torstai 4. maaliskuuta 2021

Huonekasvien keväthuolto

Näin maaliskuun alussa on jälleen hyvä aika tehdä huonekasvien keväthuoltoa. Itse teen vuosittain muutamat perusjutut kaikille huonekasveille, mutta esimerkiksi mullanvaihtoon lähden kyllä melko harvoin. 

Huonekasvit näyttävät aina heti virkeämmiltä keväisten huoltotoimien jälkeen. Esimerkiksi pölyjen pyyhkiminen lehdiltä piristää kasvien ilmettä jo ihan hetkessä.

Jokakeväisiin huonekasvien huoltotoimiini kuuluvat:

- huonokuntoisten oksien ja versojen leikkaaminen. Kasveja voi samalla myös muotoilla ja ottaa pistokkaita.
- Pölyt pyyhin lehdiltä kostealla rätillä. Osalla kasveista kuitenkin korvaan pyyhkimisen suihkussa käynnillä. 

Siemenestä kasvattamani avokado suihkussa vuosi sitten. Nykyisin avokado on jo yli parimetrinen, ja sen ruukku sen verran painava, että mies saa rahdata sen suihkuun ensi viikonloppuna parin muun kookkaan huonekasvin kanssa. Pienemmät hoitelin jo itse viime viikonloppuna.

- Uutta multaa lisään vanhan pinnalle kaikille niille, jotka saavat jatkaa eloaan vanhassa ruukussaan. Osalta saatan myös vähän poistaa vanhaa multaa pinnalta ja korvata sitä uudella. Harvoin vaihdan koko mullan uuteen.
- Vuosittain siirrän korkeintaan muutamia kasveja suurempaan ruukkuun kasvamaan.
- Lannoitusta lisään kevään edetessä. Itse lannoitan huonekasveja loka-helmikuussa noin kerran kuukaudessa, mutta kevään aikana lisään sitä vähitellen noin yhteen kertaan 1-2 viikon välein. Mullanvaihdon jälkeen lannoitusta tosin tarvitsee miettiä vasta 1-1.5 kuukauden kuluttua.
- Keväthuollon yhteydessä saatan myös siirrellä kasveja uusille paikoille, jos epäilen, että vanha paikka on liian vetoisa, varjoisa, aurinkoinen tms. 

Keväthuollon jälkeen kasvipöydänkin asukit näyttävät taas paremmilta.

 Onko sinulla tapana tehdä huonekasvien keväthuolto vuosittain?

Hauskaa loppuviikkoa!

6 kommenttia:

 1. Teen huonekasvien huollon vuosittain, mutta en ole vielä tälle keväälle tehnyt. Ensi viikolla on hiihtoloma ja yhden lomapäivän ohjelma on huonekasviprojekti :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvää viikon jatkoa sinullekin ja hauskaa pian alkavaa lomaa!:)

   Poista
 2. Kyllä minä teen niille joka vuosi keväthuollon. Samoja hoitotoimenpiteitä täälläkin tehdään. Mullanvaidon kanssa en pidä kiirettä. Minulla on suuriosa kasveista mökillä ja annan ilmojen ensin lämmetä kunnolla ja sitten vasta hommiin. Nyt on kodin keväthuollon vuoro. Höyrypesuri on ahkerassa käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotona tekee tosiaan mieli vähän raikastaa aina sisustusta näin keväisin.

   Poista
 3. Täällä tehtiin myöskin viherkasvien keväthuolto. Nyt vaan toivotaan että kasvit eivät siitä ottaneet nokkiinsa vaan jaksavat kasvaa nyt entistä paremmin!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...