torstai 25. helmikuuta 2021

Kesäkukkien ja ananaskirsikan pistokaslisäystä

Nyt helmikuussa siistin jälleen sisällä talvetuksessa olevia pelargoneja ja napsin niistä samalla pistokkaita. Ananaskirsikka ja tulikruunukin ovat jo muutamana vuonna kuuluneet pistokkaista lisäämiini kasveihin. Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa myös verenpisaran pistokaslisäystä.

Ananaskirsikan pistokkaita vesipurkissa kasvattamassa juuria

Pelargonin pistokkaaksi leikataan n. 10cm pituinen, puutumaton verso, jossa on 3-4 lehtiparia. Pistokas katkaistaan alimman lehtiparin alapuolelta, jonka jälkeen alimmat lehdet poistetaan korvakkeineen ja jätetään pistokkaaseen lopulta 2-3 lehteä. Myös nuput ja kukat täytyy poistaa. Tätä samaa ohjetta mukaillen olen leikannut muidenkin kasvien pistokkaat.

Pelargonin pistokas, joka on vesilasissa kasvattanut juuret ja siirtymässä jatkamaan kasvuaan pikkupurkkiin.

Pistokkaat voi juurruttaa kylvömullassa, jolloin ruukun päälle on hyvä laittaa vaikkapa rei´itetty muovipussi pidättämään kosteutta. Itse olen kuitenkin tehnyt kesäkukkien juurrutukset vesilasissa, sillä ainakin pelakuut ovat tehneet juuret hyvin sillä tavalla, ja toisaalta tykkään seurata juurien kehittymistä. Tälläkin kertaa laitoin leikkaamani pistokkaat pieneen vesitilkkaan juurtumaan kasvivalon alle. Veden vaihdan niille parin-kolmen päivän välein ja samalla huuhtelen pistokkaiden tyvet, jos ne ovat sattuneet limoittumaan. Kun pistokkaissa on kunnon juuret, istutan ne pieniin taimiruukkuihin. Huonekasveista olen laittanut pistokkaita juurtumaan myös suoraan multaan, ja sekin on kyllä toiminut hyvin.

Verenpisaran pistokkaita

 

Kesäkukkien ja ananaskirsikan pistokaslisäys tulee tehtyä aina vähän kuin huomaamatta, sillä näiden talvetuksessa olevien kasvien siistimisestä syntyy sopivaa pistokasmateriaalia enkä oikein raaski sitä kompostoriinkaan heittää. Toisaalta ruukkupuutarhassa on aina näille tilaa, joten liikaakaan taimia ei voi olla, ja jos ylimääräisiä sattuisikin tulemaan, niillä voi vaikka ilahduttaa ystävää.:)

Lisäätkö sinä kesäkukkia tai muita kasveja pistokkaista?

Kauniita helmikuun viimeisiä päiviä!

4 kommenttia:

 1. Oi että, ei kuulosta luettuna vaikealta. Olen vaan pitänyt omille kyvyille mahdottomana. Pitäisi uskaltaa kokeilla 😉

  VastaaPoista
 2. Terhakat juuret pelargoniassa.
  Minulla on pistokkaina verenpisaroista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sain omat verenpisarani juuri pistokkaina ystävältä vuosi sitten.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...