torstai 18. maaliskuuta 2021

Omenapuun jänisvauriot ja pelastusoperaatio

Olisin toivonut, että tähän puutarhahommaan emme koskaan joutuisi ryhtymään, mutta niinhän siinä tänä talvena kävi, että jänis pääsi yhden omenapuumme kimppuun oikein kunnolla. Joka talvi jotain pientä jänistuhoa on meilläkin tullut, mutta ne ovat yleensä olleet ruusujen tai muiden puuvartisten pensaiden yksittäisten oksien lyhennystä, josta sen suurempaa haittaa ei ole ollut. Olemme päässeet jänistuhojen vuoksi vähällä, sillä olemme vuosittain suojanneet kaikki jäniksille maistuvat puuvartiset 120cm korkealla jänisverkolla talveksi ja käyneet viimeistään vuodenvaihteesta lähtien viikoittain kiertämässä suojaukset ja kaivamassa lumet niiden ympäriltä, etteivät pitkäkorvat vain pääsisi hangen päältä kurkottelemaan puihin ja pensaisiin. 

Pari viikkoa sitten täällä tuprutti lunta yhdessä yössä parisenkymmentä senttimetriä ja lisäksi kova tuuli oli puhaltanut verkkojen ympärille aiemmin kaivetut uomat umpeen. Omenapuiden luona yhteen kohtaan oli kerrostunut tämän seurauksena lunta sen verran paljon, että jänis oli kuin olikin jotenkin päässyt verkon yli. Yhden illan/yön se oli ehtinyt mellastaa ja tuloksena oli, että omenapuu 'Vuokko' oli näistä kaikista suojausyrityksistä huolimatta jyrsitty rungon ympäri. Niinpä jouduimme ryhtymään omenapuun pelastustoimiin.

Lähtötilanne: omenapuun 'Vuokko' runko on jyrsitty kokonaan ympäri.

Heti tilanteen huomattuamme kävimme taas tarkistuskierroksella ympäri puutarhan ja poistamassa lunta muidenkin verkkojen ympäriltä. Hanki on meillä tänä vuonna tavanomaista paksumpi, ja näillä lumimäärillä näköjään yksi tarkistuskierros viikossa ei riitä, etenkin jos on kovin tuulista. Nyt kuitenkin kaikki kasvit pitäisi taas olla turvassa. Onnettoman 'Vuokon' suhteen ostimme haavanhoitoainetta, jolla käsittelimme jyrsityn rungon. Nyt odotamme toukokuulle, jonka alkupuolella suunnitelmissa on yrittää pelastaa puu sillastamalla. Postailen sillastuksesta silloin tarkemmin. Itsekään en ole sitä koskaan ennen kokeillut, mutta toivottavasti saisimme sen avulla 'Vuokon' pelastettua. Puu on nimittäin yhdeksän vuotta sitten istutettu ja viime kesänä se teki ensimmäistä kertaa omenoita enemmän kuin pari. Omenoistamme 'Vuokko' on meistä maultaan paras, ja on todella sääli, jos joudumme ostamaan tilalle toisen, kun satoikään menee näin kauan.

Haavanhoitoaineella käsitelty runko. Jäniksen kaluamat oksat poistimme vielä kuvan ottamisen jälkeen ja käsittelimme niidenkin haavapinnat hoitoaineella.

Omenapuun rungon vaurio on sen verran ylhäällä paksun lumikerroksen vuoksi, että jos sillastus ei onnistu, on vielä mahdollisuus, että puu tekisikin uusia oksia vauriokohdan alapuolelta ja tulisikin pensasmaiseksi. Palaan 'Vuokon' kuulumisiin keväällä sillastuksen aikoihin ja päivitän myöhemmin kesällä, miten sen kanssa kävi.

Onko sinun puutarhasi säästynyt jänistuhoilta?
Entä oletko joskus kokeillut sillastusta, ja jos olet, onnistuiko se? 
 
Hyvää loppuviikkoa!

23 kommenttia:

 1. Voi, jänöjussit, minkä teitte! Koska täällä on niin paljon lunta,niin en ole käynyt katselemassa, onko jänikset popsineet puutarhan pensaita. Puutarhassa menee ristiin ja rastiin jäniksien tekemiä polkuja. Ei taida tarkoittaa oikein hyvää se.

  VastaaPoista
 2. Surkeuden surkeus! Oikein sydämestä ottaa, sillä nämä ovat niitä omallekin kohdalle välillä sattuneita epätoivon hetkiä puutarhassa. Jänikset osaavat käyttää yksittäistä tilaisuutta kuin nurkan takana odotellen.
  Puu näyttää sen verran pahasti syödyltä, että ei ehkä tuosta toivu? Yhdelle puulle noin 15 vuotta sitten teimme sillastuksen (sain apua kokeneemmalta puutarhurilta), mutta alun toiveikkaista hetkistä huolimatta lopputuloksena oli puun kuoleminen pystyyn. Toivottavasti teillä on parempi onni matkassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan parasta, mutta itseänikin kyllä vähän epäilyttää, selviääkö tuo enää tästä. Ensi talvena täytyy olla vielä tarkempi lumien poistossa verkkojen ympäriltä.

