tiistai 2. maaliskuuta 2021

Kevättalven pihatöitä

Parina viime kuukautena puutarhassa on tullut vietettyä melko vähän aikaa. Kasvihuoneessa olen ajoittain käynyt tunnelmoimassa, ja myös nuotion ääressä olemme välillä istuskelleet. Pihatyöt ovat rajoittuneet lähinnä pakollisiin lumitöihin, jotka mies on hoitanut suurelta osin. Itse taas olen käynyt silloin tällöin tarkistelemassa jänisverkkoja ja poistamassa lunta niiden ympäriltä, etteivät pitkäkorvat ylettäisi nakertamaan kasveja. Nyt ennen plussakelejä kävin rapsimassa lumia pois havujen ja pensaiden päältä, jotta ne eivät vaurioituisi painavan nuoskalumen alla. Lisäksi jänisverkkojen tarkistus oli taas paikoillaan. 

Jänisverkkojen ympäriltä on tänä talvena saanut ahkerasti käydä tamppaamassa ja poistamassa lumia, etteivät pitkäkorvat yllä verkkojen yli jyrsimään puuvartisia.

Yleensä tähän aikaan olen myös suojannut mm. rhodot ja havut säkkikangaspusseilla kevätahavalta, mutta tänä talvena meillä onkin lunta niin paljon, että kaikki alppiruusut ovat hautautuneet sen alle. Jatkossa lumien alettua sulaa täytyykin käydä tarkistelemassa, milloin vihreitä lehtiä alkaa pilkottaa hangessa ja peitellä ne sitten. 

Viime vuonna alppiruusumme kaipasivat tähän aikaan vuodesta jo suojaa kevätahavalta. Nyt ne ovat hautauneet lumen alle. Kuvan vasemmassa reunassa pilkottaa aivan pikkuisen yhtä alppiruusun lehteä.

Hankikylvöistä postasin äskettäin, ja viime viikonloppuna jouduin itse asiassa siirtämään ruukut vielä toiseen, vähän suojaisampaan paikkaan. Takkaan talven aikana kertyneet tuhkat mies levitti taas hangelle nopeuttamaan nyt luvattuina aurinkoisina päivinä lumien sulamista, mutta toisaalta myös lannoitteeksi. Vaihtelemme vuosittain tuhkan levityskohtia, ja tällä kertaa sitä päätyi mm. nurmikolle, istutuslaatikoiden alueelle ja muutamaan perennapenkkiin. Tuhkan käytöstä lannoitteena löytyy hyvää tietoa esim. Hyötykasviyhdistyksen sivuilta. Lisäksi olemme ahkeroineet saadaksemme lämpökompostorimme, jotka jäätyivät kovilla pakkasilla, taas toimimaan. Kuuman veden lisääminen massan sekaan näytti auttavan, ja nyt ainakin toisessa kompostorissa on taas pöhinä käynnissä.

Valkea hanki on nyt paikoitellen tuhkan värjäämä.

Aurinkopaneelit meillä oli tarkoitus pitää mahdollisimman lumettomina talven yli, sillä vuosi sitten se sujui melko hyvin. Alkutalvesta tämä onnistui tänä vuonnakin, mutta nyt tammi-helmikuun tiuhojen lumisateiden ja kovien pakkasten aikana paneelit hautautuivat nietoksiin. Viime viikolla mies sai paneelit kuitenkin puhtaiksi, ja sähköntuotto alkoi taas. Aurinkopaneeleiden kuulumisiin palailen itse asiassa tarkemmin aivan lähiaikoina.

Oletko sinä jo tehnyt kevättalven pihatöitä?

Iloa päivääsi!

4 kommenttia:

 1. Kasvihuoneen katoista lumet pois..polkuja kevääseen...
  Kiitos,Sinulle myös! 🌞😊

  VastaaPoista
 2. Tuo tuhkan kylväminen on vanha konsti.
  Auts. Meilläkin joskus takavuosina kompostori jäätyi. Sitä sulatellessamme mies lupasi vielä joku päivä rakentaa kompostorin uretaanista. Sittemmin hän sellaisen rakensikin.
  Siirsin n. viisi viikkoa sitten kaapia ja rintalastastani murtui siinä rytäkässä. Olen ollut paitsiossa töistä siitä saakka. Polttopuusavotassa pystyin viime viikolla jo kevyempiä risuja keräämään. Vähän harmittaa, kun mieli jo tekisi tehdä yhtä jos toista.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...