maanantai 1. maaliskuuta 2021

Unelmana omavaraisempi elämä: Kierrätys- ja säästövinkkejä puutarhaan

Näin kuukauden ensimmäisenä maanantaina on taas aika kirjoitella omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen, jota koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tämän kuukauden aiheena ovat kierrätys- ja säästövinkit sekä suunnitelmien eteneminen.

Pelargoneja on helppo lisätä pistokkaista.

Puutarhaan saa uppoamaan rahaa hurjat määrät, jos kaiken ostaa uutena. Pienellä vaivalla ja viitseliäisyydellä monessa asiassa pääsee kuitenkin halvemmalla. Yksi menoerä ovat kasvit, joiden hankintakuluissa voi säästää huomattavasti kasvattamalla niitä itse siemenistä ja lisäämällä niitä pistokkaista tai jakamalla. Itse teen etenkin perennoiden kohdalla monesti niin, että ostan vain taimen tai pari ja myöhemmin jaan näitä useammaksi kasviksi. Esimerkiksi maksaruohot taas lähtevät hyvin kasvuun jo pienistä palasista, ja niiden leviämistä olenkin nopeuttanut tökkimällä lyhyitä pätkiä multaan emokasvin ympäristöön. 

Hankikylvöinä laitoin tänä vuonna tulemaan n. 30 eri perennalajia/-lajiketta.

Perennoja olen myös kylvänyt itse vuosi vuodelta enemmän, osan suorakylvönä, mutta monia myös hankikylvöinä, jotka ovat helppo ja vaivaton konsti kylmäkäsittelyn vaativien perennoiden kasvattamiseen. Siemenkuluissakin säästää, kun kerää omista hyötykasveista, kesäkukista ja tarvittaessa perennoistakin siemenet talteen seuraavaa kasvukautta varten. F1-kasveista kerätyistä siemenistä ei tosin kasva emokasvin kaltaisia jälkeläisiä ja monesti niiden siemenet eivät edes idä, joten niistä en siemeniä kerää. Itse ostan syksyn alennusmyynneistä "perussiemenet", esim. porkkanat, mangoldit ja salaatit. Lisäksi siemen- ja taimivaihdolla olen saanut monia kiinnostavia lajeja/lajikkeita kokeiltavaksi.

Esimerkiksi krassien siemeniä on tosi helppo kerätä.

Esikasvatuksessa hyödynnän kylvöissä tomaatti-/viinirypälerasiat ja lämpöä itääkseen vaativat kylvökset nostan takan päälle. Samoja rasioita käytän kevään aikana useita kertoja, sillä koulittuani edelliset taimet pois kylvän pestyihin rasioihin uudet siemenet. Koulimisvaiheessa taas siirrän taimet esim. maitotölkin puolikkaisiin, jotka olen pessyt ja tökkinyt veitsellä niiden pohjiin muutamia reikiä.  Yksivuotiset hyötykasvit ja kesäkukat ovatkin meillä melko pieni menoerä, sillä kasvatan ne kaikki itse siemenistä. Ostamiltani perennoilta otan ehjät muoviruukut talteen ja käytän niitä pesun jälkeen esim. omien perennojen kylvö- ja jakotaimille.

Pestyt maitotölkit ovat hyviä ruukkuja koulituille taimille. Niihin voi kirjoittaa kylkeen vedenkestävällä tussilla kasvien nimet. Taimet on myös helppo siirtää lopulliselle kasvupaikalle, sillä tölkin voi huoletta leikata reunasta auki pohjaan asti.
 

Lannoituksessa ja tuholais-/kasvitautitorjunnassa voi myös säästää tekemällä itse esim. nokkosvettä ja -käytettä sekä peltokortekeitettä. Hyviä reseptejä näihin löytyy mm. Hyötykasviyhdistyksen sivuilta.

