta. Tänä vuonna aiomme edelleen lisätä kasvattamiemme hyötykasvien määrää. Mies nikkaroi jo pari uutta istutuslaatikkoa ja lisäksi kurpitsat siirtyvät uuteen paikkaan, jotta tilaa istutuslaatikoissa vapautuu vielä enemmän muille hyötykasveille. Parsan juurakoita hankimme, ja niillekin on oma alueensa valmisteilla.  Etenkin kesä- ja syysaikaan oma sato tarjoaakin terveellistä kotivaraa, säilöttynä toki vielä talvellakin. Hyötykasvien viljelyalan lisääminen ei meillä kuitenkaan liity koronaviruksen aiheuttamiin poikkeusoloihin, vaan se oli suunnitelmissamme jo aiemmin. Myös sadeveden talteenottojärjestelmän päivitys kuuluu tämän kesän projekteihin, mutta senkin toteuttaminen oli päätetty jo aikaisemmin. Tämän myötä pystymme jatkossa varastoimaan sadevettä huomattavasti aiempaa suuremman määrän. Suurilta osin ajatukseni puutarhan kotivarasta esim. sadeveden keräyksen ja oman siemenvaraston osalta ovatkin säilyneet ennallaan verrattuna viime marraskuuhun. Sen sijaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeuksellisten olojen vuoksi muu kotivaramme on kokenut ainakin pienen muutoksen aiempaan nähden.

Oma sato tarjoaa hyvää ja terveellistä kotivaraa etenkin kasvukautena, mutta säilöttynä myös sen jälkeen.

Ennenkin meillä on on ollut kotivaraa 72 tunniksi sisältäen mm. ruokaa, juomaa, koiran ruokaa, paristoja, kynttilöitä, polttopuita jne. Koronavirukseen liittyvän karanteeniriskin vuoksi kuitenkin olemme kokeneet tärkeäksi varautua vähän pidempää ajanjaksoa varten. Kahta viikkoa emme nykyisilläkään ruokavaroilla varmasti pärjäisi, mutta huomattavasti pidempään kuin 72 tuntia. Kotivaran ansiosta meillä olisi kuitenkin reilusti aikaa järjestellä ruoan yms. saantia, jos joutuisimme karanteeniin. Lisäksi olemme alkaneet tehdä koko viikon ruokaostokset mahdollisimman suurelta osin yhdellä kerralla, osittain ihan vain välttääksemme kaupassa käyntiä, mutta osittain juuri varautumisen vuoksi. Viiden hengen taloudessa ruokaa kuluu sen verran, että aiemmin olemme tehneet kaksi suurempaa kauppareissua viikossa. Nyt lämpimät ruoat mietimme vähintään viikoksi, välillä puoleksitoistakin, eteenpäin ja ostamme niiden tarvikkeet kerralla. Tällöin lähinnä nopeasti pilaantuvia tuotteita täytyy käydä täydentämässä vielä kertaalleen viikon aikana. Pakasteita, erityisesti erilaisia pakastekasviksia, olemme hankkineet nyt tavanomaista enemmän. Myös kuiva-aine- ja leivontatarvikevarastojamme täydensimme riittämään entistä pidemmän ajan.

Lääkevarastoammekin kävimme läpi erityisesti lasten kuumelääkkeiden osalta. Lapsemme käyttävät kuume- ja kipulääkkeitä purutabletteina, koska niiden säilyvyys on pidempi kuin mikstuuroiden ja niiden ottaminenkin on tämän ikäisillä helpompaa, kun ei tarvitse mittaruiskujen kanssa pelata. Purutablettimuotoisia kuumelääkkeitä kuitenkin myydään melko pienissä pakkauksissa, ja jos kaikki kolme lastamme olisivat samanaikaisesti kuumeessa, ei yhdestä paketista riittäisi valmisteesta riippuen kuin 1-2 päiväksi. Niinpä niitä ostimme niitä nyt pari pakettia varastoon, jotta ne eivät heti loppuisi kesken, jos tauti yllättää.

Nyt korona-aikana myös ajankäyttötyyppinen kotivara on käynyt mielessäni. Sitä en itse asiassa aiemmin ole tullut edes ajatelleeksi. Sinällään meillä kyllä touhuamista riittää kotona, vaikka karanteeniin joutuisimme. Mm. lautapelejä, askartelu- ja piirustustarpeita, minulle kasvien kanssa puuhailua ja miehelle tarvikkeita esim. erilaisiin nikkarointeihin riittää omasta takaa. Kirjastosta olemme lainanneet iltasatukirjat lapsille ja minulle romaaneja. Kirjojen lukemiseen koronan aiheuttama tilanne on vaikuttanut, sillä kaikki kirjastosta lainaamamme kirjat on jo luettu. Lapsille riittää omassa hyllyssä iltasatukirjoja vielä vaikka kuinka pitkäksi aikaa, mutta minulta on kirjat loppu. Äänikirjoistakaan en oikein innostu, pidän enemmän perinteisistä kirjoista. Olen nyt sitten lueskellut puutarhakirjoja senkin edestä, sillä niitä riittää kotona.

