torstai 23. heinäkuuta 2020

Sadonkorjuukuulumisia

Sadonkorjuukausi on käynnistynyt meillä viimeisen viikon aikana ihan kunnolla, ja säilöttäväksi asti on nyt päätynyt kasviksia jo hyvä määrä. Tällä hetkellä näyttää, että tämä tulee olemaan satoisin kesä, mitä meillä on koskaan ollut. Mansikoita keräsin kesäkuun lopusta lähtien parin päivän välein, ja vaikka herkuttelimme niillä päivittäin, marjoja riitti silti pakastimeenkin asti. Nyt puutarhamansikoiden kausi alkaa meillä jo kääntyä loppua kohden, muutama litra niitä varmaan vielä lähipäivinä kypsyy. Kirsikoiden satokausi taas on alkamassa, ja virittelimmekin kirsikkapuihin pelättimiä lintuja ajattellen, jotta marjoja jäisi meillekin.

Satoa viime viikolta: mansikoita, kurkkua 'Fenix Plus' ja 'Vodoley' sekä pikkelikurkkua 'White Mini', kesäkurpitsaa 'Diamant' F1 kukkineen, basilikaa 'Large Leaved', pensaspapuja 'Processor' ja 'Prelude', silpoydinhernettä 'Kelvedon Wonder', sokerihernettä 'Norli', kirsikoita 'Latvian Matala' ja ämpäriperunoita.

Herneitä ja papuja on riittänyt pakastettavaksi jo useampi satsi. Härkäpavut tosin epäonnistuivat täysin, ja voi olla, ettemme saa niistä yhtään palkoa. (Ämpäri)perunoiden suhteen olemme olleet omavaraisia juhannuksesta asti. Ämpäriperunoita olen edelleen laittanut kasvamaan uusia satseja aina edellisten ämpäreiden tyhjennyttyä. Kesäkurpitsan satokausi alkoi viime viikolla, ja pian alamme saada patty pan -kurpitsoitakin. Kesäkurpitsoissa on riittänyt runsaasti poikakukkia, ja tänä kesänä saimme vihdoin aikaiseksi friteerata niitä (ricotta-chilitäytteellä) ensi kertaa. (Kiitos, Mirjam-Matilda, kun muistutit tästä!) Enää en harmittele runsasta poikakukkien määrää, sillä tähän herkkuun jäimme koukkuun! Ensimmäistä kertaa kokeilin tänä kesänä myös sokerihernettä 'Norli', jonka palot syödään kokonaisina. Ihastuimme siihen niin, että se pääsee ehdottomasti vuosittaisten kylvöjeni listalle. 

Ensimmäinen tomaattimaistiainen kasvihuoneesta, kirsikkatomaatti 'Supersweet 100' F1

Kasvihuoneesta kurkkuja tulee jo hyvin, ja pieniä pikkelikurkkuja 'White Mini' aion tällä viikolla säilöä pikkelöimällä ja suolakurkkuina. Ensimmäiset tomaattimaistiaisetkin jo saimme. Tomatillojen kypsymistä sen sijaan edelleen odotan, samoin chilien ja paprikoiden.

Minkälainen satokauden alku sinulla on ollut?

Hauskaa loppuviikkoa!

6 kommenttia:

 1. Ihan tulee nälkä näitä satokuvia katsellessa. Nyt kyllä hyötytarha palkitsee hoitajaansa monin verroin. Pitääpä käydä nappaamassa kurpitsankukkien ohje, sillä minullakin on jonkun verran poikakukkia tarjolla.

  VastaaPoista
 2. Nam, hyvältä näyttää! :)

  Herneitä on meilläkin runsaasti, papuja toivottavasti tulossa. Salkopavut lähtivät aika hitaasti kasvuun ja ovat vasta kukkimassa. Taimena ostettu ruusupapu sen sijaan on kukkinut jo hyvän aikaa, mutta palkoja on vain yksi. Pavun kukat tarvitsevat pitkäkielisiä kimalaisia pölyttäjiksiin, olisivatko sitten juuri sellaiset pörriäiset puuttuneet.

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköistä satoa myös teillä.
  Tämä on loppujen lopuksi ollut erittäin suotuisa kesä kaikille kasveille.
  Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on tosiaan ollut hyvä kesä. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...