tiistai 23. helmikuuta 2021

Kylmäkäsittelyä vaativat perennat ja hankikylvöt

Minulla on moneen kertaan ollut mielessä talven aikana, että hankikylvöt pitäisi muistaa tehdä. Siltikin ne melkein unohdin. Havahduin asiaan vasta helmikuun puolivälissä, jolloin vihdoin kylvin joitakin kylmäkäsittelyn vaativia perennoja. Hankikylvöjen yhteydessä kylvän aina yhtä lajia/lajiketta yhteen purkkiin ja numeroin purkit. Kylvön yhteydessä teen listan siitä, mitä mihinkin purkkiin olen kylvänyt. Kylvän hankikylvötkin ihan normaalisti kylvömultaan, jonka olen kastellut kosteaksi. Lopuksi kaivan hankeen (paikkaan, jossa ei kävellä) kuopan, jonne laitan purkit ja peitän ne lumella. Ennen lumen lisäämistä purkkien päälle voi myös laittaa harson estämään rikkakasvien siemenien kulkeutumista joukkoon. Sittenpä vain odottelen kevättä ja lumien sulamista, jonka jälkeen purkkien hoivaaminen jatkuu taas normaaliin tapaan mm. kastelusta huolehtimalla ja taimien idettyä koulimisella.

Kylmäkäsittelyä vaativat perennat kylvän numeroituihin purkkeihin, jotka piilotan hankeen odottamaan kevättä. Kuvan ottamisen jälkeen lisäsin siemenien päälle vielä ohuen multakerroksen, jonka suihkuttelin märäksi.
 

Kylmäkäsittelyn vaativia ja näin hankikylvöihinkin hyvin soveltuvia perennoja ovat mm. akileijat, tähtiputket, vuokot, asterit, esikot, kullerot, kurjenmiekat, kurjenpolvet, ukonhatut, särkynytsydän ja leimut. Itse olen tehnyt hankikylvöjä nyt muutamana vuonna ja olen kyllä tykästynyt niihin. Kylmäkäsittelyn vaativille perennoille ne ovat nimittäin todella helppo ja vaivaton tapa kasvattaa kasveja siemenestä. Jääkaapissa kylmäkäsittely on minusta vaikeampaa etenkin kosteuden säätelyn kannalta, kun hankikylvöissä koko homma tapahtuu vähän kuin itsestään. Toisaalta esikasvatettavia hyötykasveja ja kesäkukkia on meillä sen verran paljon, että hankikylvöjen selvä etu on myös purkkien ulkoistaminen pihalle. 

Onko sinulla tapana tehdä hankikylvöjä?

Iloa ja aurinkoa päivääsi!

10 kommenttia:

 1. En ole hankikylvöjä. Pitääpä vielä miettiä ja tutkia tätä asiaa. Sikseen meillähän lunta riittää! Voi juku, miten paljon toissa yönä oli satanut lunta! Aamulla tein tunnin lumitöitä, että päästiin autojen luokse ja pihasta pois.
  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täälläkin tuli silloin lunta reilusti ja tälle päivälle on luvattu taas lisää. Lumi ei tosiaan nyt ihan heti lopu. Hyvää viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Spring is comming!!!...happy week love from me Ria🍀💕🍀

  VastaaPoista
 3. Keväinen haaste otettu vastaan, kiitos

  VastaaPoista
 4. Tänä vuonna hankikylvöt majailevat kellarissa. Toivon että siellä muutaman plussan lämpötila riittäisi murtamaan siemenen lepotilan. Jossain vaiheessa kyllä tuon purkit kasvihuoneeseen jossa voi vielä keväämmälläkin mennä melko kylmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin tuota kasvihuoneeseen siirtoa, kunhan lumen alta paljastuvat.

   Poista
 5. Minä pidän myös hankikylvöistä. Kylvin ensimmäisen erän tammikuussa ja aion ottaa osan niistä sisälle maaliskuun alkupuolella saamaan vähän etumatkaa. Toisen erän kylvin helmikuun alussa ja ne saavat olla ulkona kesään saakka. Iloista helmikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinulla on hy suunnitelma. Iloista helmikuun loppua sinnekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...