torstai 25. maaliskuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 1/8, etupiha

Sain aiemmin blogini lukijalta toiveen esitellä puutarhamme eri alueiden kehitystä. Tätä asiaa olikin hauska lähteä käymään läpi penkomalla vanhoja kuvia. Olemme asuneet tässä nyt yhdeksän vuotta, ja siinä ajassa tavallinen omakotitalopiha on muuttunut jo melko monipuoliseksi puutarhaksi. Aloitetaan puutarhamme kehityksen seuraaminen etupihalta. Kun muutimme tähän, etupihallamme oli valmiina asfaltin keskellä kivikasa ja lisäksi valkealla koristekivellä katettu istutusalue, jossa kasvoi pari riippahernepensasta, sinilaakakatajaa ja kaksi pilarikatajaa 'Suecica'. 
 
Etupihan lähtötilanteen hahmottaa hyvin tästä ilmakuvasta, joka on otettu 6/2017. Keskellä asfalttia näkyy kivikasa, vasemmalla luonnonkivipeitteinen istutusalue ja keltaiseksi kesäisin kuivuva nurmikko. Toisessa reunassa pensasaidan vieressä on kaistale nurmikkoa ja kapea kivimurskeen peittämä alue.

Kivikasa 8/2017

Etupihan istutusalue alkuperäisessä ilmeessään 8/2017.

Vuonna 2018 Kivikasan ilme päivittyi, kun istutin kivenkoloihin siemenestä kasvattamiani kivikkokasveja. 
 
Kesällä 2019 Kivikasa näytti tältä kivikkosuopayrtin kukkiessa. Sen lisäksi kivenkoloissa kasvaa akeenaa, saippoa ja iisoppia.

Kesällä 2018 muokkasimme myös etupihan koristekivikatettua istutusaluetta, jota laajensimme talon reunaan asti, poistimme sinilaakakatajat ja riippahernepensaat, ja tilalle tulivat rungolliset syyshortensiat 'Limelight' ja kuunliljoja 'Wide Brim'. Aluetta reunustamaan istutin keijuangervoa 'Little Princess'. Myöhemmin olen istuttanut alueelle lisäksi pari atsaleaa tuomaan alkukesän kukintaa ja väriloistoa. Vuosien aikana olemme myös ehtineet kertaalleen pestä valkeat koristekivet.
 
9/2018 koristekivikatettu alue näytti tältä.

Vuonna 2019 etupiha sai kaivattua runsautta Vehreän Keitaan muodossa. Olin jo muutaman vuoden harmitellut tontin nurkassa olevaa nurmea, joka aina kesäisin kulottui keltaiseksi. Etupihamme onkin varsin paahteinen, se on etelän suuntaan ja melko suojaton paikka. Poistimme nurmen ja perustimme kunnon kasvualustaan Vehreän Keitaan mm. koristeheinineen, kärhöineen ja kuunliljoineen. 

Vehreä Keidas 8/2019. Aluetta rajaa matala kivimuuri ja halkoo kiemurteleva hiekkapolku.

Kesällä 2019 teimme myös etupihan toiseen reunaan laatoituksen lämpökompostoreja varten ja Viherseinäpenkin, joka rajaa kompostorialueen tiestä. Aiemmin alueella oli nurmikkoa ja kapea kivimurskeen peittämä kaistale.

Laatoitettu alue mm. lämpökompostoreille 9/2019. Samana kesänä perustettu Viherseinäpenkki jää kuvassa vasemmalle.

Viherseinäpenkki 5/2020.

Kahden viimeisen istutusalueen myötä olen päässyt istuttamaan etupihallemme myös kukkasipuleita. Tulppaanit valtaavat alkukesästä Viherseinäpenkin ja Vehreällä Keitaalla väriä tuovat iloisen kirjavat krookukset. 
 
Viherseinäpenkki 8/2020. Kärhöt kiipeilevät köynnöstuessa, ja tulevina vuosina toivon mukaan peittävät jo taustalle jäävät kompostorit ainakin lähes kokonaan.

Koristekivikatteinen alue 8/2020. Syyshortensiat 'Limeglow' kukkivat jo upeasti. Oikeassa reunassa pilkottaa Vehreä Keidas.

Vehreä Keidas 8/2020. Tälläkin alueella on monia kärhöjä, jotka toivottavasti lähivuosina valtaavat tukipylväänsä kunnon kukkivina pilvinä.

Maanpeitekasvit, kuten oregoninmaksaruoho, ovat lähteneet jo leviämään Vehreän Keitaan alueella kivasti.

Tässä vielä ilmakuva etupihan toisesta reunasta viime kesältä.

Tulevaisuudessa haaveilen etupihalle vielä yhdestä istutusalueesta, joka tulisi talon edustalle kivimuurilla reunustettuun kohopenkkiin. Lisäksi Vehreälle Keitaalle olisi tarkoitus tehdä pikkuinen vesiaihe ja penkki, jolla voisi istuskella kuuntelemassa veden solinaa ja ihastelemassa ympärillä rönsyäviä kasveja.

Aurinkoista loppuviikkoa!

9 kommenttia:

 1. Tootta kyllä käyttäny jokaasen kohoran hyäryksi. Viheriästä Keitahastaki tuloo vuasien saatos rehevä ja näyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan toivon mukaan rehevöityy nimensä mukaiseksi.:)

   Poista
 2. Hienoa, että olette dokumentoineet kuvin eri vaiheita puutarhan eri alueista.
  Jos voisi tehdä aikamatkan menneeseen, kuvaisin itsekin enemmän kuin aikoinaan tein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea oli minunkin löytää ihan alkuvaiheesta kuvia, mutta onneksi sentään edes joitakin tuli vastaan.:)

   Poista
 3. Tätä oli mukava katsoa ja lukea muutoksista. Jatkoa odotellen 😊

  VastaaPoista
 4. Tällaiset muutospostukset ovat kivoja, näkee kuinka nopeasti puutarhan ilme muuttuu!

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...