Uusiin puutarhaprojekteihin, esim. rakennuksiin, kiveyksiin ja muihin kiinteisiin rakenteisiin menee väkisinkin rahaa vähän enemmän. Niissäkin pystyy kuitenkin säästämään, kun tekee projektit mahdollisimman suurelta osin itse ja suunnittelee ne hyvin etukäteen. Lisäksi monissa diy-projekteissa voi säästää käyttämällä, kierrättämällä ja tuunaamalla vanhaa tavaraa. Vanhat laudan pätkät yms. löytävät helposti uuden käyttötarkoituksen, jos yhtään tykkää nikkaroimisesta. Meillä niitä on käytetty mm. erilaisissa pöytätasoissa ja penkeissä. Oksia taas voi käyttää esim. herneiden ja muiden köynnöstäjien tukena ja risuaidoissa. Kivisellä tontilla myös luonnonkivistä saa paljon hauskaa ja hyödyllistä aikaan ilmaiseksi. Meillä luonnonkiviä käytetään koristetarkoituksen lisäksi esim. harsojen painona mansikkamaalla. Kuormalavoista voi tehdä puutarhaan vaikka mitä, vanhat lakanat muuntuvat pienellä muokkaamisella esim. kasvihuoneen verhoiksi ja vanhasta lehtikompostorista voi tehdä vaikkapa hyllyt kasvihuoneeseen. Meillä lasten pieneksi jääneet kylpyammeet taas toimivat avomaankurkkujen suurina "ruukkuina". Vanhan tavaran hyödyntämisessä puutarhassa on oikeastaan vain mielikuvitus rajana, etenkin jos sattuu vielä tykkäämään "romutaiteesta".

Rankasavotasta kerätyistä ohuista rungoista syntyi matala aita kasvimaan laidalle.

 
Vanhan lehtikompostorin kehikosta ja jämärimoista tehdyt kasvihuoneen hyllyt.

Vanha syöttötuoli ja taaperoportti saivat uuden elämän kasvipöytänä.

Sitten on vuorossa vielä lyhyesti kuulumisiamme omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisen suhteen. Tammikuussa kylvämäni chilit, paprikat ja keijunmekot ovat hyvässä kasvussa, ja helmikuun kylvöt odottavat koulimista. Myös perennojen hankikylvöt tein. Keittiön ikkunalta olemme saaneet satoa versoista ja uudelleen kasvattamistani jämäkasviksista. Talvetuksessa olevista kesäkukista ja ananaskirsikoista taas leikkasin pistokkaita, jotka ovat nyt juurtumassa. Omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta -koulutus, josta kerroin edellisessä omavaraisuuspostauksessani, alkoi muutama viikko sitten, ja olen ollut siitä tosi innoissani. Tähän mennessä luennoilla on käsitelty mm. luonnon ja puutarhan hyvinvointivaikutuksia, erilaisia luonnontuotteita ja kasvimaan perustamisessa huomioitavia asioita, mm. eri maalajeja. Talvikalastuspäiväkin olisi ollut viime kuussa, mutta sinne en valitettavasti päässyt lapsen pienkirurgisen toimenpiteen vuoksi.

Keittiön ikkunalla vihertävät jämäkasvisten versot.


Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Helmikuu: Hunajaisia juomia
- Tammikuu: Omavaraisteluni ideologia ja suunnitelmat vuodelle 2021
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset 


Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1
Jovela
Apilankukka
Kakskulma
Multavarpaan maailma
Sateenkaaria ja serpentiiniä
Iso-Orvokkiniitty

Vyöhyke 2
Urban Farming
Sarin puutarhat
Oma tupa, tontti ja lupa

Vyöhyke 3
Tsajut
Caramellia
Majalevo
Rakkautta ja maan antimia
Mikä Itä

Vyöhyke 4
Korkeala

Vyöhyke 5
Korpikuusen tila
Puutteela

Vyöhyke 7
Korpitalo

24 kommenttia:

  1. Pysyykö tuo pajuaita pystyssä noin ohuella rautalangalla punottuna? Tanskalaisella maajussilla on mahtava aidanteko-kone, haluaisin tehdä samanlaista aitaa myös omaan pihaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lanka on yllättävän jämäkkää, ja ainakin toistaiseksi on kestänyt, vaikka lasten leikeissä välillä jalkapallot yms ovat siihen törmänneetkin.

