keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 2/8, talon päädyt

Postailin viime viikolla siitä muutoksesta, jonka etupihamme on kokenut tämän yhdeksän vuoden aikana, jonka olemme asuneet nykyisessä kodissamme. Nyt jatkamme aikamatkakierrosta vähitellen kohti takapihaa ja tällä kertaa kohteena ovatkin rinteessä sijaitsevat talon päätyalueet.
 
Viime kesänä toiseen päätyyn tuli seinäkasvihuone mm. parveketomaateille, basilikoille ja chileille.

Meillä toinen tontin reuna rajautuu korkeaan isotuomipihlaja-aitaan, joka oli täällä jo muuttaessamme. Talon ja isotuomipihlaja-aidan väliin jää parin metrin kivimurskekaistale ja suurin piirtein yhtä leveä nurmikkoalue. Tähän päätyyn olemme toistaiseksi vain istuttaneet herukoita ja karviaisia nurmialueelle. Toiveissa olisi jossakin vaiheessa portaikko kivimurskeen tilalle, sillä rinteessä murske tuppaa valumaan aina alaspäin ja portaikko olisi varmasti kauniimman näköinenkin. Lisäksi marjapensaiden ympäriltä haluaisin jatkossa nurmikon pois ja tilalle maanpeitekasveja. 
 
Tämän parempaa kuvaa alkutilanteesta en valitettavasti löytänyt. Tässä vuonna 2017 otetussa kuvassa vasemman reunan pääty ei näy, mutta se on pelkkää nurmikkoa. Oikea pääty ei ole ihan alkuperäisessä ilmeessään, sillä istutimme v. 2015 karviaisia ja viherherukoita nurmikaistaleelle. Nykyisinkin oikea reuna on vielä samanlainen kuin kuvassa.

Talon toinen pääty sen sijaan oli pelkällä nurmikolla viime kesään saakka, jolloin alue koki suuren muutoksen. Nurmikon tilalle tuli mm. ilmavia, hentovartisia perennoja ja unikoita kasvava "Pikkuniitty". Malttamattomana odotankin jo kesää, jotta pääsen näkemään, miten kasvit ovat sopeutuneet paikoilleen. "Pikkuniityn" reunalle talon viereen saimme haaveilemamme sadevedenkeräysjärjestelmän vanhasta IBC-kontista, jonka maisemointi jatkuu vielä tänä kesänä mm. uusintamaalauksella ja viherkaton tekemisellä. Sen viereen tuli myös pikkuinen seinäkasvihuone esimerkiksi matalakasvuisille tomaateille, chileille ja paprikoille. 
 
"Pikkuniityllä" kasvaa mm. lehtosinilatvaa, sormustinkukkia ja rohtopähkämöä.

Polku kiermurtelee "Pikkuniityn" halki kohti seinäkasvihuonetta.

Päädyn rinteen alaosassa on sadevedenkeräyskontti, jonka maisemointi on vielä kesken, ja sen vieressä seinäkasvihuone.

Kevään ensimmäisiä puutarhaprojektejamme varmasti on juuri sadevedenkeräyskontin viherkatto. Palailen viherkaton tekemiseen, kunhan pääsemme sen kanssa vauhtiin. Katolle on tarkoitus laittaa ainakin maksaruohoja, jotka käyn napsimassa oman puutarhan maksaruohokasvustoista. Myös kasvihuoneen toiselle nurkalle minulla on suunnitteilla pikkuinen projekti.

Iloa päivääsi!

2 kommenttia:

  1. Kiva idea tuollainen seinään asennettu kasvihuone! Itselläkin on juuri puutarhan maisemointi meneillään ja pieni kasvihuone olisi ihana asentaa. Hieman katselinkin erilaisia valokatteita juuri viime viikonloppuna. Myös tuollainen isotuomipihlaja-aita hieman kutkuttelisi.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...