tiistai 9. maaliskuuta 2021

Lukijan toive: Aurinkopaneelit

Meillä on ollut aurinkopaneelit nyt parisen vuotta, ja ajattelinkin taas päivittää kokemuksiamme niistä. Kuten aiemmin olen kertonut, meillähän on monikidepaneelit, joiden pitäisi tuottaa sähköä paremmin hajavalossa ja pilvisellä säällä kuin yksikidepaneeleiden. Tällöin sähköntuotto voi jakautua vähän tasaisemmin vuoden ajalle alkaen varhemmin keväällä ja jatkuen myöhempään syksyllä. Yksikide ilmeisesti taas tuottaa paremmin kesällä suorassa auringonpaisteessa. 


Toissa keväänä aurinkopaneeleiden sähköntuotto alkoi 17.2. Sen sijaan talvella 2019-2020 sähköntuotto ei loppunut missään vaiheessa kokonaan. Silloin pimeimpään talviaikaan sähköä tosin tuli parhaimmillaan vain parin kasvivalon tarpeisiin, mutta onpahan sekin jotakin. Tämä talvi taas on ollut niin runsasluminen, että paneelit on ollut mahdotonta pitää täysin lumettomina koko aikaa. Sähköntuotto loppuikin viime marraskuussa. Nyt helmi-maaliskuussa mies on taas ahkerasti poistanut lumia paneeleiden päältä, ja tuotto alkoikin tänä vuonna 25.2. Lumien poistoon meillä on käytössä pitkävartinen lumenpudotin, jolla on mahdollista toisaalta vetää lumia alas maassa seisten ja toisaalta myös työntää niitä alas katolta käsin.

Paneelimme ovat 275-wattisia ja niitä on yhteensä 22 kpl, jolloin paneeleidemme laskennallinen maksimiteho on 6050W. Jos sähköä tulisi täydellä teholla, saisimme siis 6 kW tunnissa. Todellisuudessa tuotto kuitenkin vaihtelee päivän aikana jatkuvasti riippuen mm. siitä, onko pilviä ja mistä kulmasta aurinko paistaa. Invertterin avulla paneelit saatiin liitettyä sähköverkkoon. Sähkö tulee ensisijaisesti omaan käyttöömme, ja ylimääräisen sähkön ostaa sähköyhtiö. Sähköyhtiön maksama korvaus on kuitenkin selkeästi pienempi kuin mitä kuluttaja sähköstä siirtomaksuinen maksaa, joten pyrimmekin kuluttamaan mahdollisimman tarkasti kaiken tulevan sähkön itse. Sen vuoksi aurinkoisella kelillä yrittämmekin esimerkiksi pestä pyykit ja tiskit, tehdä uuniruoat ja lämmittää poreallasta.

Invertteri on talomme yhteydessä olevassa lämpimässä varastotilassa.

Invertteristä on mahdollista seurata sähköntuottoa reaaliajassa. Tässä kuvassa näkyy viime perjantaina aamupäivän aikana klo 11 mennessä ollut korkein hetkellinen tuottolukema. Lukemat tallentuvat invertterin muistiin, ja siitä onkin mahdollista katsoa ja vertailla mm. päivittäisiä hetkellisiä maksimituottoja sekä kertyneitä eri päivien, kuukausien ja vuosien kokonaistuottoja niin lukuina kuin erilaisina kuvaajina. Myös kaikkien aikojen korkein sähköntuotto ajankohtineen löytyy tiedoista. Meillä tuo on yleensä sattunut huhtikuulle, josta alkaen sähköntuotto ei juurikaan enää lisäänny kesän aikana.

Sähköntuottoa pystymme seuraamaan invertterin näytön lisäksi nettisovelluksen (Väppi) avulla. Nettisovellus kuitenkin kertoo pääasiassa taloutemme sähkönkulutuksesta, ja aurinkopaneeleiden osalta siitä selviää ainostaan sähköyhtiölle myydyn sähkön määrä, joten invertteristä tuottoa pystyy seuraamaan huomattavasti tarkemmin. 

Aurinkoisia maaliskuun päiviä!

7 kommenttia:

 1. Onnelliset te, kun olette jo investoineet näihin. Meillä vasta haaveillaan.
  Varmasti nykyaikaiset aurinkopaneelit tuottavat aivan eri määrin sähköä, kuin meidän vanhat uimapaikan katolla olevat, joilla suihkuvesi lämpiää.

  VastaaPoista
 2. Meillä on nyt tehty kolmen eri toimittajan kanssa kannattavuuslaskelmat paneeleista. Takaisinmaksuaika on 14-17 vuotta. Ongelmana on liian pieni sähkönkulutuksemme. Ehkä tilanne muuttuu jossain vaiheessa. Joko hinnat halpenevat tai meidän sähkönkulutus nousee. Tämä on ollut meille tosi harmillista, sillä jo monta vuotta olemme toivoneet, että aurinkosähköstä tulisi kannattava vaihtoehto meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, onpa tosiaan harmillinen tilanne! Toivottavasti tilanne muuttuisi niin, että se tosiaan olisi kannattava vaihtoehto teillekin.

   Poista
 3. Moi. Pystyttekö oikeasti käyttämään itse kaiken aurinkoenergian? Meillä menee noin puolet myyntiin, väkisinkin.... Mikä on turhauttavaa... Siihen on tulossa kuulemma sähköyhtiöltä muutoksia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Pahoittelen pitkään kestänyttä vastaamista, huomasin kommenttisi vasta nyt. Meilläkin menee välillä osa myyntiin, mutta pyrimme minimoimaan sen määrän keskittämällä sähkönkäyttöä aurinkoisiin hetkiin. Myyntiin menevän sähkön osuus riippuu paljon päivästä, siitä minkä verran sähköä tulee ja toisaalta siitä, mihin kaikkeen sähköä peruskulutuksen lisäksi silloin käytämme.

   Poista
 4. Kiitos kirjoituksestasi aurinkopaneeleista. Olemme myös harkinneet niiden asentamista mökille ja hyvä tiettä, että ne tosiaan voivat tuottaa sähköä ympäri vuoden. Täytyykin selvittää, minkälaiset paneelit sinne sopisivat parhaiten. https://www.savonaurinkoenergia.fi/aurinkosahkojarjestelmat/aurinkopaneelit

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...