maanantai 5. heinäkuuta 2021

Unelmana omavaraisempi elämä: Uusia kokeiluja hyötytarhassa

Tänään on vuorossa taas omavaraisuusaiheinen yhteispostaus ja nyt heinäkuun aiheena ovat uudet kokeilut kasvimaalla tai muualla. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Meillä hyötytarhassa suurelta osin mennään vanhoilla tutuilla kuvioilla mm. kasvualustan, lannoittamisen, esikasvatuksen ja muiden vastaavien suhteen. Uusia kokeiluja sen sijaan on muutamia lähinnä kasvilajeissa/-lajikkeissa. Tänä vuonna kasvatan ensimmäistä kertaa mizunaa ja talvikurpitsaa. Myös uusia punajuurilajikkeita minulla on kokeilussa, sillä viime vuonna ihastuimme omiin punajuuriin kasvatettuani niitä silloin ensimmäistä kertaa. Tällä hetkellä punajuuret 'Cylindra' ja 'Egyptiläinen litteänpyöreä' ovat jo hyvässä kasvussa, joten satohaaveet elävät. Myös uutta parsakaalilajiketta 'Summer Purple', johon pitäisi tulla violetin värisiä kukintoja, on meillä hyötytarhassa nyt ensimmäistä kertaa. Toivon mukaan minulla on näistä enemmän kerrottavaa myöhemmin, kunhan satokausi on näiden suhteen alkanut. 
 
Tämän vuoden uudet kokeilumme löytyvät hyötytarhasta kasvilajien ja -lajikkeiden muodossa. Kyssäkaalin lehtien takana pilkottaa punajuuren 'Cylindra' lehtiä.

Sitten vielä omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisen pariin! Hyötytarhassa kasvit tosiaan voivat hyvin ja hyötytarhan tarkempia kuulumisia postailinkin viime viikolla. Matalissa lavoissa puutarhamansikat 'Polka' ja 'Bounty' tarjosivat viime viikonloppuna ensimmäisiä maistiaisia, ja sadosta näyttäisi tulevan hyvä. Satoa saamme jo mm. mangoldista, pinaatista, mizunasta, herneistä, sipulista ja yrttitarhasta. Kesäkurpitsan kukkia olemme myös jälleen täyttäneet. Lisäksi ensimmäiset chilit on jo syöty. 
 
Eilisen lounaan aineksia: sipulia, porkkanan harvennustaimia, sokerihernettä 'Norli', mizunaa, pinaattia, mangoldia, rukolaa, mansikoita ja kasvihuonekurkku 'Obelix' F1. Mansikoita keräsin eilen illalla vielä viitisen litraa ja suurin osa raakileista on vielä kypsymässä, mikä on näin pienelle mansikkamaalle tosi hyvä sato.

Myös kasvihuoneessa näyttää jo hyvältä, mm. tomaateissa on jo raakileita, kurkun satokausi on alkanut ja ensimmäisten vesimelonin kukkien pölytys näyttää onnistuneen. Myös tomatillot kukkivat ja maissit ovat mukavassa kasvussa. Sadevesi on toistaiseksi riittänyt hyvin kasvihuoneiden ja ulkona ruukuissa olevien avomankurkkujen, chilien ja paprikoiden kasteluun. Silti sateet olisivat taas tervetulleita, sillä näin kuumalla kastelun tarvetta riittää. 
 
Kurkkua tulee nyt kasvihuoneesta hyvin, kuvassa kasvihuonekurkku 'Obelix' F1.

Mehiläisten kanssa on pitänyt kiirettä, sillä kuumien kelien myötä parveilukuumetta on ollut ilmassa. Useisiin mehiläispesiimme onkin täytynyt tehdä harhautuksia jaokkeiden muodossa estämään parveilua. Ainakin toistaiseksi tämä on toiminut hyvin, tosin pesien määrä on noussut näiden jaokkeiden myötä jo lähelle viittäkymmentä, joten hommaa niiden kanssa riittää ja pesälaatikoita on täytynyt tehdä aiempaa enemmän.

Omalla metsäpalstallamme olemme taas retkeilleet ja valmistelleet polttopuita talven varalle. Myös onkiminen lasten kanssa kuuluu aina metsäretken sisältöön ja ahvenia olemmekin saaneet monesti pöytään. Myös villiyrttikokeiluja olemme jatkaneet ja mm. voikukkasima on tullut kesäisten juomiemme listalle jäädääkseen.
 
Juhannuksena pöytäämme koristi kaunis hyötytarhan ja luonnon antimista kerätty salaatti.

Puutarhassa viime viikkoina olemme puurtaneet kesäkeittiön parissa, ja kaikki muut projektit ovat jääneet sen vuoksi vähemmälle huomiolle. Toiveena olisi, että tämän kuun aikana kesäkeittiö olisi jo aika pitkälle valmis. 
 
Kesäkeittiöprojekti on edennyt viime päivinä vauhdilla. Tänään tarkoitus olisi aloittaa katon tekeminen.

 
Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- Huhtikuu: Kompostointi
- Maaliskuu: Kierrätys- ja säästövinkkejä puutarhaan
- Helmikuu: Hunajaisia juomia
- Tammikuu: Omavaraisteluni ideologia ja suunnitelmat vuodelle 2021
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset
 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
 
Vyöhyke 1
 
Vyöhyke 2
 
Vyöhyke 3
 
Vyöhyke 4
 
Vyöhyke 7
 
Aurinkoista ja iloista heinäkuuta!

4 kommenttia:

 1. Meillä ei taaskaan vesimeloni onnistunut, vaan taimet kuolivat. Nyt syynä on ihan puhtaasti tämä sietämätön helle, joka on ollut meillä jo melkein kuukauden riesana, mutta kolmena muunakaan kesänä ei vesimeloni ole onnistunut :D Selkeästi mun Waterlooni :D

  Ei voi kuin hattua nostaa, että näillä asteilla jaksatte puusavottaa ja rakennuspuuhia, joten hattua ylös, ihanaa kesää ja tsemppiä sinne puuhiinne :)

  VastaaPoista
 2. Kesäkeittiö kuulostaa niin hyvältä näillä keleillä! Sellainen on pitkään ollut haaveissa, vaan tuleeko sellaista koskaan... olisi niin kätevä mehujen keitossa ja ihan ruuanlaitossakin - ainakin ajatuksissani. Teidän satokattaus kuulostaa monipuoliselta, mikä on hieno asia :)

  VastaaPoista
 3. Kesäkeittiö on meidänkin unelma. Siksikin on kiinnostavaa seurata teidän projektin etenemistä.
  Tämä on melko poikkeuksellinen kesä, jotkut kasvit hyötyvät ja toiset kärsivät helteestä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos voikukkasiman ohjeesta - se vaikuttaa kokeilemisen arvoiselle :)

  Me ei olla jaksettu näillä helteillä edistää grillipaikan / kesäkeittiön rakentamista lainkaan. Tsemppiä sinne projektiin ja ihania kesäpäiviä!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...