tiistai 28. heinäkuuta 2020

Muotoonleikatut pensaat

Olen monissa eri puutarhamatkailukohteissa ihaillut taitavasti muotoonleikattuja puita ja pensaita. Kääpiövuorimäntyjen vuosikasvut olen leikannut joka kesä ja samalla etenkin alkuvuosina muotoillut niitä muutenkin poistamalla väärään suuntaan kasvavia oksia. Viime kesänä päätin, että alan muotoilla myös muutamia lehtipensaita. Etupihan Vehreälle Keitaalle istutin silloin taikinamarjan, purppuraheisiangervon ja kiiltotuhkapensaan, joita olen leikannut pyöreään muotoon. Lisäksi metsäpuutarhan puolella kasvavat kanukat, heisiangervot ja yksi tuija ovat päätyneet viime kesästä lähtien saksien käsittelyyn. Leikkaan pensaita kasvukauden aikana noin kuukauden välein, välillä tiheämminkin, ja etenkin takapihan puolella leikkauksen tulos ilahduttaa jo silmää. Etupihalla pensaat ovat vielä niin pieniä taimia, että menee varmasti muutama vuosi, ennen kuin leikkauksien tulos näkyy selvemmin.

Metsäpuutarhassa kivikaaren vieressä kasvavat heisiangervo 'Amber Jubilee' ja purppuraheisiangervo 'Lady In Red' ovat saaneet pyöreän muodon.

Aivan lähistöllä lasten maatrampoliinin edessä kasvavat korallikanukka 'Sibirica' ja laikkukirjokanukka 'Elegantissima'. Niiden kasvutapa oli aiemmin aika vallaton, sillä ne kasvattivat pitkiä oksan huiskaleita sinne tänne, ja nyt muotoilun myötä pensaiden ilme on selvästi rauhallisempi, tiiviimpi ja tasapainoisempi.

Etupihan Vehreän Keitaan taikinamarja on jo sen verran tiheäkasvuinen, että muistuttaa palloa. Pyöreä muoto toistuu myös alueen muutamissa pallotuijissa.

Kiiltotuhkapensas on minusta ollut näistä tähän asti hankalin muotoiltava. Sekin kuitenkin on jo saanut jonkinlaista pyöreyttä.

Vehreällä Keitaalla myös purppuraheisiangervo 'Tiny Wine' kuuluu muotoonleikattavien pensaiden joukkoon.

Aluksi pidin muotoonleikkausta vähän vaikeana asiana, mutta nyt kerta kerralta huomaan tykkääväni siitä enemmän. On jollain tavalla rentouttavaa ja terapeuttistakin vain keskittyä nipsimään pensaita oksa oksalta halutun muotoiseksi.

Onko sinulla muotoonleikattuja puita tai pensaita puutarhassasi?

Kauniita kesäpäiviä!

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia♥ Viime syksynä istutin tuollaisen purppuraheisiangervon, pitääkin sitä vähän muotoilla:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...