tiistai 14. heinäkuuta 2020

Hyötytarhan kuulumisia

Tämä kesä tuntuu ainakin tähän asti olleen hyötytarhamme kannalta suotuisa. Kesä-heinäkuun vaihteen sateet tulivat tosin aivan viime hetkellä, sillä siihen asti meillä oli todella kuivaa ja näytti, että kuivuus alkaa jo vaikuttaa satoonkin. Nyt sateita on kuitenkin ollut säännöllisesti eikä minun ole tarvinut kastella hyötytarhaa enää ollenkaan. Kasvustot ovat rehevöityneet sateiden myötä nopeasti, ja ihanaa satoa saa käydä jo keräämässä päivittäin. Tässä muutamia kuvia hyötytarhamme tämänhetkisestä ilmeestä!

Kaalien, porkkanoiden ja sipuleiden laatikoissa on vielä hyönteissuojat paikoillaan. Muissa kasvu on jo niin rönsyilevää, että suojat saivat väistyä.

Mm. kyssäkaalia, mangoldia, kehäkukkia ja papuja. Joukkoon on eksynyt myös pari itsestään kylväytynyttä tilliä.

Kyssäkaali 'Delikatess Weiss'

Yhdestä laatikosta jostain syystä hävisivät kesäkuussa kaikki kylvämäni kasvit pieninä taimina. Niiden kohtalo on vähän mysteeri: mitään ötököitä en laatikossa nähnyt, suoja oli tiiviisti paikoillaan, mutta tainet hävisivät nopeasti yhden yön aikana, joten uskon jonkin kuitenkin syöneen ne. Pidin laatikkoa pari viikkoa tyhjillään ja laitoin nyt siihen ale-laarista löytämäni istukassipulit, joista riittää, jos edes pikkuisia sipuleita ehtisimme saada.

Mm. kehäkukkaa, myskikurpitsaa, silpoydin- ja sokeriherneitä ja jäävuorisalaattia.

Osa keväällä istutetuista parsan juurakoista kärsi kuivasta alkukesästä, vaikka kastelimmekin niitä ahkerasti. Osa kuitenkin on onneksi hyvissä voimissa.

Viime vuoden "kaalilaatikko" on tänä vuonna kurpitsalaatikko.:)

Maa-artisokat ovat nyt uudella paikalla paljon vankemman näköisiä kuin aiemmassa kohdassa tontin takareunassa.

Kehäkukka 'Lemon Zest'

Tässä vielä yksi sadonkorjuukuva viime viikolta: mansikoita matalista lavoista, ämpäriperunoita, kasvihuoneesta kurkkuja ' Fenix Plus' F1 ja 'White Mini' ja lavatarhasta kaskinaurista 'Enon Kanta', silpoydinherneitä 'Kelvedon Wonder' ja 'Kleine Rheinländerin', pensaspapuja 'Prelude' ja 'Processor', jäävuorisalaattia ja mangoldia 'Rhubarb Chard'.

Mitä sinun hyötykasveillesi kuuluu? Ovatko säät olleet siellä suotuisat vai huonot sadon kannalta? 

Iloa päivääsi!

12 kommenttia:

 1. Meillä muut kasvavat hyvin mutta herneet ovat tosi hitaita, yhtään emme ole vielä syöneet, kukkivat vasta nyt. Kuivuus vaikutti vaikka kasvimaata kasteltiin. Olisiko linnut tyhjentäneet tuon yhden laatikon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saatte herneistä silti hyvän sadon. Kesää on onneksi vielä hyvin jäljellä. En usko, että linnutkaan kasveja söivät, kun päällä oli kuitenkin tuo suojaverkkokehikko.

   Poista
 2. hyvin on sinun hyötykasvit kasvaneet.
  täälläkin ollaan ihan tyytyväisi mutta mabsikat meillä meni parempiin suihin ja jäätiin ilman sipulia kun ei satu kaupasta siemensipuleita. Poika niita etsiskeli ja sai vvain Sarlottasipulia.

  VastaaPoista
 3. Ompa rehevää kasvua. Hyvä päiväsaalis. Mulla kylyvöt taas myähästyyvät, mistä liä syystä. Salaatit voivat liianki hyvi, muis sitte kehumista ookkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti kesä jatkuu lämpimänä pitkään, että ehtisit saada satoa kylvöistäsi!

   Poista
 4. Mikään ei voita maussa ja tuoreudessa oman maan anteja.
  Teillä on yhtä hyvällä mallilla kasvit kuin meilläkin, vaikka me olemme täällä etelässä ja te siellä pohjoisemmassa.

  VastaaPoista
 5. Wau,miten hyvinvoivan näköistä!Ja satoakin jo keräätte.Huomasin,että runsaassa kesäkurpitsassasi on paljon kukkia.Käytätkö nekin?Ne ovat nimittäin herkullisia esim.leivitettyinä paistettuina tai täytettyinä riisillä ja muilla jutuilla omanmaun mukaan,joko jauhelihalla tai kasvisversioina uunissa tai kattilassa ladottuina kuin kaalikääryleet ikään.Tämä on kreikkalainen ruoka.Nams!😊
  Kreikkalainen ex-anoppini kävi aina keräämässä kukat sisäkkäin torneiksi kun ne olivat kukkeimmillaan ja valmisti näitä "täytettyjä kukkanyyttejä" sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiitos muistutuksesta kesäkurpitsan kukkien suhteen! Minun on pitänyt niitä useasti valmistaa, mutta se on aina jäänyt. Nyt maistoimme niitä ja oli kyllä hyvää!:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...