maanantai 2. tammikuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Suunnitelmia vuodelle 2023

Näin heti vuoden alussa on taas vuorossa omavaraisuusaiheinen yhteispostaus, jonka koordinoijina toimivat Tsajut ja Korkeala. Tällä kertaa aiheena ovat alkaneen vuoden omavaraisuussuunnitelmat. Lisäksi vuoden alussa on ollut tapana aina kirjoitella lyhyttä esittelyä itsestään ja omavaraisteluideologiastaan. Näissä asioissa melko ajantasainen esittelyni löytyy parin vuoden takaisesta postauksestani. Suurimpana muutoksena tässä parin vuoden aikana ovat olleet mehiläispesien määrän lisääntyminen edelleen, suuri villiyrtti-innostukseni ja reilu vuosi sitten hankkimamme mökkipalsta, jonne perustimme viime kesänä kasvimaan ja tekeillä on myös monipuolinen marja- ja hedelmätarha. Lisäksi saamme sieltä polttopuut ja askartelumateriaaleja esimerkiksi havukransseihin ja pajutöihin.


Tämän vuoden puutarhaprojektimme ovat vielä mietinnän alla. Keräsin tähän kuitenkin jonkinlaista alustavaa listausta omavaraisteluun liittyvistä suunnitelmistamme, jotka kuitenkin tarkentuvat vielä talven ja kevään kuluessa. Palailenkin niihin sitten myöhemmin vielä tarkemmin.

- mökkipalstamme kasvimaan laajentaminen niin yksi- kuin monivuotisia hyötykasveja varten. Monivuotisista kasviksista istutimme sinne viime vuonna jo parsaa, ilmasipulia ja ruohosipulia, ja tänä vuonna toiveissa olisivat ainakin maa-artisokka ja piparjuuri, joista ensimmäistä aion siirtää keväällä kotipihan mukuloista.

- mökkipalstan marja- ja hedelmätarhan jatkaminen. Viime kesänä istutimme palstalle noin 80 puutarhamansikan taimea, kuusi pensasmustikkaa, karhunvatukan ja neljä omenapuuta. Valmiiksi siellä oli jo noin 25 herukkapensasta ja muutamia karviaisia. Ainakin päärynä- ja luumupuita olemme palstalle suunnitelleet ja kirsikatkin kyllä kelpaisivat. 

- mökki- ja pikkumetsäpalstan metsänhoitotöiden jatkaminen edelleen, polttopuut omasta metsästä, omista mäntytukeista laavun rakentaminen kotipihalle

- tänäkin vuonna haaveilen jälleen edellisiä kasvukausia suuremmasta sadosta ja siitä, että kasviksia jäisi vielä enemmän säilöntään. Todennäköisesti toiveeni toteutuu, kun mökkipalstan kasvimaan laajentamisen ansiosta viljelyala taas lisääntyy.

- pienen maakellarin rakentamisen aloitimme viime kesän lopulla, mutta se jäi vielä pahasti kesken. Tavoitteena olisikin heti keväällä lumien sulettua jatkaa sen parissa ja saada se valmiiksi.

- villiyrttien käytön lisääminen edelleen. Aion tänä vuonna opetella käyttämään taas muutamia uusia villiyrttejä edellisten rinnalle.

- marjastuksen lisääminen entisestään. Sieniä käymmekin jo keräämässä niin ahkerasti, että niiden poimimista ei ole tarvetta lisätä.

- kalastuksen lisääminen. Tämä oli listallani jo viime vuonna, mutta täytyy tunnustaa, että silloin sen suhteen edistystä ei tapahtunut. Toivottavasti tänä vuonna ehtisimme panostaa siihenkin enemmän!

- hunajaa toivon jälleen tulevan aiempia vuosia enemmän. Nyt kaksi edellistä kesää olemme päässeet reiluun 1000 kilogrammaan, mutta haaveilemme tälle kesälle lähemmäs 1500 kilogramman sadosta. Tavoitteeseen pääseminen riippuu kuitenkin paljon pesien talvehtimisesta ja kevään ja kesän säästä, joten saapa nähdä, miten käy.

