maanantai 1. huhtikuuta 2019

Unelmana omavaraisempi elämä

Blogeissa on ollut paljon postauksia viime aikoina omavaraisuudesta, ja minäkin liityn nyt mukaan käynnissä olevaan omavaraisuutta käsittelevään yhteispostaussarjaan. Tämä postaukseni on ensimmäiseni kyseiseen sarjaan liittyen. Kirjoitin jo aiemmin pohdintojani omavaraisuudestamme viime vuonna, ja tämän vuoden tavoitteenamme on omavaraisuuden lisääminen edelleen.

Omaa satoa ei voita mikään.

Tämän vuoden toiveenani olisi entistä suurempi sato niin kasvihuoneesta kuin lavatarhastakin. Myös marjoja ja hedelmiä toivoisin meidän saavan aiempia vuosia enemmän. Meillä hedelmäpuut ja marjapensaat ovat vasta muutaman vuoden ikäisiä, joten niiden sato todennäköisesti lisääntyykin ajan kuluessa. Lisäksi istutimme viime kesänä mataliin laatikoihin puutarhamansikoita, ja tänä kesänä vielä yksi tällainen laatikko on tarkoitus tehdä lisää kasvihuoneen viereen. Myös istutuslaatikoita on suunnitelmissa tehdä ainakin yksi lisää heti lumien sulettua. Hyötykasvien ruukkupuutarha tulee laajenemaan entisestään, ja monivuotisille yrteille on tulossa oma alueensa. Kesäkukkien suhteen olimme viime vuonna lähes omavaraisia, ja tänä vuonna aion kasvattaa kaikki kesäkukkamme itse. 

Aurinkopaneelit hankimme viime vuoden lopulla, joten tänä vuonna saamme ensimmäistä kertaa käyttöön omaa aurinkosähköä. Sähköntuotto alkoi jo helmikuussa ja nyt lämpimimpinä aurinkoisina päivinä olemme kattaneet sillä jopa 25% päivän sähkönkulutuksesta. Päivien pitenemisen ja säiden lämpenemisen myötä tuo prosenttiosuus on noussut selkeästi viikko viikolta, ja kesällä toivottavasti pystymme kattamaan omalla sähköllä jo huomattavan osan päivän kulutuksesta.

Viime kesänä aloitimme myös mehiläistarhauksen miehen käytyä mehiläistenhoitokurssin. Hunajan suhteen olemme nyt olleet omavaraisia, ja sama linja toivottavasti jatkuu. Toivoisin mehiläisistä myös pölytyshyötyä puutarhamme marjapensaille, hedelmäpuille ja muille hyötykasveille, ja tämänkin myötä sadon lisääntymistä.Lisäksi yksi tämän vuoden projekteistamme omavaraisuuteen liittyen on kompostointialueen uudistus. Lämpökompostori ja aiempaa suuremmat ja paremmat puutarhakompostorit siintävät haaveissa, jotta saisimme omaa multaa nykyistä enemmän.

Tällä hetkellä näiden omavaraisuuden lisäämiseen liittyvien suunnitelmien suhteen olemme monessa asiassa vasta pohdinnan tasolla. Kompostointialue on suunniteltu, mutta sen pidemmälle emme pääse ennen lumien sulamista. Hyötykasveja ja kesäkukkia minulla on esikasvatuksessa jo hyvä määrä, ja kylvöt jatkuvat edelleen pitkin kevättä. Mehiläiset pysyttelevät vielä pesissään, mutta hengissä pesät näyttävät selvinneen talvesta ja toivottavasti sinnittelevät vielä jonkin aikaa, kunnes ulkoa alkaa löytyä mehiläisille kerättävää. Aurinkopaneeleiden suhteen keskitymme tällä hetkellä vain seuraamaan tuoton kehittymistä.

Mm. chilit ja paprikat kasvavat hyvää vauhtia.

Tämänkertaisessa yhteispostauksessa oli omavaraisuussuunnitelmien etenemisen lisäksi tarkoituksena suositella jotakin teosta, kanavaa tms. omavaraisuuteen liittyen. Itse olen talven aikana keskittynyt lukemaan puutarhakirjoja, joista erityisesti Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta, Omasta maasta, omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja ja Laatikkopuutarhurin opas, runsas sato ruutuviljelyllä ovat antaneet minulle paljon hyviä vinkkejä matkalla kohti suurempaa omavaraisuutta.

