tiistai 28. joulukuuta 2021

DIY: Pajutorni

Kerroin aiemmin innostuneeni nyt talven aikana pajutöistä. Postailinkin jo tekemästäni pajusydämestä ja lupasin kertoa tarkemmin myös tekemästäni pajutornista. Tarvikkeiksi siihen riittävät taipuisat, oksattomat pajunvitsat ja naru, lisäksi tarvitaan sakset, oksasakset ja styrox- tai Finnfoam-levy.

Pajutorni pääsi kausivaloin koristeltuna etuovemme portaikolle.

Pajutornini on korkeudeltaan metrin ja pohjan halkaisija on 35cm. Aluksi styrox-levyyn piirretään 35 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä, jonka kehälle tehdään tasaisin välein saksilla 15 reikää. Reikiä on oltava pariton määrä, jotta ympyrän punominen tällä ohjeella onnistuu. 

Seuraavaksi pystyyn tulevat, metrin pituiset loimipajut työnnetään paikoilleen reikiin ja niiden latvat sidotaan yhteen, jotta saadaan kartion muotoinen torni. Punonta aloitetaan alhaalta kudepajun latvalla, joka asetetaan kulkemaan loimikepin takaa oikealta puolelta. Latvasta pidetään kiinni ja sen jälkeen pujotellaan kudepaju vuorotellen aina yhden loimen takaa, yhden loimen edestä, kunnes paju loppuu. Uuden pajun tyvi laitetaan samaan loimiväliin, mihin edellinen loppui, ja jatketaan punomista vuorotellen loimien edestä ja takaa. Punomista jatketaan samaan tapaan, kunnes tornin kuvio on halutunlainen. Tornin voi halutessaan punoa esim. kokonaan umpeen tai tehdä vaakasuoria raitoja. Punonnan edetessä kannattaa samalla ohjailla loimipajuja pysymään suorassa ja tasaisella etäisyydellä toisistaan.

Loimipajut ovat pystyssä Finnfoam-levyssä ja ne on solmittu yhteen ylhäältä. Muutama kudepaju on jo pujoteltu alaosaan.

Kudepajut pujotellaan aina vuorotellen loimipajujen edestä ja takaa.
 

Omaan pajutorniini punoin alas 10cm korkean vaakasuoran renkaan, jonka jälkeen 20cm:n matkalle punoin 5cm leveää spiraalia samaan tapaan palttinapunoksella kuin alaosaankin. Sen jälkeen tein taas 10cm korkean renkaan ja jälleen 20cm matkalle 5cm leveää spiraalia. Yläosaan punoin vielä 10cm vaakasuoran renkaan. Tämän jälkeen loimipajujen latvat asetellaan toistensa lomaan spiraaliksi ja solmitaan yhteen joko pajunvitsalla tai narulla. Lopuksi pajutorni vedetään varovasti irti styrox-levystä.

Valmis pajutorni. Tästä näkee tornini kuvion selkeämmin. Spiraalit kiertävät yhden täyden kierroksen.

Itse jäin kerrasta koukkuun pajutöiden tekemiseen ja kuusenhakureissullamme keräsinkin kunnon niput pajuja seuraavia pajutöitä varten. Postailenkin näistä taas lisää, kunhan saan jotain uutta valmiiksi.

Kaikkea hyvää päivääsi!

4 kommenttia:

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...