      Poista
  2. Heiii! Sielläkin on skräppipuutarhaa ruukuissa <3 Ja miten mahtava kasvipöytä, todella upeasti toteutettu! Noista kuormalavoista sen verran, että ruokavirasto varoittelee niiden käytöstä. Esim. Vantaalla on löydetty tuontituholaisia (aasianrunkojäärää) aiemmin kuljetuskäytössä olleista kuormalavoista, jotka oli otettu puutarhakäyttöön. Onneksi eivät päässeet leviämään, muuten olisi pitänyt kaataa puusto :( Mielummin siis kasvilavoiksi valmistettuja, kuin varsinaisia kuormalavoja puutarhaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Hyvä, kun mainitsit tuosta kuormalava-asiasta! Meillä niitä ei puutarhasta löydykään, mutta monessa paikassa olen nähnyt niistä tehtyjä kekseliäitä ratkaisuja. Täytyy siis miettiä muuta ratkaisua, jos sellaista nikkarointia olisi tulossa.

      Poista
  3. Kiitos tuosta maksaruohovinkistä! Täällä on nimittäin yksi vanha maksaruohopehko, mikä on aikojen saatossa joutunut ihan ihmeelliseen paikkaan. Olen tuumaillut miten sen saisi turvallisimmin jaettua ja siirreltyä parempiin maisemiin. Täytyypä kokeilla pistokkaiden kasvatusta, jostain syystä ei ollut tullut mieleen tämä vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Maksaruoho lähtee tosiaan helposti jo pienistäkin paloista kasvuun, joten on oikein oivallinen lisättävä niistä.

      Poista
  4. Tosi kiva tuo syöttötuoli-kukkapöytä! Itse kasvattamalla säästää kyllä valtavasti. Omien siementen talteenotto on mulla vuoden tavoite 😄 Toki jotain on tullu keräiltyä, mutta mahdollisuus olisi hyödyntää niitä paaljon enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin olen laajentanut vuosittain tuota omien siementen keräämistä aina uusiin lajeihin onnistumisten innoittamana.😊

      Poista
  5. Keinoja on, kun on kekseliäs. Onneksi käyttökelpoista tavaraa hyödynnetään nykyään eikä heitetä pois. Jos ei itse tarvitse, niin jollekulle toiselle voi olla aarre.

    VastaaPoista
  6. Itse kasvattaminen säästää tosi paljon, vaatii vaan paljon tilaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuo kyllä on, kevään edetessä tila tahtoo aina loppua kesken.:D

      Poista
  7. Hienoja juttuja olet/olette nikkaroineet tarpeettomaksi käyneistä esineistä.
    Kaunis on myös tuo matala pajuaita.

    VastaaPoista
  8. Leikkasin juuri pelargoniota ja otin pistokkaita. Laitoin ne veteen lasipurkkeihin sillä haluan seurata, tuleeko niihin juuria. Muratista otetut pistokkaat ovat jo kasvamassa.

    VastaaPoista
  9. Miulla pelargonioitten leikkaus on vielä eissäpäin. Mukavoo on kasvatella taimia keväällä ja vuottoo hankikylvöksiä kuhan lumet sulaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä, nämä keväiset kasvatukset helpottavat lumien sulamisen odottelua.

      Poista
  10. Aivan mahtava tuo pajuaita!! Pysyykö se talvenkin yli hyvin kasassa tuolla rautalangalla vai vaatiko kiristystä tai suoristusta? Kiitos myös maksaruohojen lisäysvinkistä.

    Aurinkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Saa nähdä, miten tämän vuoden paksun hangen tuo aita kestää. Siinä tosin on tukitolpat puolen metrin syvyyteen aika tiuhaan, joten melko tukeva se kuitenkin on. Aurinkoa sinnekin!

      Poista
  11. Valtavan hienoja diy-kalusteita teillä! Toivoisin, että mullakin riittäisi kärsivällisyys pistokkaisiin ja muihin omavaraisiin kasvatteluihin, mutta toistaiseksi olen antanut itselleni luvan valmiisiin taimiin, kun piha on niin alkutekijöissään ja kaljuna. Ehkä voisi kuitenkin kokeilla noita maksaruohoja jakaa jo ensi kesänä, kiitos siis vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Maksaruohojen lisääminen on tosiaan helppoa ja melko nopeaakin hommaa.:)

      Poista
  12. Kauniita juttuja olette tehneet. Jämäkasvikset varmaan pitää meilläkin ottaa paremmin huomioon kuin vain laittaa madoille ruuaksi.

    VastaaPoista
  13. Tykkään teidän diy-ideoista, etenkin tuo kukkapöytä vaikuttaa todella toimivalta.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...