Tässä vielä linkit muihin tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuviin blogeihin:
Urban Farming
Harmaa torppa
Tsajut
Sarin puutarhat
Korkeala
Jovelan talopäiväkirja
Maalaiskaupungin piha
Riippumattomammaksi
Kohti laadukkaampaa elämää
Metsäläisten elämää
Sorakukka
Laura eli Javis
Maatiaiskanasen Elämää
Rakkautta ja maanantimia
Palokankaan pientila
Alussa oli Vehkosuo
Pienenpieni farmi
Iso-Orvokkiniitty
Villa Koira
Mrs Sinn
Torpan Tyttö
Ku ite tekee
Luomulaakso
Saman otavan alla
Caramellia
Airot ulapalla

Iloista huhtikuun alkua!

60 kommenttia:

 1. Mukava uusi löytö tämä sinun blogisi, kivaa että lähdit mukaan yhteispostaussarjaan! :)

  Innolla seuraan kompostijärjestelmänne uudistamista, sama operaatio olisi meilläkin työlistalla heti, kun lumi sulaa. Meillä tulee eläinten vuoksi niin paljon kompostoitavaa tavaraa, että nykyinen lähinnä talousjätteiden kompostointiin käytetty kopperomme ei riitä alkuunkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että teilläkin on kompostointialueen uudistaminen edessä. Hauska nähdä, millainen teidän alueestanne tulee.:)

   Poista
 2. Mehiläistarhaus on kiinnostanut minua jo usean vuoden ajan,mutta vielä ei olla toteutukseen asti ylletty:)

  VastaaPoista
 3. Kiinnostavia suunnitelmia, joiden toteutumista on kiva seurata :) Kompostialue kiinnostaa minuakin, sillä meilläkin on sen suhteen uusia suunnitelmia, jotka odottavat lumien sulamista. Toivotaan hyvää ja oikein satoisaa kesää! Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva nähdä, millaisia suunnitelmia te olette kompostointialueen suhteen tehneet. Aurinkoista huhtikuuta sinullekin!

   Poista
 4. Mielenkiinnolla ,seuraan blogiasi!
  Aina opin jotain uutta:))
  Mukavaa alkanutta huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi, Liisa! Mukavaa huhtikuuta sinullekin!

   Poista
 5. Mielenkiinnolla odottelen kokemuksia aurinkopaneeleistanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postailen niistä tässä kevään edetessä taas lisää.:)

   Poista
 6. Meilläkin on ollut puhetta kompostialueen parantelusta. Kuivakäymälän myötä kompostoitavaa tulee huimasti enemmän, joten tilojen pitää olla sen mukaiset ja helppokäyttöisyys on sekin plussaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimiva kompostointialue on tosiaan tärkeä ja kuivakäymälä lisää tosiaan tarvetta entisestään.

   Poista
 7. Kaikki esittelemäsi asiat ovat hyviä keinoja kohti omavaraisuutta ja maistuvia tuotteita ruokapöytään. Lisäksi aurinkopaneelit ja kompostointihanke ovat aimo askel luontoa säästävään elämänmallia kohti. Mehiläistarhaus toimii puutarhan hyväksi ja bonuksena saatta hunajan! Loistavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Monella osa-alueella voi tosiaan vaikuttaa ja tehdä muutoksia omavaraisuuden ja puutarhankin hyväksi.

   Poista
 8. Happy week love Ria ��������������

  VastaaPoista
 9. Komposteja ei ole koskaan riittävästi, saati liikaa..... toiveena myös resurssien kasvatus omassa pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostointialue tosiaan on herkästi liian niukasti mitoitettu suhteessa tarpeeseen.

   Poista
 10. Kuulostaa todella hyvälle ja tavoittelemisen arvoisilta asioilta.

