tiistai 23. maaliskuuta 2021

Kylvökuulumisia

Aloitin kevätkylvöt jo tammikuussa ja ajattelinkin postailla nyt tähänastisten kylvöjeni kuulumisia. Aiempina vuosina meillä chileihin ja paprikoihin on aina iskenyt kirva-armeija, joka viime vuonna oli harvinaisen tuhovoimainen torjuntayrityksistäni huolimatta. Nyt siirsin chilit ja paprikat koulimisen jälkeen "karanteeniin" kodinhoitohuoneeseen kasvivalojen alle, muut taimet pidän toisella puolella taloa omien valojensa alla. Toistaiseksi chilit ja paprikat ovatkin välttyneet tuholaisilta ja ovat tosi hyvässä kasvussa. Keijunmekkojen kanssa sen sijaan ei mennyt yhtä hyvin. Kylvin niitä kahdessa eri erässä, mutta jostain syystä ne tällä kertaa itivät varsin huonolla prosentilla, ja osa taimista näivettyi heti alkuunsa. Keijunmekkovajausta minun täytyykin korjata kylvämällä muita kesäkukkaköynnöksiä sitten enemmän. Yksi mielenkiintoisimmista seurattavista on tänä keväänä latva-artisokka, jota kasvatan nyt ensimmäistä kertaa. Sen viidestä siemenestä iti kolme, mutta itäneet taimet ovat vankan ja komean näköisiä jo muutaman viikon kasvun jälkeen. Tässäpä muutamia kuvia esikasvatusteni kuulumisista!
 
Osa chileistä ja paprikoista kasvaa jo tosi tanakkana taimena, esimerkiksi chili 'Jalapeno M', joka on jo alkanut haarautuakin kivasti. Se teki itse asiassa jo ensimmäisiä kukkanuppujakin, jotka nypin irti kasvun edistämiseksi.

Chilit ja paprikat ovat omassa rauhassaan kodinhoitohuoneessa. Jos ne välttyvät nyt kirvoilta, aion tulevinakin vuosina siirtää ne koulimisen jälkeen eri tilaan kuin muut esikasvatukseni.

Latva-artisokka 'Green Globe' on lähtenyt hyvin kasvuun. Jännityksellä odotan, miten sen kanssa onnistun. Oikeassa reunassa pilkottaa tammikuussa kylvämääni laventelia.

Keittiössä nousee tomaatti- ja tomatilloviidakko, jota aion ryhtyä koulimaan lähipäivinä.

Oletko sinä jo tehnyt kevätkylvöjä? Jos olet, mitä niille kuuluu? 

Mukavia hetkiä kylvöjen ja koulimisten parissa!

16 kommenttia:

 1. Tanakat on taimet. Tua eri huanehes kasvattaminen o helappo ratkaasu kirvaongelmahan jos se toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan tosiaan, että toimii. Ainakin toistaiseksi näyttää hyvältä.:)

   Poista
 2. Upeat terhakat taimet. Minulla on shilit todella pieniä niillä on varmasti jää perseessä sanotaan.
  Ne on ainoat hyötykasvit mitä esikasvatan loput laitan suoraan maahan. Perennan siemeniä olen kyllä kylvänyt ja suurinosa on jo itänytkin. Tänään ajattelin laittaa muutamia samettikukan siemeniä multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti chilisi innostuisivat kasvuun! Mukavia kylvöhetkiä!

   Poista
 3. Onpa hienot ja tukevat taimet.
  Minä joudun hankkimaan kelta-ansoja sillä huoneilmaan on ilmestynyt pieniä lentäviä öttiäisiä, ovat varmaan niitä harsosääskiä ja tulivat kaupan basilikan mukana. Tänään olisi ohjelmassa orvokin koulinta.

  VastaaPoista
 4. Chilisi ovat kasvaneet hienosti. Toivottavasti vältyt kirvaongelmalta.
  Olen kylvänyt sekä hyöty- että koristekasveja. Kelloköynnöksiä lukuunottamatta useimmat ovat vielä aika pienikokoisia, mutta hyvin ehtivät kasvaa.

  VastaaPoista
 5. Hyvä, että chilit ovat nyt säästyneet kirvoilta. Minäkin koputan puuta; ei ole toistaiseksi sen enenpää kirvoja kuin harsosääskiä kasvustojen kimpussa, mutta vielä ei voi olla varma säästyvätkö ne tuholaisilta koko esikasvatuksen.
  Peukkuja taimille ja toivotaan kevään vauhdittumista!

  VastaaPoista
 6. Onpas hienot taimet. Minulla on todella kirvapelko tänä vuonna. Ostin jouluksi jouluruusun ja siinä olikin oikea kirvainvaasio. Sain ne mielestäni kaikki tapettua mutta ainahan on voinut joku jäädä viherkasvien multaan muhimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi ei, toivottavasti sait kaikki kirvat hengiltä!

   Poista
 7. Onpas teidän taimet upeita.
  Minun kylvökset ovat vasta aluillaan. Uskon silti niiden ennättävän.

  VastaaPoista
 8. Näyttääpä hyvältä! Kiva seurata kasvatuspuuhiasi blogista.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...