- aurinkosähkön tuoton säilyminen vähintään viime vuoden tasolla.

Sitten vielä tosi lyhyesti tämänhetkisiä omavaraisuuskuulumisiamme! Viime kuussa teimme ensimmäistä kertaa omasta mehiläisvahasta kynttilöitä ja niistä postailinkin muutama viikko sitten. Tämän vuoden kylvösuunnitelmia olen jo vähitellen tehnyt ja ensimmäiset esikasvatettavat, lähinnä chiliä ja paprikaa, aion kylvää tänään. Näistä kylvösuunnitelmistani postailen lähiaikoina vielä tarkemmin. Mökkipalstalla olemme kuluneen kuukauden aikana käyneet kuusikon harvennus- ja polttopuuhommissa. Täydennystä kotipihan polttopuuvarastoonkin olemme näiltä käynneiltämme tuoneet ja myös pajuja olen leikannut sieltä samalla mukaan. Tarkoitus olisikin tässä talven aikana punoa pajuista kaikenlaista ihanaa niin kotiin kuin puutarhaankin. Myös monenlaista muuta pientä nikkarointia ja askartelua on suunnitteilla. Näistäkin postailen sitten lisää, kunhan hommat etenevät.

Ensimmäiset omasta mehiläisvahasta tekemämme kynttilät

Lisää omavaraisteluaiheisia postauksiani muutaman viime vuoden ajalta löydät internet-version sivupalkista tunnisteella "omavaraisuus".


Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Apilankukka, Maijalassa

Vyöhyke 2: Sarin puutarhat, Oma tupa, tontti ja lupa

Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia, Pilkkeitä Pilpalasta, Evil Dressmaker, Sininen tupa, Villa Varmo, Torpan tyttö, Harmaa torppa

Vyöhyke 4: Korkeala

Vyöhyke 7: Korpitalo

Hyvää alkanutta vuotta ja valoa ja iloa tammikuuhun!

8 kommenttia:

 1. Teillä on todella kivasti asiat, käyn aina täällä hakemassa inspiraatiota ja suuntaa. Tykkään todella paljon miten laajasti teillä on vähän joka sortin omavaraisuutta.

  Satu - Tsajut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi, Satu!

   Poista
 2. Huh, onpa isot mehiläistarhat ja isot on sadotkin! Mielenkiintoista olisi kuulla, miten tarhaus teillä on laajentunut siitä alun kahdesta pesästä nykyisiin mittoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aihetoiveesta! Laitan tuon muistiin ja kirjoittelen siitä tässä jossain vaiheessa.

   Poista
 3. Olen aikaisemmin niin uppoutunut kauniisiin kuviin ja jäänyt haaveilemaan, että olen sivuuttanut teidän mehiläiset. Ainakaan en ole tajunnut niiden määrää. Aivan mahtavaa ja toivottavasti tavoitteeseen pääsette.

  VastaaPoista
 4. Olipas kiinnostava postaus, tosi monipuolisesti teillä erilaista omavaraisuutta siellä! Mulla tuo luonnonantimien hyödyntäminen on yksi sellainen juttu, mitä pikkuhiljaa haluaisin lisätä - tähän asti oon hyödyntänyt lähinnä marjoja ja niitä paria sientä, mitä tunnistan. Jatkossa tavoitteena pikkuhiljaa lisätä eri kasveja niihin mitä osaa hyödyntää! Viime kesänä veljeni puoliso oli tehnyt ihan uskomattoman hyvää pestoa villiyrteistä ja lipstikasta ja vähintään sellaista haluaisin oppia tänä vuonna tekemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämän kommentin jätti Maijalan Anna, Blogger näemmä löysi todella vanhan kirjablogin aikaisen käyttäjätunnuksen!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...