maanantai 22. helmikuuta 2021

Keittiön ikkunalla vihertää

Meillä keittiön ikkunan edessä olevalla työtasolla vihertää jo ilahduttavan paljon syötäviä herkkuja. Postasin aiemmin versotuksesta, ja nyt versotettavien rinnalla vihreää puskevat kasvattamani jämäkasvikset. Kerroinkin tammikuussa Kasvikset uuteen kasvuun -kirjan esittelyn yhteydessä, että aion testata kirjan vinkkejä, ja varsin toimiviahan nuo näyttävät olevan. Jämäkasvisten ja versotuksen myötä leivän päälle ja salaatteihin on ollutkin jo kivasti omaa satoa napsittavaksi sekaan. Tässä muutamia kuvia keittiön ikkunamme talvisesta "hyötytarhasta".

Porkkanoiden kannat laitoin aluksi kannettomaan lasipurkkiin ja sinne tilkan vettä pohjalle. Veden vaihdoin parin päivän välein. Porkkanat alkoivat puskea vihreää jo muutaman päivän kuluttua ja viikon päästä tökkäsin kannat multaan. Porkkanan versoja voi käyttää tuoreeltaan tai vaikkapa kasvisten kanssa paistettuna.

Punajuuren n. 3cm paksun kannan laitoin samalla tavalla ensin vesilasiin ja siirsin myöhemmin ruukkuun kasvamaan, kunhan ensimmäisiä lehtiä oli alkanut ilmestyä. Punajuuri alkoi tehdä lehtiä paljon porkkanaa hitaammin, vasta noin parin viikon jälkeen. Sen kanssa saikin olla tarkkana, että raikasta vettä oli sopivasti, eikä punajuuren palanen päässyt limoittumaan. Huuhtelinkin kantaa aina tarvittaessa hanan alla. Punajuuren pikkulehtiä käytämme salaateissa ja leivän päällä. Samassa ruukussa on itse asiassa toinenkin punajuuren kanta kasvamassa, mutta sen lehdet ovat vasta aivan pikkuruisia, vajaan senttimetrin pituisia.

Kun punajuuri ja porkkana kasvatetaan ylhäältä kannasta, sipuli kasvatetaankin alaosasta. Sipulista leikkasin n. 3cm paksuisen palan, jossa oli kuivuneita juuria, ja piilotin palan multaan. Osa paloista ei lähtenyt kasvuun, mutta kahdesta sipulin jämästä nousee nyt varsia. Ajattelin laittaa näitä lisää vielä lähiviikkoina aina, kun vain käytämme sipulia ruoanlaitossa, sillä sipulinvarret ovat monikäyttöistä herkkua.

Keittiömme "pikkuhyötytarha". Herneenversot ja basilika ovat tällä hetkellä ahkerassa käytössä, sinapinsiemenen ja vesikrassin versot taas tulivat jo käytettyä. Punajuuresta ja porkkanasta olen raaskinut napsia vasta muutamia pieniä lehtiä leivän päälle.

Oletko sinä kokeillut jämäkasvisten uudelleenkasvatusta?

Aurinkoista helmikuun viimeistä viikkoa!

8 kommenttia:

 1. Hauskan näköisiä! 💚 En ole vielä kokeillut, mutta hedelmien siemeniä kasvatan. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle

  VastaaPoista
 2. Hienosti vihertää. Olen laittanu ruukkuyrttien jämät multaan ja saanut näin uusia tuoreita ja ilmaisia yrttejä.

  VastaaPoista
 3. Ihanan vihreää. Täytyypä kans kokeella. Herneen versojen kasvatusta oon joskus kokeellu.
  Mukavia helmikuun viimmeesiä päiviä Sinulle ♫

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...