  VastaaPoista
 11. Upea postaus!Unelmoin myös kovasti omavaraisuudesta ja maallemuutosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä esim. hyötyviljelyä rajoittaa tontin koko, sillä asumme ihan tavallisella omakotitaloalueella, mutta parhaani yritän omavaraisuuden eteen tehdä siitä huolimatta.:)

   Poista
 12. Tämä omavaraisuus-teema on tosi mielenkiintoinen, koska se on kokonaisvaltaisempi kuin puutarhanhoito yksinään. Aurinkopaneelit, mehiläistarha ja komposti ovat kaikki tärkeitä tekijöitä sekä puutarhan että omavaraisuuden kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omavaraisuutta voi tosiaan lisätä monella eri osa-alueella. Sadevesien talteenottokin meillä pitäisi päivittää, mutta se jäänee vasta ensi vuodelle.

   Poista
 13. Teillä on asiat hienolla malilla. Omavaraisuutta monella sektorilla :) Ansaitsee hatun noston.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 14. Hei. Olisin kiinnostunut tietämään, kuinka paljon päivässä paneelit tuottavat ja kuinka paljon tuotosta menee omaan käyttöön ja kuinka paljon myyntiin sähköyhtiölle. Rippuen auingon paisteesta ja muusta mutta millaisia lukemia olette saaneet??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän mennessä korkein päivän tuotto on ollut n. 27kWh/vrk ja se on tullut kokonaan omaan käyttöön. Tilanne varmasti muuttuu kevään edetessä, kelien lämmetessä (meillä on sähkölämmitys) ja sähköntuoton lisääntyessä, jolloin myyntiinkin jää sähköä. Palailen kevään edetessä aurinkopaneelikuulumisiin, kunhan meillä käyttökokemusta kertyy lisää.

   Poista
 15. nämä omavaraisuus-postaukset ovat todella mielenkiintoisia. mukava seurata miten kompostialueenne kehittyy, meil myös kompostialuetta kunnostettu parin vuoden ajan. kiitti myös noista edellisistä matkapostauksista, nojatuolimatkailu on yksi lempi puuhiani;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan, minäkin tykkään nojatuolimatkailusta.:) Omavaraisuus ja sen lisäämine on tosiaan kiinnostava aihepiiri.

   Poista
 16. Monenmoista olette jo ehtineet ja tehneetkin. Kompostorien lisäämistä minäkin olen miettinyt, tavaraa tosiaan kertyy, ja kahdelta hengeltä jopa yllättävän paljon biojätettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostoitavaa tosiaan tuntuu kertyvän herkästi. Toivottavasti nyt tänä vuonna saisimme asian vihdoin kuntoon. Ihan harmittaa, kun se on jo pari vuotta siirtynyt.

   Poista
 17. Aurinkopaneelien käyttäkokemukset kiinnostaa kovasti, sillä meillä on juuri se asia mietintämyssyssä. Lämmitykseen emme niitä kaipaa, sillä meillä on maalämpö, mutta muuhun sähkönkulutukseen kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkopaneelit ovat kyllä näppärä tapa vähentää ostosähkön määrää. Palailen paneelikuulumisin lähiaikoina.

   Poista
 18. Aurinkopaneelit! Ja mehiläiset - näitä jään erityisesti seurailemaan blogissasi! Olen haaveillut nyt muutaman vuoden omasta mehiläistarhauksesta, ja kaikki blogikokemukset rohkaisevat (toivon mukaan, heh) vähintäänkin jatkamaan sitä haaveilua jos vaikka jonain vuonna toteutuisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehiläistarhaus on kyllä hauska, kiinnostava ja monella tapaa palkitseva harrastus.:) Postailen siitä lisää kevään edetessä.

   Poista
 19. Onko teillä paneeleille akusto? (ja jos on niin saako kysyä mitä kokoluokkaa) vai myyttekö kesällä ylimääräisen sähkön pois?

  VastaaPoista
 20. Akustoa meillä ei ole, vaan myymme ylimääräisen sähkön pois. Se olisi ollut meillä investointina suhteettoman kallis ylimääräisen sähkön määrään nähden.

  VastaaPoista
 21. Aurinkopaneelit ja omat mehiläiset, kuin suoraan unelmistani <3
  Todella mielenkiintoinen kirjoitus. Ihanaa kun liityit joukkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, että postauksessa oli sinua kiinnostavia asioita.:)

   Poista
 22. Hauska löytää uusi blogi, ja aurinkokennojen hankinta on meilläkin käynyt keskusteluissa silloin tällöin. Mielenkiintoista nähdä mihin päädyitte!

