keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Kaalien kasvatus

Muutamana kesänä olen kokeillut kaalien kasvatusta, ja ajattelinkin tehdä vähän yhteenvetoa kokemuksistani. Olen kasvattanut tähän mennessä parsa-, kukka-, ruusu-, kerä-, puna- ja pinaattikiinankaalia. Näistä parsa-, kukka- ja ruusukaali ovat nousseet perheemme suosikeiksi, pinaattikiinankaalin kanssa taas en ole vielä koskaan päässyt satoon asti, sillä sen taimet ovat kuolleet jokaisella kerralla tuholaisten hyökkäykseen. 

Kukkakaali 'Erfurter'

Kylvän kaalit aina jo maaliskuun loppupuolella, jolloin kesäkuun alussa pääsen istuttamaan lavatarhaan mukavan kokoiset taimet. Kaalit itävät melko nopeasti, noin viikossa, ja muutaman viikon kuluttua taimet pääseekin jo koulimaan. Huhtikuussakin ne ehtii kyllä vielä hyvin kylvää esikasvatusta varten ja Etelä-Suomessa varhaisimmat kaalit taitavat tehdä satoa ihan toukokuisena suorakylvönäkin.

Ruusukaali 'Roodnerf'

Ennen istutusta karaisen taimet normaaliin tapaan ulkoiluttamalla niitä aloittaen noin kymmenestä minuutista ja pidentäen aikaa päivä päivältä. Reilun viikon jälkeen säiden salliessa istutan taimet lavatarhaan. Kaalien kumppanuuskasveiksi suositellaan esimerkiksi pensaspapuja, salaattia, pinaattia, mangoldia, porkkanaa, samettikukkaa ja kehäkukkaa, ja joitakin niistä laitan itsekin kaalien kaveriksi. Heti istutuksen jälkeen peitän kaalien istutuslaatikot tiheällä hyönteisverkolla ja alkuvaiheessa myös harsolla, joka pitää verkkoa paremmin laatikossa lämpöä. Kaaliperhoset ja -kärpäset iskevät herkästi taimien kimppuun, jos vain pienikin rako jää verkon tai harson reunaan. Esimerkiksi pensaspapujen vieressä kasvaville kaaleille verkon virittely etenkin istutuslaatikkoon voi kesän edetessä käydä kuitenkin hankalaksi, kun pavut tarvitsevat selvästi kaaleja korkeampaa kasvutilaa. Yhden tällaisen kokeilun jälkeen aion itse jatkossa pitäytyäkin matalammissa kaverikasveissa.

Punakaali 'Rotkopf' ja keräkaali 'Ditmarsker'. Punakaalista olemme tähän mennessä saaneet aina paremman sadon kuin keräkaalista, johon tuholaiset tuntuvat iskevän herkemmin.

Sadonkorjuuseen meillä on parsakaalin osalta päästy jo elokuussa, ruusu-, kukka-, kerä- ja punakaalin suhteen taas syyskuussa. Parsakaali ja kukkakaali tekevät vielä pienempiä sivukukintoja sen jälkeen, kun pääkukinnon korjaa talteen. Ruusukaalin satoaika jatkuu pitkälle syksyyn, pakkasiin asti. Ainakin meillä punakaali ei ole ollut ihan niin herkästi tuholaisten mieleen kuin keräkaali, joten itse olen alkanut suosia sitä keräkaalin tilalla.

Parsakaalin 'Premium Crop' pääkukinto 8/2021

Parsakaalin 'Premium Crop' sivukukintoja 9/2020.

Tässä vielä linkkejä aiempiin postauksiini, joista löytyy kokemuksiani ja vinkkejä muiden hyötykasvien ja kesäkukkienkin kasvatukseen:
- tomatillon kasvatus
 
Oletko sinä kokeillut kaalien kasvatusta? Jos olet, miten olet onnistunut?
Entä onko sinulla jotakin lempikaalilajia/-lajiketta?
 
Iloa ja aurinkoa päivääsi!

6 kommenttia:

  1. Tykkään tosi paljon ruusukaalista mutta en ole tohtinut ryhtyä niiden kasvatusta kokeilemaan, juurikin tihulaisten pelossa. En haluaisi mitään ylimääräisiä torjunta-aineitakaan käyttää hyötypörriäisten takia ja pelkkä verkko ja harso tuntuvat vähän arveluttavalta vaihtoehdolta. Vähintään sen alle menee kissa. SIksi olen toistaiseksi ostanut ruusukaalini kaupasta tietäen ettei niiden maku yllä lähellekään itse kasvatettuja. Millaisen tilan ruusukaali lavasta tarvitsee? Montako taimea voisi samaan lavaan (80x120) laittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on 100 x 100 cm kokoiset lavat ja niissä on ollut kaksi kaalia per lava. Seassa on kuitenkin ollut muuta ja melko lähelläkin kaaleja sellaisia kasveja, jotka voi korjata pois keskikesällä, jolloin kaaleille tulee lisää tilaa kasvaa.

      Poista
    2. Olen ripotellut tuhkaa kaalien lehdille. Se on auttanut kaikkiin ötököihin. Sateen jälkeen täytyy aina toistaa tuhkakäsittely. En ole huomannut että kasville koituisi haittaa.

      Poista
  2. Hieno sato.
    Meillä tykätään kaikenlaisista kaaleista, mutta olemme ulkoistaneet niiden kasvatuksen tyttärelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo ulkoistus onkin varmasti kätevä juttu, ei tarvitse itse kasvattaa kaikkea.:)

      Poista
  3. Kiitos tästä blogista ja näistä kaalinkasvatuskokemuksista! Olen aloittelijaharrastelijaensikertalainen ruusu- ja keräkaalinkasvattaja. Kaikki tieto ja kokemusten jakaminen vie eteenpäin :) t. Seija

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...