lauantai 4. heinäkuuta 2020

Vehreällä Keitaalla

Vehreän Keitaan alueen perustimme viime kesänä etupihalle kohtaan, jossa nurmikko aina kesäisin paahtui ja kuivui ruman keltaiseksi. Jo vuodessa taimet ovat rehevöityneet ja etenkin maksaruohot ovat lähteneet leviämään peittäen kauniisti maata. Yksi pallotuija ei selvinnyt talvesta, samoin toinen päivännouto ja elefanttiheinä kuolivat, mutta joka tapauksessa kasvimenetykset jäivät vähäisiksi huomioiden paikan haastellisuus ja se, että osa alueelle hankkimistamme kasveista on talvenarkoja. Voi kuinka iloinen olenkaan tästä alueesta, sillä se todellakin on vehreä keidas kunnan puolen kuivuneeseen nurmeen verrattuna. Tässäpä muutamia kuvia Vehreältä Keitaalta!

Talon kulmalta tietä kohden lähdettäessä ensimmäisenä vastaan tulee hopeamaruna 'Valerie Finnis'. Sen taustalla keltaisena kukkii pääskynmaksaruoho.

Pääskynmaksaruoho

Päivännouto 'Lawrenson's Pink' selvisi ilokseni talvesta ja kukkii suloisin, vaaleanpunaisin kukin. Sen lajitoverissa 'Cerise Queen' ei näy elonmerkkejä ainakaan vielä.

Oregoninmaksaruoho levittäytyy valkeana kukkamattona. Taustalla mm. kartiovalkokuuset 'Conica' ja 'Daisy's White' sekä isorikko. Vasemmassa reunassa pilkottaa hyvässä kasvussa oleva komeakotakuusama 'Pink Princess', jonka selviytymistä talvesta jännitin.

Oregoninmaksaruoho

Kuvan vasemmassa alareunassa näkyy, miten Vehreän Keitaan ulkopuolella nurmikko on taas kellanruskea, ja samanlainen oli tosiaan tämäkin alue aina aiempina kesinä. Siihen verrattuna istutusalueen tämänhetkinen ilme on jo huima parannus, ja alue vain kaunistuu kasvien edelleen rehevöityessä.

Kiinankeltakärhö kukkii yhdessä köynnöstuessa. Köynnöstukia on alueella yhteensä neljä, ja niissä kaikissa myöhemmin kesällä kukkivat kärhöt ovat hyvin kasvussa ja nuppujakin on jo muutamissa. Myös köynnösruusut ovat hengissä.:)

Isorikko

Aluetta toisesta suunnasta. Isorikko kukkii kärhöjen juurella. Vasemmalla kääpiöserbiankuusi 'Karel' ja sen takana kiinankeltakärhö.

Hiekkamarunan 'Boughton Silver' edessä kukkii pikkulevisia runsaasti, mutta vain pari kukkaa kerrallaan.

Tieltä päin kuvattuna. Vasemmassa reunassa kukkii ketoneilikka 'Arctic Fire'. Alueella on runsaasti kuunliljoja ja myös useita havuja. Oikeassa reunassa kasvaa kartiovalkokuusi 'Conica' ja sen takana hiekkamaruna hohtaa hopeisena. Hiekka-alueella punakirjava hurmesilkkiheinä 'Red Baron' on herännyt uuteen kasvuun. Ylimääräinen puutarhatuoli on nyt ollut väliaikaisesti polun päässä, mutta sen tilalle on valmisteilla penkki, joka sopii vähän paremmin alueen ilmeeseen.

Ketoneilikka 'Arctic Fire'

Rentouttavaa viikonloppua!

P.s. Blogissani on käynnissä ihanan puutarhakirjan arvonta. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

16 kommenttia:

 1. Kyllä kannatti muuttaa kuiva nurmikko keitaaksi. Hyvin on kasvitkin selvinneet talvesta, pieniä menetyksiä lukuunottamatta. Nuo kun tuosta vahvistuu, niin vehmasta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan kiva nähdä, millainen alue on muutaman vuoden kuluttua, kun kasvit vielä kasvavat.

   Poista
 2. Kivan näköinen alue! Onpa hauskaa, että hopeamarunastakin löytyy Valerie Finnis. En yhtään tiedä, kuka ko. henkilö on/oli, mutta tykkään paljon söpön vaaleansinisistä Valerie Finnis -helmililjoista.

  VastaaPoista
 3. No kyllä tämä keidas kellertävän nurmikon voittaa! Kuunliljatkin ovat siellä kuin kotonaan. Alueen todellinen ilme nähdään kasvien kehittyessä! Kiinnostava kasvivalikoima!

  VastaaPoista
 4. Kivalta näyttää keitaalla jo nyt vaikka on vasta perustettu.
  Nuo kärhötelineet ovat tosi toimivan näköiset ja taidan ottaa niistä kopin.
  Mukavaa heinäkuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo kärhötuet ovat tosiaan näppärät ja melko nopea tehdäkin.:) Mukavaa heinäkuun jatkoa sinullekin!

   Poista
 5. Ehdottomasti parempi on nyt kuin kuivuneena nurmikkona! Kasvit ovat pörhistyneet kivasti viime vuoteen verrattuna ja kun kärhöt vielä puhkeavat kukkaan, niin tulee näyttävyyttäkin lisää. Enpä muuten tiennyt, että oregoninmaksaruohoa olisi valkoisena. Luulin sen olevan keltakukkainen. Söpö pikkulevisia! Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin tuota oregoninmaksaruohoa on toisessa kohden keltakukkaisena. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinnekin!

   Poista
 6. Aina keidas kuivuneen nurmen voittaa. Onpa hieno, ja paranee vielä vuosien myötä, kun kasvit vielä kasvavat.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...