Vaikka tähän poikkeukselliseen aikaan liittyy paljon huolta, ahdistusta ja surua, jaksaa luonto kuitenkin tarjota myös ilonaiheita.

Tähän yhteispostaukseen oli suunniteltu vielä bonuksena kotivara-aiheisen reseptin esittely #koronakeittokirja -hengessä. Tämä resepti on yksi perheemme suosikeista, kun ruoan täytyy valmistua nopeasti aina kotona saatavilla olevista aineksista. Meillä tämä valmistetaan pakastevihannessekoituksesta, mutta sen tilalla voi hyvin käyttää myös tuoreita vihanneksia.

Kala-nuudelipata
1 pss (500-600g) wokkivihanneksia tai muuta pakastekasvissekoitusta tai tuoreita kasviksia
1 iso valkosipulinkynsi
1 prk paseerattua tomaattia
2 prk veteen tai öljyyn säilöttyä lohta, tonnikalaa tms. kalasäilykettä
2-3 nuudelilevyä (á 80 g)
(nachoja)

Laita kasvikset paistokasariin. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Kuumenna miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen. Lisää valutettu kalasäilyke kuumennuksen loppuvaiheessa. Keitä nuudelit ja sekoita ne kasvis-kalaseoksen joukkoon. Halutessasi voit tarjota padan nachojen kanssa.


Lisää tietoa kotivarasta löytyy mm. näistä linkeistä:

Aiemmat postaukseni kotivaraan liittyen:
Tässä vielä lista muista tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuneista  blogeista:
Ovatko sinun kotivarasi tai ajatuksesi kotivarasta muuttuneet nykytilanteen myötä?

 Iloa ja terveyttä päiviisi!
 
P.s. Blogissani on käynnissä näiden poikkeuksellisten aikojen piristykseksi hyvän mielen arvonta, jossa palkintona on hyötykasvien siemeniä. Vielä ehdit arvontaan mukaan.:)

26 kommenttia:

 1. Onpa houkuttelevan värikäs tuo kasviskuva :)

  Lääkkeiden saatavuus on hieman itseäkin huolettanut, kun tilanne niiden osalta on heitellyt saatavuuden osalta jo vuoden ennen tätä tilannetta ja välillä tietyt antihistamiinit ovat loppuneet. Mekin hankimme muutaman paketin lisää kotivaraan jo hyvissä ajoin, ettei tarvitse sitoa käsiä yhteen ettei tulisi raavittua silmiään päästä :D Isäntä tilasi myös piilareita itselleen normaalia enemmän. Niiden valmistus kun on tuonnin varassa ja joidenkin kohdalla on vissiin jo ollut hieman haasteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viisaalta kuulostaa tuo antihistamiinien ja piilareiden saatavuusongelmiin varautuminen.

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta! Vaikuttaa herkulliselta!

  VastaaPoista
 3. Tuntuu herkulliselta tuo ruoka, taidanpa ottaa sen ohjelmaan. Meillä ei ole juuri kotivaraa hankittu. Kun kuukausi sitten lähdettiin Afrikan matkalle, hankin ylimääräistä lääkevarastooni. Ihan varmuuden varalta, jos ei olisi päästy pois. Näin lääkärini suositteli. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan hyvä idea tosiaan hankkia myös tuossa mielessä ylimääräistä lääkevarastoon. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 4. Mitä omavaraisempi talous, sen vähemmän poikkeustilanteet vaikuttavat.
  Ohjeesi vaikuttaa herkulliselta. Kokeilen sitä soveltaen eli omilla vihanneksilla ja kalalla. Kiitos siitä.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On ihan totta, mitä sanoit; omavaraistelu tosiaan helpottaa poikkeusoloista selviämistä. Hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 5. Tuo ajankäytön kotivara on erittäin tärkeä. Itse en ehtinyt kirjastoon ennen kuin ne menivät kiinni, nyt on luettu omaa kirjahyllyä läpi ja onneksi se on laaja, menisi useampi vuosi kaikkien lukemiseen, ja nyt kun puutarhakausi alkoi niin tietysti siellä tulee vietettyä aikaa. Tyttären lapsille hain säkillisen tekemistä tavaratalosta, ovat vapaaehtoisessa karanteenissa ja vanhemmat voivat kaivaa säkistä uutta puuhaa kun tulee tylsä hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa puuhastelu on kyllä ihanaa ajankäyttöä. Tosi kivasti ajateltu tuo puuhasäkki!

