tiistai 16. maaliskuuta 2021

Tomatillon kasvatus

Tomatilloa olen kasvattanut nyt parina kesänä, ja siitä on nopeasti tullut yksi lempikasviksistamme. Sitä löytyy ainakin täältäpäin kaupoista melko huonosti, minkä vuoksi viime kesänä kasvatin sen verran monta taimea, että satoa riitti säilöttäväksi asti. Sama suunnitelma minulla on tänäkin vuonna.

Viime syyskuussa kerättyjä tomatilloja.

Tomatillon kylvöön ryhdyn aina maaliskuussa, samaan aikaan kuin tomaattienkin. Tomatillo itää valossa, joten siemeniä ei tarvitse peittää lainkaan. Itse pidän kylvöstä takan päällä lämpimässä paikassa ja suihkuttelen vähintään parin päivän välein, kunnes siemenet ovat itäneet. Sen jälkeen siirrän kylvöksen kasvivalojen alle normaaliin huoneenlämpöön. Taimet koulin tavanomaiseen tapaan, kun niihin sirkkalehtien lisäksi on muodostunut ensimmäinen kasvulehtipari. Noin pari viikkoa koulimisen jälkeen aloitan varovaisen lannoituksen kastelulannoitteella.

Tomatillon taimet toukokuun alussa.

Kelien lämmettyä tomatillot pääsevät karaistumaan kasvihuoneeseen päivä päivältä aina pidemmäksi ajaksi, kunnes lopulta touko-kesäkuun vaihteen seutuvilla istutan tomatillot sinne ruukkuihin, joissa lannoitteena käytän kanankakkaa. Alkukesää ajatellen minulla on varuilla lämmitin, ja yleensä myös herkästi harsotan kasvit yöksi, jos sääennuste on luvannut alle +10 asteen lämpötiloja. Tomatillo tykkää suojaisesta ja lämpimästä kasvupaikasta, ja sen vuoksi en ole edes kokeillut sen kasvatusta avomaalla.

Tomatillot 'Purple' kasvavat rehevinä ruukuissaan kuvan vasemmassa reunassa sokerimaissin edessä. Kuva on elokuulta.

Tomatillo avaa runsaasti keltaisia kukkia, jotka on helppo pölyttää ohuella pensselillä.

Itse olen kasvattanut ainoastaan yhtä tomatillolajiketta nimeltään 'Purple'. Ainakin se on melko voimakaskasvuinen, runsaasti haarautuva ja upeasti, lukuisin keltaisin kukin kukkiva lajike. Kasvihuoneessa pölyttymisen varmistamiseksi olen aina säännöllisesti käynyt pienellä pensselillä töpöttelemässä kukkia. Veden suhteen tomatillo on minusta melko ahne, ainakin meillä se vaatii enemmän vettä kuin esimerkiksi tomaatit, ja liian kuivassa mullassa sen lehdet nuupahtavat nopeasti. Toisaalta joka kerta kasvi on kuitenkin piristynyt saatuaan taas vettä, joten melko sinnikäskin se tuntuisi olevan. Vihannespunkki vaivasi meillä tomatilloja viime kesänä, ja sen täydellinen torjuminen oli melko haasteellista. Siitä huolimatta saimme satoa tosi hyvin. Toissa vuonna tomatillot säästyivät tuholaisilta kokonaan.

Kypsän tomatillon pinnalla verkkolehdet alkavat aueta. Tämä kuva on aivan heinäkuun loppupuolelta, jolloin olemme yleensä saaneet kasvukauden ensimmäiset tomatillomaistiaiset.

Tomatillon satokausi on meillä alkanut kasvihuoneessa heinä-elokuussa ja jatkunut pitkään lokakuun loppupuolelle, jolloin meillä on taas ollut lämmitin tarvittaessa käytössä viileiden öiden varalta. Kun hedelmän pinnalla olevat verkkolehdet alkavat aueta, on tomatillo kypsä. Sen pinnalla on tahmea vahakerros, jonka pesen aina pois. Tomatilloa syödään ainoastaan kypsennettynä, ja meillä siitä tehdään mm. sipulin ja chilin kanssa salsaa, jota käytämme esimerkiksi tortillojen täytteenä. Tomatillo sopii hyvin myös erilaisiin kastikkeisiin, säilykkeisiin ja piirakoihin.

Aiemmin olen postaillut myös muiden hyötykasvien ja kesäkukkienkin kasvatusvinkkejä:
- maa-artisokan kasvatus
- parsan kasvatus
- maissin kasvatus
- kesäkukkien kasvatus
- ämpäriperunat
- lakan kasvatus
- mesimarjan kasvatus


Oletko sinä kokeillut tomatillon kasvattamista?
Jos olet, mitä kaikkea valmistit tomatilloista? 
 
 Iloa päivääsi!

2 kommenttia:

  1. Luovuin tästä vaativasta kasvista yhden kasvukauden jälkeen, kun tekemäni salsat eivät saavuttaneet suurta suosiota. Vika oli ehkä kokissa.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...