keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Liuskekiveyksen tekeminen

 Kaupallinen yhteistyö: Ikikivi

Postasin viime kuussa kasvihuoneen edustalle tulevan laatoituksen perustusten tekemisestä. Nyt pikku hiljaa projekti on taas edennyt, ja vihdoin kivetys alkaa olla viimeistelyä vaille valmis.

Koska kasvihuoneen ja lavatarhan rakenteet ovat tummat, halusimme tehdä kiveyksen vaaleasta liuskekivestä. Kivet hankimmekin Ikikiveltä, joka louhii Nilsiässä vaaleaa, harmonisen väristä liuskekiveä omasta kalliosta säilyttäen kiven luonnollisen ilmeen. Kiviä työstetään niin käsin kuin koneellisestikin, ja kaikki louhittu aines hyödynnetään, jonka vuoksi toiminta on perinteistä louhosta ympäristöystävällisempää. Yritys toimittaa kiviä koko Suomen alueelle.

Levitimme kaikki liuskekivet nurmikolle helpottamaan kivipalapelin kasaamista. Omenapuiden toisella puolella kasvihuoneen edustalla pilkottaa alue, jolle kiveys on tulossa.

Perustusten teon jälkeen pääsimme nyt vihdoin asentamaan kiviä. Kivien paikoilleen sommittelun helpottamiseksi levitimme ensin kaikki kivet alueen viereen nurmikolle, jotta sopivimman kiven löytyminen kuhunkin kohtaan olisi vaivattomampaa. Asennushiekan päälle teimme ensin kylmäladonnan, jossa kivet asetellaan paikoilleen, mutta tarvittaessa lomittain. Tämän jälkeen merkitsimme kiviin liidulla ne kohdat, joista niitä täytyi muotoilla. Mies muotoili kivet timanttiterällä varustetulla rälläkällä oikean kokoisiksi ja muotoisiksi yksi kerrallaan palauttaen leikatun kiven aina paikoilleen ennen seuraavan nostamista. Näin kivet pysyivät koko ajan oikeilla paikoillaan. Kun kaikki tarvittavat kohdat oli muotoiltu, hienosäädimme vielä muutaman kiven asentoa ja paikkaa, jonka jälkeen aloitimme lopullisen asentamisen.

Kylmäladonta, jossa osa kivistä menee vielä lomittain.

Liidulla merkityt kohdat muotoiltiin timanttiterällä varustetulla rälläkällä.

Varsinaisessa asennusvaiheessa nostimme aina yhden kiven kerrallaan ylös ja kastelimme sen alla olevan asennushiekan velliksi. Tarvittaessa lisäsimme asennushiekkaa tai poistimme sitä, jotta saimme kiven oikeaan korkoon. Sitten asetimme kiven paikoilleen kuminuijalla naputtaen. Näin etenimme kivi kiveltä, samalla tarkkaillen vatupassin ja pitkän lankun avulla kaltevuutta ja kivetyksen pinnan tasaisuutta. 

Muotoillut kivet sopivat hyvin paikoilleen, tässä kuvassa lopullinen asennus on vielä kesken.

Lopuksi teimme kiveyksen saumauksen polymeeripohjaisella saumausaineella, jonka harjasimme kivien väliin ja sitten kastelimme sen. Nyt kiveys on valmis, mutta alueen muu viimeistely on vielä kesken. Laitankin lähiaikoina vielä kokonaiskuvia kiveyksestä, kunhan saamme alueen kokonaan valmiiksi.

 Mukavaa keskiviikkoa!

6 kommenttia:

 1. Tuosta kivetyksestä tulee varmasti upea! Mukavaa päivää♥

  VastaaPoista
 2. Upealta näyttää jo tässä vaiheessa! Pidän kovasti noista vaaleista kivistä ja ne olisivat varmaankin myös oma valintani, jos hankkisin uusia liuskekiviä. Kasvihuoneen edustusta tulee varmasti sekä kaunis että toimiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Päivi! Nuo vaaleat kivet ovat tosiaan hienoja.

   Poista
 3. Tulee kaunis ja helpolta näyttää, vaikka tiedän, että on todellinen urakka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tässä hommassa on tosiaan tovi jos toinenkin vierähtänyt.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...