   Poista
 6. Hyötykasvien kasvatus on kotivaraa parhaimmillaan.
  Me asumme sen verran maalla, että meillä on aina kotivaraa löytynyt, jottei kauppaan tarvitse mennä kuin kerran viikossa. Se on ollut hyvää opettelua tätä aikaa varten.
  Ja tosiaan tuo ajankäytön kotivara on myös tärkeä homma. Sitäkin vähän harjoittelin jo talven Espanjan reissua varten. Monta kassillista lähti nimittäin kirjoja matkaan mukaan. Onneksi menimme omalla autolla, ettei lentokoneeseen tarvinnut maksaa ylimääräisiä kiloja.
  On tärkeää, että koti on näinä aikoina myös kiva harrastuspaikka, turvapaikan lisäksi. Onneksi meillä puutarhaintoilijoilla puuha ei lopu ainakaan tuolla pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, puutarha tarjoaa onneksi nyt monenlaista puuhaa. Ajankäytön kotivara on sellainen, jota itse en ollut tullut aiemmin edes ajatelleeksi.

   Poista
 7. Ajankohtaisia asioita ja mielenkiintoista on lukea, mitä teidän kotivaranne pitää sisällään. Ajankäytön kotivaraa en ollut ajatellutkaan, mutta kyllähän noita pelejä löytyy meiltäkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ollut tuota ajankäytön kotivaraa pohtinut aiemmin.:)

   Poista
 8. Ajankohtainen,asia!
  Meillä kotivaraa ehkä 4 viikoksi,wc-paperit mukaan laskettuna.lääkkeet,ensiapu,koiran lääkkeet+ruuat,kellari kätköö sisälleen säilykkeitä,perunoita,punajuuret,lantut,kaalia.
  Pakaste marjat.hirven/poronliha/kala,keittojuureksia,ym.Ja nyt ruisleipää/rieskaa/sämpylöitä,Kuivakaapissa,jauhot ryynit....kuivatut sienet/omakuivatut mausteet.
  Olen huomannut,KUN kaupasa käynyt ihmisillä ostoslista/paperinen,/elikkä yhdellä kertaa viikoksi7pariksi ruuat.
  Nyt tätä kirjoittaessa,tuntuu että hyvin ruuan suhteen pärjätään.aikakin kuluu,koti/piha-luelumitöitä tehessä;),mutta!
  jokin kovertaa rinnan alla,SE tunne että et saa liikkua vapaasti se onkuin näkymätön lieka kaulassa.
  Poika /Miniä,..virkaystävien tapaaminen-sovitut ajat kaikki pois,,,ympärillä on tyhjää,kolkkoa!
  Ja toinen asia on kukat kahvipöydältä usein puuttuu ? ,suklaan herkuttelu..melkein unohtaut...
  Mutta kaikesta huolimatta mieli on korkealle ,usko keväseen..siihen koivunlehtien silmujen avaamiseen,ja tuoksuun jonka raikas sade puhdistaa :se on TOIVO!
  Hyvää viikonloppua1,Sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Liisa! Tosi hyvin olette varautuneet. Minä kovasti odotan, että saisin pihalta kevään ensimmäiset leikkokukat. Siihen varmasti menee vielä hetki, että sellaiset lajikkeet kukkivat, joita raaskin maljakkoon leikata. Oikein hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 9. Meillä on aina pidetty jonkin verran säilykkeitä varastossa ja hillokellarini on aika laaja. Eroa entiseen on sen verran, että ennen kutsuin kotivaraamme talvisotavarastoksi, nyt se on koronavarasto ;)

  VastaaPoista
 10. Olipa positiivine postaus.Todella hyvin on teillä asiat.Omavaraistalous nousee nyt poikkeusaikoina ihan uuteen arvoon. Tuo tekeminen on minuakin askarruttanut.Onneksi on oma piha!
  Terveisin Outi Helecleanerista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma piha tosiaan tarjoaa paljon mielekästä puuhaa etenkin nyt lumien sulettua.

   Poista
 11. Lääkevarastoa en ole tullut tarkastaneeksi. Pitääkin tehdä inventaario ennen seuraavaa kauppamatkaa. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
 12. Tuo ohje otetaan heti käyttöön. Mulla kun on nyt melkoisesti itsetehtyä savurautusäilykettä .

  VastaaPoista
 13. Meillä lasten kanssa on lelut ja muut korostuneet, kun kavereita tai ketään ei näe. Onneksi nyt on ollut hyvät kelit ulkoilla ��

  VastaaPoista
 14. Itse asun neljän kissan kanssa kerrostalokaksiossa, joten oma karanteeni menee varsin leppoisissa tunnelmissa. Päivisin etätöitä ja sitten saan huvitella ihan miten itse haluan.
  Mutta jos tytär vielä asuisi kotona, voisin epäillä, että hermot olisi mennyt jo useampaan otteeseen. 61 neliötä ei vaan olisi tarpeeksi iso tila kahdelle :)

  Ps. Aivan ihana tuo sun kasviskuva! Ruokahalu meni päälle samantien ;)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...