maanantai 15. maaliskuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan oleskelupaikat

Puutarhassa touhuamisen lisäksi on kiva myös välillä pysähtyä nauttimaan kättensä jäljestä ja kauniista kevät-/kesä-/syyspäivästä. Eri puutarhan osat ovat parhaimmillaan aina vähän eri aikaan päivästä ja kasvukaudestakin, ja sen vuoksi haluan, että myös istuskelupaikkoja löytyy ympäri puutarhaa. Muutamia mukavia oleskelupaikkoja puutarhastamme jo löytyykin, mutta lisää on suunnitteilla, kunhan puutarha kasvaa ja kehittyy. Sain lukijalta toiveen esitellä puutarhamme oleskelupaikkoja, ja keräsinkin nyt tähän kuvia niistä. Lähdetään kuvakierrokselle tontin takaosasta ja edetään kohti etupihaa.

Metsäpuutarhan puolelta, turveharkkoreunuksisen O-penkin keskeltä löytyy penkki, joka on tehty koivun ympärille. Tämä on ihana istuskelupaikka pitkin kesää. Keväällä ja alkukesästä valo tulee tälle alueelle erityisen kauniisti. Keskikesän kuumuudessa tässä on taas hyvä levähtää puiden varjossa.

Aivan tontin toisessa takanurkassa Sydänpolun alueella on puutarhapenkki alppiruusujen vieressä. Penkin toisella puolella kasvaa hurmevaahtera, jonka lehvästön katveeseen toivon penkin joskus vuosien päästä jäävän.

Samalla alueella on alppiruusujen keskellä myös Mansikkakivi, jota etenkin lapset käyttävät penkkinä popsiessaan maanpeitekasvina rönsyilevän metsämansikan marjoja. Tämä kuva on pari vuotta vanha, ja sen vuoksi viime kesänä istutettu hurmevaahtera puuttuu mustan penkin luota.

Elävä pajumaja on erityisesti lasten suosima oleskelupaikka. Itsekin tykkään siellä käydä, mutta jokin matala penkki tai jakkara siellä saisi olla, jotta ei tarvitsisi maassa istua. Istumapaikka majan sisälle onkin suunnittelun alla.

Nuotiopaikkamme on metsäpuutarhan etureunassa. Herukkakaari rajaa sitä toiselta reunalta, Liljarinne toiselta. Istuskelualue nuotion ympärillä on 8-kulmion muotoinen. Tätä aluetta meillä on tarkoitus kohentaa jatkossa, mutta sen vuoro on todennäköisesti vasta kesällä 2022.
Viime kesänä kasvihuoneen edustan liuskekiveystöiden ajan puutarhapöytä ja -tuolit olivat paossa kirsikkapuun alla, ja tykästyin tähän istuskelupaikkaan todella paljon. Veimme loppukesäksi kalusteet kasvihuoneen edustalle, mutta jompaan kumpaan paikkaan täytyisi tänä kesänä hankkia uudet, jotta kummassakin voisi käydä istuskelemassa.


Edellisessä kuvassa näkyvän pöytäryhmän luota talolle päin kuvattuna. Kaaripenkki takareunan kivimuureineen rajaa istuskelualueen tätä reunaa.


Kasvihuoneen edustalle valmistui viime kesänä kauan haaveilemani liuskekivetty oleskelualue.

Puutarhapöydän ja -tuolien lisäksi kasvihuoneen edustalla on kukkiva penkki.


Kasvukauden ulkopuolella myös kasvihuone toimii tunnelmallisena oleskelutilana.

Takapihan terassilta löytyy sohvaryhmä pöydän ja muutaman tuolin kera. Erityisesti keski- ja loppukesällä syömme usein tässä. Terassin toisessa laidassa (jää kuvassa vasemmalle) on pienempi pöytäryhmä, joka on etenkin alkukesällä kovassa käytössä, sillä siihen paistaa silloin aurinko ihanasti. Myöhemmin kesällä aurinkoisina päivinä se paikka voi olla turhankin paahteinen, ja sen vuoksi tämä suojaisampi paikka on yleensä silloin kovemmassa käytössä.

Samaa aluetta vielä toisesta suunnasta

Edellisten kuvien oleskelupaikan vieressä on porrasta matalammalla aurinkoterassi tuoleineen. Loppuiltapäivästä ja illalla tähän paistaa aurinko kauniisti.

 

Seuraava istuskelupaikka on suunnitteilla etupihan Vehreälle Keitaalle, johon tulee tänä kesänä penkki.

Jos haluaisit lukea blogistani jostakin tietystä aiheesta, otan mielelläni toiveita vastaan!:)

 Aurinkoista uutta viikkoa!

7 kommenttia:

 1. Olipa kiva kierros pihallasi. Olen vasta viime vuosina alkanut kulkea pihalla uusia reittejä ja malttaa pysähtyä katselemaan pihaani eri kulmista. Ensi kesänä meillä on tarkoitus purkaa pihalta vanha ränsistynyt leikkimökki ja sen paikalle olen kaavaillut jonkinlaista tulipaikkaa. Ideoita on kiva metsästää, kaikkea kun ei tarvitse keksiä itse, aina voi näpistää :D Kiitos inspiraatiosta.

  VastaaPoista
 2. Teillä on kivasti oleskelu- ja istuskelupaikkoja puutarhassa. Meillä niitä on vielä aika vähän, mutta joka vuosi niitä tulee yksi tai kaksi lisää, kun puutarha kasvaa ja kehittyy. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Teiltä löytyyki monta mukavaa istuskelu- ja oleelupaikkaa.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on aika iso piha ja useampia istuskelupaikkoja. Jostain syystä mieluisimmat ovat näkymiä järvelle. Siellä silmä lepää eikä näy yhtään tekemätöntä tai keskeneräistä työtä🤣🤣🤣

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...