maanantai 6. joulukuuta 2021

6. luukku: Unelmana omavaraisempi elämä: Kuukauden vempain

Näin kuukauden ensimmäisenä maanantaina on vuorossa jälleen omavaraisuusaiheinen yhteispostaus, jossa tällä kertaa esitellään itselleen tärkeä joko sisällä tai puutarhassa käytettävä vempain. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Kuivakukkakranssin tein äskettäin kuukauden vempeleeni avulla.
 

Yhden tärkeän vempaimen valinta oli todella vaikeaa, sillä puutarhassa tarvitaan välttämättä monenlaisia ihan perustyökaluja aina lapiosta ruohonleikkuriin. Valitsemani vempain eroaa näistä muista puutarhan tarvekaluista siinä, että tätä käytän vuoden ympäri ja näin loppuvuodestakin tämä on varsin ajankohtainen työväline. Valitsemani työkalu onkin sekatöörit, joilla teen puuvartisten leikkauksia kevättalvesta loppukesään. Syksyllä ja talvella taas käytän niitä erilaisten luonnonmateriaaleista tehtävien askartelujen, kuten kranssien, tekoon. Sekatöörit ovatkin ahkerassa käytössä niin puutarhassa kuin sisälläkin, ja kuljetan niitä mukanani myös metsäpalstalle, jossa napsin niillä oksia mukaan kotiin näitä erilaisia näpertelyjä varten. Viimeisimmäksi olen käyttänyt pieniä oksasaksiani viime viikolla, jolloin tein havukranssia ja pajutöitä ja näistä omat postauksensa ovatkin luvassa ihan lähiaikoina. Myös helpot oksatähdet syntyivät niiden avustuksella.

Myös oksatähdet syntyivät sekatöörien avustuksella.

 

Tässä vielä kuva kuukauden vempaimestani

Sitten on taas omavaraisuuskuulumisien aika! Kuluneen kuukauden suurin juttumme on uusi metsätilahankintamme, josta postailin äskettäin. Tämä tila on aiemmin hankkimamme pienen metsäpalstan lähellä ja metsän lisäksi alueella on suloinen, punainen tupa piharakennuksineen ja tilkku entistä peltomaata hyötykasvien viljelyyn. Lisäksi paikalta löytyy jo valmiiksi n. 25 herukkapensasta. Tämän paikan myötä pystymme mukavasti lisäämään omavaraisuuttamme hyötykasvien suhteen, ja nyt talven aikana teenkin kylvösuunnitelmat oman puutarhan lavatarhan lisäksi myös tänne perustettavalle kasvimaalle.

Vasemmalla leikkimökki, keskellä pikkuinen tupa, oikealle jää saunarakennus ja siitä yhä oikealle grillikatos sekä varasto.

Nyt viileillä keleillä olemme käyneet harventamassa vanhemman palstamme kuusentaimia ja samalla olen kerännyt myös kranssiaineksia. Kesäkeittiön sisätilat saimme valmiiksi, ja nyt olen vähitellen alkanut somistaa sinne joulua. Ensi vuoden esikasvatuksetkin pyörivät jo mielessä ja alustavaa siemeninventaariota olen alkanut tehdä. Postailin äskettäin myös yhteenvetoa tämän vuoden chileistämme ja paprikoistamme, ja käytän sitä pohjana myös omien ensi vuoden kylvöjeni suunnitteluun. 

Kesäkeittiön sisätilat valmistuivat sopivasti, sillä aion tehdä tästä meille jouluisen tunnelmointipaikan täksi kuukaudeksi.
Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
 
Vyöhyke 2
 
Vyöhyke 3
 
Vyöhyke 7 
 
Tähän lopuksi kirjoitan vielä lyhyesti blogissani käynnissä olleesta Sinivalkoista-haasteesta, jonka aloitin jälleen noin kuukausi sitten. Haaste keräsi taas upeita sinivalkoisia kuvia ja postauksia, joita oli hauska päästä ihastelemaan. Kaikki haasteeseen osallistuneet blogit ja linkit niiden sinivalkoisiin postauksiin löytyvät alkuperäisestä Sinivalkoista-haaste-postauksestani. Itsenäisyyspäivän tunnelmiin voikin virittäytyä vaikkapa ihastelemalla kaunista sinivalkoista kuvasatoa. Joitain yksittäisiä postauksia minulla on saattanut jäädä huomaamatta, joten jos tunnistat omasi olevan tällainen, vinkkaathan siitä minulle kommentti-kentässä. Lämpimät kiitokset jälleen kaikille teille ihanille haasteeseen osallistuneille! Ja jos et ole vielä osallistunut, mukaan ehtii edelleenkin, koska kaunista isänmaatamme voi toki kunnioittaa sinivalkoisin kuvin vaikka vuoden jokainen päivä. Lisään itsenäisyyspäivän jälkeenkin haasteeseen osallistuneet blogit alkuperäisen haastepostaukseni listalle.
 
Oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja ihanaa joulukuuta!

4 kommenttia:

 1. Mun tärkein käyttökohde sekatööreille on vuohien sorkkien trimmaus :D

  VastaaPoista
 2. Oksasakset ovat kyllä meilläkin puutarhan kätevin työkalu. Kesällä niitä tarvitaan päivittäin. Itse olen havu- ja talviaskartelujen kanssa vähän myöhässä. Ensi viikonlopulle on luvattu lauhtuvaa niin ehkä pääsen silloin hommiin ja saan tehtyä haaveilemani havuköynnöksen oven päälle. Nyt on ihan liian kylmää havujen keräämiseen tämmöiselle hienopierulle :D

  VastaaPoista
 3. Sekatöörit ovat ehdoton työväline muuallakin, kuin puutarhassa. Ne voisi nimetä vaikka vuoden työvälineeksi.
  Hyvää Itsenäisyyspäivää Sinulle!

  VastaaPoista
 4. Täällä pohjosessa tulee kyllä enemmän käyttöä puukolle ...mutta onpa kiva kesäkeittiö ��

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...