   Poista
 3. Kannattaa ostoo 2metristä verkkoa ja sillä suojata. Meiltä jänis ei oo piässy omenapuita kalluumaan, vaan omenapuu 'Samo' rungoltaan kärsi myyrävahingon toistakymmentä vuotta sitten. Runko ol noin 15 senttinen halakasijaltaa, eikä tiheäsilimästä verkkoa ennee pietty rungonsuojana. Ympäri ol senkin myyrä kalunnu lumenalla. Sillastettiin se ja edelleen satoa tuottaa. Sillastus oksat nyt pittää ottoo ja varjella kuivumiselta. Lumessa vielä säilyyt, huolehtii vuan jotta ei myyrät niihen piäse. Kelmulla vois tuota rungonkin jyrsintäkohan reunoja suojata . Nitojalla myö nuo viistetyt sillat varmistettiin kuoren alle kiinni. Riippuen keväästä, voip olla kuoren lähtö aika ennen toukokuuta ja se on toimenpiteen aika. Mielenkiinnolla jiän seuroomaan, toivon onnea operaatiolle!

  VastaaPoista
 4. Vuokko-parka, miten rumasti jänikset sitä ovat syöneet. Toivottavasti tekemänne hoitotoimenpiteet auttavat. Aikanaan jänis kalusi sekä omenapuun että kirsikkapuun ikävästi. Omenapuun saimme pelastettua, mutta kirsikka kuoli. Suojaverkkojen on syytä olla korkeita, kun hanki nousee runsaslumisena talvena hyvin korkealle. Varsinkin rusakot yltävät todella korkealle ja pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, yllättävän pitkälle ne yltävät. Tuo paikka kasvihuoneen lähellä tuntuu vielä keräävän lunta paksumman kuin muualla puutarhassa.

   Poista
 5. Meilläkin pupu ovat vierailleet pihallamme, vaikka tontti on aidattu. Omenapuumme ovat niin vanhoja, että joko ne eivät maistu tai sitten tarjolla on jotain muuta (??) sen verran, että eivät rusakoille ja jäniksille kelvanneet. Paljon mahdollista on myös, että en vaan ole huomannut mitään :D.

  VastaaPoista
 6. Voi puput, minkä teitte! Vuokko parka! Kannattaa ehdottomasti kokeilla sillastamista, uskoisin nuoren puun reagoivan siihen aika hyvin. Olen nähnyt vanhankin ympärikalutun puun selviävän sillastuksen avulla jänisten jyrsimisestä. Ullalta tuli tuossa edellä hyvät ohjeet. Nyt vain keräämään sillastusoksia. Muistakaa merkitä, kumpi pää oksasta oli latvapuoli ja kumpi tyvi. Pidetään peukkuja Vuokolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy kyllä kokeilla sillastamista. Mietin myös, yrittäisinkö ympätä pari oksanpätkää Vuokosta johonkin toiseen omenapuuhun.

   Poista
 7. niin se on verkko kaatuu lumesta ,ja lumi painaa,Ja jussille koroke tuo lumi:(🐇
  tuo haavahoito toivottavasti auttaa.
  Mielenkiinnolla seuraan ,,ja pidän 👍
  Aurinkoista viikkoa1! 🌞

  VastaaPoista
 8. Voi Vuokko-parkaa! Kyllä ne nököhampaat huomaavat käyttää hetken hyväkseen. Me ollaan joskus sillastettu rusakon syömä Presidentti-omenapuu. Se selvisi kyllä, vaikka oli tosi pahasti kaluttu. Jouduttiin tosin ottamaan sillastusoksat Antovnokasta, kun toi pressa on pylväsomenapuu ja siinä ei ollut sopivia oksia.

  Onnea operaatioon. Toivottavasti onnistutte pelastamaan Vuokon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva kuulla, että teillä sillastus onnistui!

   Poista
 9. Kyllä nyt pahalta näyttää mutta toivotaan parasta. ❤

  VastaaPoista
 10. Oi, oi. Onpa ikävää. Minullakin syötiin jo alkutalvesta/ihan syksyn lopulla koristeomppu Erstaan runkoa, ei tosin ympäri vaan toista reunaa 40 cm matkalta. Meillä on verkkoaita tontin ympäri ja aiempina vuosina on puput pysyneet poissa. Nyt piti syksyllä verkottaa hedelmäpuut. Lunta on niin paljon että verkosta on ehkä jonkun verran apua, mutta tontin verkkoaidan yli pääsevät hyvnkin tulemaan. Jälkiä löytyy runsaasti.
  En ole koskaan kokeillut sillastamista. Onnea siihen.

  Kirjoitit tuolla aiemmin pihan oleskelupaikoista. Minäkin tykkään että niitä on useampi ja voi fiiliksen mukaan mennä istuskelemaan eri paikkoihin. Päivänvalo vaihtuu ja puutarhan ilme muuttuu kauden aikana niin monta kertaa. Tuli mieleen että puutarhurityökaverini kerran ihmetteli että mitä teen niin monella oleskelupaikalla :D No, tietenkin käyn istuskelemassa. Eli makuja on monia ;)

  VastaaPoista
 11. Meillä metri lunta, joten en ole päässyt vielä tarkistamaan, onko verkko pitänyt pupun loitolla. Minullakin on tuota haavanhoitoainetta.

  VastaaPoista
 12. Oi, oi! Nyt on paha. Toivottavasti saisitta sen tavalla tai toisella elvytettyä.

  VastaaPoista
 13. Voi harmi. Toivotaan puiden toipuvan.
  Meillä on aidat tontin ympärillä. Nyt on ollut korkeita kinoksia, ja jänikset pääsisivät helposti aitojen yli. Koirat antavat niille kuitenkin kyytiä, jos eksyvät pihaan. Vahdit pääsevät yölläkin luukusta ulos.

  VastaaPoista
 14. Hei, Miten sillastus onnistui ja voitko kertoa miten se tehdään kun en ole koskaan kuullutkaan?

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...