maanantai 4. lokakuuta 2021

Unelmana omavaraisempi elämä: Puutarhan rakennukset

Tänään kirjoitellaan taas omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen ja aiheena ovat puutarhan rakennukset. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Meillä puutarhan ainoat rakennukset lasten leikkimökin lisäksi ovat kuluneeseen kesään asti olleet kasvihuoneet, mutta niistä en kirjoita nyt, sillä niistä löytyy tarkemmin toukokuisesta omavaraisuuspostauksesta. Sen sijaan ajattelin kertoa vähän kesäkeittiöstämme ja varasto-polttopuuyhdistelmästä, jotka ovat olleet tämän vuoden projekteinamme.

Kesäkeittiö tuli tontin toiseen reunaan ja sen taakse jää isotuomipihlaja-aita. Rakennuksen edustalle on tarkoitus tehdä patio ensi kesänä.

Kesäkeittiö oli haaveissamme monta vuotta, ja tänä vuonna tosiaan vihdoin koitti sen rakentamisen aika. Perustukset sille teimme keväästä ja alkukesästä, ja juhannuksen aikoihin pääsimme rakennushommiin. Kevythirsirakenteinen kesäkeittiömme on valmispaketti, johon eristykset ja katon pintamateriaalit hankimme itse. Kokoa rakennuksella on reilut 15 neliömetriä. Kesäkeittiön sisähommat ovat meillä vielä osin kesken, lähinnä työtaso ja osa hyllyköistä vielä puuttuu, sillä pihahommat ovat tällä hetkellä ensisijaisia ja noita taas ehtii rakentaa vaikka talvellakin. Pöytäryhmä ja vuodesohva kesäkeittiöstä kuitenkin jo löytyy, ja yhden yön olimme jo siellä lasten kanssa "retkellä". Myös oleskelutilana olemme kesäkeittiötä jo käyttäneet, vaikka yhdellä seinustalla maalipurkkeja, työtason ja hyllyköiden osia ja muita rakennustarvikkeita vielä lojuukin. Varsinaiseen kesäkeittiökäyttöön rakennus pääsee kuitenkin vasta ensi kesänä.

Kesäkeittiön pöydälle tein jo syysasetelman mm. syklaameista, hopealangasta ja koristekurpitsoista tuomaan tunnelmaa oleskeluhetkiin.

Tällä hetkellä kesäkeittiö lämpenee aurinkoilmalämmittimellä, josta postailin äsken tarkemmin. Lisäksi siellä on ainakin toistaiseksi viileämpiä kelejä varten sähkölämmitin, jonka tilalle tosin olemme miettineet myös kaasulämmitintä. Juoksevaa vettä kesäkeittiöön emme vedä, sillä pärjäämme siellä ilmankin. Rakennuksen edustalle on tarkoitus rakentaa ensi kesänä patio, jonne tulee grilli, ja myös pitsauuni/pihatakka tai vastaava ruoanlaittoon sopiva viritelmä olisi haaveissa.

Aurinkoilmalämmitin on kesäkeittiön etelään päin olevassa päädyssä.

Varasto-polttopuuyhdistelmä tuntuu olevan meillä ikuisuusprojekti, jota aloitimme jo viime vuonna ja edelleen se on kesken. Nyt tästä parineliöisestä rakennuksesta tosin puuttuvat enää varaston ovi ja viherkatto, ja näistä molemmat ovat parasta aikaa työn alla. Varastopuoli meillä on ollutkin jo käytössä parin kuukauden ajan, ja esimerkiksi hyötytarhan hyönteisverkkosuojat, lapiot, haravat ja muut puutarhan työvälineet mahtuvat sinne mainiosti. Polttopuupuoli on vielä tyhjä, sillä talven varalle meillä on puita lähempänä taloa. Kuitenkin kun palstaltamme seuraavan kerran kaadamme puita, on niistä tarkoitus tehdä halkoja kuivumaan tuohon polttopuupuoliskolle. 

Varasto-polttopuuyhdistelmä on tontin takaosassa. Vasen puoli on varastoa, oikea puoli on varattu polttopuille.

Näiden piharakennusten lisäksi meillä on unelmana pikkuinen maakellari, jolle paikkaa olemme itse asiassa jo alustavasti suunnitelleet. Sen rakentaminen tulee ajankohtaiseksi joskus lähivuosina, ja ensi talvena olisi tarkoitus pohtia sen toteuttamista tarkemmin.

Sitten lopuksi vielä lyhyesti omavaraisuuskuulumisten pariin! Sadonkorjuu jatkuu edelleen puutarhassa ja isommassa kasvihuoneessa. Hyötytarhassa vielä mm. parsakaalit ja ruusukaalit tekevät satoa, ja lisäksi mm. porkkanoita, palsternakkaa, punajuurta ja maa-artisokkaa on korjaamatta. Lisäksi olen kerännyt taas talteen hyötykasvien, kesäkukkien ja perennojen siemeniä tulevien vuosien kylvöjä varten. Sienestämässä olemme edelleen käyneet ahkerasti ja herkutelleet vaikka millä ihanilla sieniruoilla. Lisäksi olemme pakastaneet ja kuivanneet sieniä, ja niitä riittääkin meillä jo helposti ensi syksyyn asti. Myös puolukoita olemme keränneet talven varalle.

Syyskuun loppupuolella keräsin puutarhasta mm. viimeiset kurpitsat, mangoldit ja ilmasipulit.

Sieniä on tänä syksynä löytynyt todella hyvin. Kuvassa yhden metsäretken saalista: suppilovahveroita, lampaankääpää, karvarouskuja, herkkutatteja, kantarelleja ja pari mustatorvisientä.

 

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Vyöhyke 1

Vyöhyke 2
 
Vyöhyke 3
 
Vyöhyke 4
 
Vyöhyke 7  
 
Kauniita ja kuulaita syyspäiviä! 

6 kommenttia:

 1. Olipa ihana postaus 🤍 Syksyn tullen oman puutarhan sekä metsän antimet palkitsevat ahertajan ja tuovat kummasti tyydytystä ja tyytyväisyyttä.
  Kesäkeittiönne on jo nyt todella ihana ja varmasti vielä ihanampi pation ja grillin/uunin tms. lisäyksen jälkeen. Kauniita syyspäiviä sinulle!

  VastaaPoista
 2. Te saitte kauniin kesäkeittiönne valmiiksi. Onnea sille.
  Tuo polttopuuvaja on söpö.
  Minun linkkini ei taas toimi. Kokeilen toimiiko se täällä,
  https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/10/rakennukset-ja-projektihaaveet.html

  VastaaPoista
 3. Miten ihana tuo kesäkeittiö onkaan! Olen ajatellut, että jos meille tulee jossain vaiheessa kanoja, kanalan muoto olisi samaa tyyliä kuin tuo teidän kesäkeittiö. Itsekin haaveilen kesäkeittiöstä, mutta siellä olisi vain kokkauspaikat ulkona, kosk meillä on jo pieni aitta tehty kesähuoneeksi, jossa voi viettää aikaa.

  VastaaPoista
 4. Kyllä on hieno kesäkeittiö �� Vielä kun tulee terassi niin on hyvä. Tuleeko vielä tulipaikka?

  VastaaPoista
 5. Upea kesäkeittiö! Ja tuo koivun ympärillä oleva penkki. Tykkään!

  VastaaPoista
 6. Tämä näyttää hyvältä, olisi kiva päästä kurkkaamaan sisälle 😉

  Satu - Tsajut

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...