  VastaaPoista
 23. Kompostorihommat täälläkin on listalla, pitää vähän laajentaa ja parantaa koko systeemiä meidän nurkilla:)

  Voi että miten kiinnostaisi mennä mehiläiskurssille. Yksi täällä meidän suunnilla olikin juuri, mutta huomasin sen vasta pari päivää sen jälkeen, kun kurssi oli pidetty. Nooh, jospa ensi vuonna sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kompostorijuttuja sielläkin!:) Mehiläistarhaus on kyllä oikein hauska harrastus. Toivottavasti sopiva kurssi sattuu sinulla kohdalle!

   Poista
 24. Kävin lukemassa myös tuon yhteenvetosi viime vuoden sadosta, kuulostaa tosi hyvältä! Hassua miten lukiessani suunnitelmaasi kompostointialueesta tein päässäni jo omiakin suunnitelmia sen suhteen, niin nämä suunnitelmat elävät. Aurinkosähkökin kiinnostaa, mutta jään aina pohtimaan maksaako se itseään koskaan takaisin, olisi niin hienoa kun talviaikaan sitä saisi, silloin kulutus on isompaa, vaikkei päätähuimaavaa silloinkaan. Taimetkin teillä on jo hyvällä mallilla, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi! Minulla kompostointialueen suunnitelmat ovat hautuneet nyt pari vuotta ja muutoksia niihin tuntuu tulevan vieläkin, aina tulee jokin uusi näkökulma, joka muuttaa kokonaisuutta. Toivottavasti nyt tänä kesänä alueen saisimme aikaiseksi, niin loppuisi tämä vatvontakin.:D

   Poista
 25. Mehiläiset, nuo ahkerat pörriäiset joita on meillekkin tulossa. Jännittää kauheasti kaikki niihin liittyvä. Kaikki kuulostaa kapulakieleltä vaikka homma onkin suht simppeliä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että teillekin on tulossa mehiläisiä! Kun hommaa pääsee tekemään ihan käytännössä, asiat kyllä selkenevät.:)

   Poista
 26. Työ ootte kyl super ahkeria ja sen lisäks tosi taitavia <3 Ihanaa toukokuuta ystäväiseni <3

  VastaaPoista
 27. Meille on tässä kuussa tulossa kaksi pesää mehiläisiä! Kunhan lumet vaan sulavat :D Odotan tosi kovasti tuota omavaraisuutta hunajan suhteen.

  VastaaPoista
 28. Yah begitulah, backlink dari google ini memang perlu untuk kita kejar dan kita dapatkan

  VastaaPoista
 29. artikelnya sangat bagus, terima kasih telah membagi informasi tersebut

  VastaaPoista
 30. Kabar Baik Untuk Para pencinta Game
  Karena di Bulan januari ini Sudah keluar Game RPG Online Terpopuler Se-Asia
  Penasarankan Game nya Seperti apa???
  Kalian bisa dilihat game nya dari link di bawah yaaa

  VastaaPoista
 31. Menarik sekali, perlu saya coba ini..
  kebetulan lagi cara tentang hal ini.

  VastaaPoista
 32. Mau mendapatkan pelayanan yang baik dan ramah???

  Modal Kecil bisa mendapatkan hasil yg luar biasa...

  VastaaPoista
 33. Info menarik dan boleh sekali dicoba, Makasih buat infonya dan sukses selalu.

  VastaaPoista
 34. artikelnya sangat bagus, terima kasih telah membagi informasi tersebut

  VastaaPoista
 35. keren mas buat infonya dan salam sukses selalu

  VastaaPoista
 36. Menarik sekali, perlu saya coba ini..
  kebetulan lagi cara tentang hal ini.

  VastaaPoista
 37. Kabar Baik Untuk Para pencinta Game
  Karena di Bulan januari ini Sudah keluar Game RPG Online Terpopuler Se-Asia
  Penasarankan Game nya Seperti apa???
  Kalian bisa dilihat game nya dari link di bawah yaaa

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...