maanantai 2. elokuuta 2021

Unelmana omavaraisempi elämä: Säilöntäpuuhia

Nyt elokuun ensimmäisen maanantain omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen aiheena on säilöntä. Lisäksi postauksen loppupuolelta löytyy taas tuoreimpia omavaraisuuskuulumisiamme. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Sadonkorjuukausi on meilläkin käynnistynyt ja säilöntäpuuhat ovat varsin ajankohtaisia. Meiltä ei kellaria tai muutakaan vastaavaa säilytystilaa löydy, mikä kyllä rajoittaa sadon säilytystä. Pakastaminen ja kuivaaminen ovatkin meillä pääasialliset säilömistavat. Lisäksi teen muutamia purkkeja mm. etikka- ja suolakurkkuja, mutta niillekään ei jääkaapista kovin suurta tilaa voi varata. Omenat viemme mehuasemalle mehustettavaksi ja tämä pastöroitu mehu säilyy onneksi avaamattomana huoneenlämmössä.

Venäläisiä suolakurkkuja

Pakastintilaa toivoisin lisää, sillä meillä on vain yksi kaappipakastin. Tarkoituksena olisikin hankkia toinen pakastin, joka olisi varattu mm. marjoille ja joillekin kasvimaan antimille, esimerkiksi pavuille, herneille ja parsakaalille. Lisäksi tänä kesänä olemme alkaneet miehen kanssa miettiä pienen maakellarin mahdollisuutta. Paikkaakin sille jo pohdimme, mutta toteutus jäänee kuitenkin muutaman vuoden päähän, sillä niin paljon kaikkea muuta projektia on tulossa parina seuraavana kesänä.

Sitten omavaraisuuskuulumisiemme pariin! Tällä hetkellä meillä on meneillään hunajan sadonkorjuu. Noin puolet pesistä on jo käyty läpi ja sato näyttää ennätyshyvältä. Miehellä haavena on ollut 1000kg:n hunajasato, mutta voi olla, että tänä vuonna vielä vähän jäämme siitä. 

Hunajan sadonkorjuu on meillä parasta aikaa käynnissä.

Hyötytarhasta ja kasvihuoneista on viime viikkoina tullut satoa niin hyvin, että olemme olleet kasvisten suhteen omavaraisia. Esimerkiksi kurkkua ja tomaattia saa kerätä jo päivittäin, ja tällä tai ensi viikolla ajattelinkin tehdä aiemmin mainitsemiani etikka- ja suolakurkkuja. Kasvihuonekuulumisiamme postailinkin juuri viime viikolla tarkemmin. 

Kurkkua ja tomaattia saa kasvihuoneista kerätä jo päivittäin. Lisäksi pääsimme viime viikolla maistelemaan kesän ensimmäistä omaa vesimelonia.

Hyötytarhassa erityisesti kaalit ovat onnistuneet tänä kesänä todella hyvin, ja niistä ensimmäisenä satokauden aloittanutta parsakaalia meillä on syöty nyt parin viikon aikana useita komeita kukintoja. Myös hyötytarhan sadonkorjuupuuhistamme kirjoittelin äskettäin. 

Sipulia, kurkkua, chiliä, kyssäkaalia, parsakaalia ja kesäkurpitsan kukkia

Mansikoita ja herukoita tuli tänä vuonna hyvin, ja ne on kerätty ja pakastettu. Vadelmasato jäi täällä tänä vuonna huonoksi ja vadelmaa meillä on tällä hetkellä pakastimessa vain litran verran. Lakkoja sen sijaan keräsimme Lapin reissullamme reilut viisi litraa, joka riittää meille hyvin koko vuodeksi. Kirsikkapuu 'Latvian Matala' teki ensimmäistä kertaa kunnon sadon, josta riitti marjoja tuorekäytön ja leivonnan lisäksi myös mehuksi ja tästä jääneestä mäskistä laitoimme tekeytymään vielä kirsikkalikööriäkin. 

Itse tehty kirsikkamehu on herkkua.

Varasto-polttopuuyhdistelmä ei ole edennyt viimeisen kuukauden aikana, vaan olemme ahkeroineet kesäkeittiön parissa. Kattohuopa kesäkeittiöstä vielä uupuu, samoin räystäskourut ja sisältä lattialistat. Rakennuksen sisä- ja ulkopinnat on jo käsitelty puunsuoja-aineella, mutta silti tavoitteena olisi saada tänä kesänä rakennus myös maalattua, jos vain kelit sallivat.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- Heinäkuu: Uusia kokeiluja hyötytarhassa
- Kesäkuu: Omavaraisteluni taustaa ja tulevaisuuden haaveita
- Toukokuu: Esittelyssä kasvihuoneet
- Huhtikuu: Kompostointi
- Maaliskuu: Kierrätys- ja säästövinkkejä puutarhaan
- Helmikuu: Hunajaisia juomia
- Tammikuu: Omavaraisteluni ideologia ja suunnitelmat vuodelle 2021
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1
Jovela
Apilankukka
Sateenkaaria ja serpentiiniä

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat

Vyöhyke 3
Tsajut
Harmaa torppa
Caramellia
Oma tupa, tontti ja lupa
Mikä itä
Mummon kirja

Vyöhyke 4
Korkeala

Vyöhyke 5
Puutteela

Vyöhyke 7
Korpitalo 

Kaunista ja satoisaa elokuuta!

6 kommenttia:

 1. Ihanaa satoa olet jo kerännyt. Minä olen pakastanut vain ostamiani marjoja, koska en pääse keinolonkkieni kanssa metsään

  VastaaPoista
 2. Säilytystilojen puute onkin nykyaikana ehkä monilla säilömisen esteenä, kellareita kun ei taideta enää uusiin rakennuksiin rakennella. Toivottavasti saatte maakellarin joskus vielä toteutettua. Mahtava määrä hunajaa teillä on toiveissa saada. Mitä teette sillä kaikella? Jaksatteko itse syödä?

  VastaaPoista
 3. Melkein tuhat kiloa hunajaa! Tuossa mahtaa jo olla melkoisesti työtäkin. Wau!

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia uudesta sadosta. Erityisesti minua viehättää tuo kuva hunajan sadonkorjuusta, kun meillä ei ole mehiläisiä.

  VastaaPoista
 5. Upeaa miten monipuolista satoa teillä on saatu kerätä!
  Hunajaakin näemmä on tullut aivan päätä huimaava määrä.

  VastaaPoista
 6. Voi miten hyvältä kuulostaa, että joka päivälle riittää jo satoa! Säilytystilan puute on kyllä monissa nykyajan taloissa olemassa, kun kaikki on suunniteltu niin, että kaupassa käydään melkeinpä päivittäin, eli ei ole huomioitu ollenkaan oman sadon säilytystä.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...