torstai 30. heinäkuuta 2020

Sadon säilöntäpuuhia

Yleensä olemme säilöneet satoa talven varalle ainoastaan pakastamalla ja kuivaamalla. Esimerkiksi puutarhan marjat, raparperit, omenat, chilit, osa yrteistä, ryöpätyt nokkoset, pinaatit ja mangoldit ovat päätyneet pakastimeen. Yrttejä ja chilejä olen myös kuivattanut. Tänä vuonna satoa näyttää tulevan enemmän kuin aiempina vuosina, ja pakastimeen on päätynyt myös mm. kesäkurpitsapaloja, silpoydin- ja sokeriherneitä. Lisäksi kokeilin vihdoinkin myös säilöntää mm. etikkaliemeen säilöttyjen kurkkujen ja venäläisten suolakurkkujen muodossa. Maisteluvalmiita nämä ovat vasta muutaman viikon kuluttua, ja odotankin innolla sitä hetkeä, että pääsemme avaamaan ensimmäiset purkit. Kurpitsapikkelsiä ja etikkapunajuuria aion myös kokeilla valmistaa. Lisäksi tomaatteja, paprikoita ja chiliä toivoisin ehtiväni tänä kesänä säilöä talven varalle myös jonkinlaisen soseen/maustetahnan muodossa. Omenoitakin näyttää tulevan niin hyvin, että haaveilen myös ensimmäisistä omista omenamehupulloista.

Venäläisiin suolakurkkuihin tuli kurkkujen lisäksi mm. valkosipulia, piparjuurta, mustaherukan lehtiä ja tilliä.

Kirsikkasatomme on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mitattavissa kokonaisissa litroissa, tosin linnut söivät pelättimistä huolimatta marjoista suuren osan oltuamme muutaman päivän poissa kotoa. Onneksi kaikki kirsikat eivät olleet silloin vielä kypsiä, ja olenkin nyt muutaman päivän välein käynyt keräämässä satoa talteen. Toivon, että saisin edes pikkuisen kirsikkahillopurkin talven varalle.

Punajuuret pullistuvat lupaavasti, ja ajattelin lähiaikoina nostaa niistä suurimmat etikkapunajuuria varten. Loput syömme sitten loppukesällä mm. uunijuureksina ja juuressipseinä.

Miten sinä säilöt satoa talveksi?

Hyvää loppuviikkoa!

6 kommenttia:

 1. Kesä on ihanaa aikaa kaikkine puutarhahommineen ja sadon säilömisineen. Puutarhamme marjat säilön pakastamalla, keittämällä hilloksi ja mehustamalla. Viime viikot ovat olleet superhienoa marja-aikaa, kun tämän vuoden lakkasato oli paras ikinä. Puutarhassa punaherukat alkavat punastella ja rastasverkkojen virittely pensaiden päälle on enemmän kuin ajankohtaista. Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on tosiaan ollut tosi hyvä marjavuosi. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Talvella on herkkuja luvassa.
  Näissä samoissa puuhissa tahtoo meikäläiseltä kulua kaikki päivät, kun vanhana askel on lyhyt ja päivän työn saldo paljon pienempi kuin nuorempana.
  Hyvää torstai-iltaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Talvella on kyllä hauska herkutella oman maan sadolla. Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 3. Palkinto hyvästä kasvien hoidosta on oma sato :)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...