maanantai 7. joulukuuta 2020

7. luukku: Omavaraisuus ja joulu + siemenarvonnan tulokset

Näin kuukauden ensimmäisenä maanantaina on taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen vuoro. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tässä kuussa aiheena on joulu.

Tulilatva

Joulun ruokien suhteen emme yleensä ole omavaraisia, sillä vaikka kasviksia onkin säilössä purkeissa ja pakastimessa, ne eivät yleensä kuulu joulupöydän ruokiin, vaan käytetään muutoin. Tämä joulu on kuitenkin poikkeus, sillä oman sadon suolakurkkuja löytyy rosolliaineksiin. Myös omaa hunajaa käytämme jouluruokien valmistuksessa esim. uunijuuresten makeuttajana ja leivonnassa. Haaveenani olisi, että jonakin vuonna voisimme tehdä ainakin porkkanalaatikon ja rosollin kokonaan oman maan kasviksista. Olen myös kuullut, että jotkut pakastavat uusia perunoita joulua varten, ja sitäkin voisi olla hauska kokeilla. Syksyllä satoa korjatessa pitäisi melkein kuitenkin yrittää muistaa varata omat erilliset kasviksensa jouluateriaa varten, sillä muuten ne tulevat meillä kyllä käytettyä jo aiemmin.

Venäläiset suolakurkut

Hunaja on monikäyttöistä herkkua.

Joulun aikaan omavaraisuuttamme täytyykin pohtia muulta kannalta kuin ruoan. Monet joulukoristeet askartelemme itse ja suosimme näissä luonnon antimia. Esimerkiksi kranssit kuuluvat näihin, ja äskettäin postasin myös helpoista kynttilänjaloista, jotka syntyivät vanhoista lasipulloista ja metsäreissun saaliista. Joulukukka-asetelmamme ovat tänä vuonna metsäteemaiset, ja niissäkin koristeena on lähinnä käpyjä, oksia ja varpuja. Joulukukissa kannattaa myös huomioida, että monet niistä sopivat monivuotiseksi iloksi. Itselläni esim. joulutähti on nyt jo muutaman vuoden ikäinen, samoin joulukaktukset, ja tällä kertaa ajattelin kokeilla myös amaryllisten sipuleiden säilyttämistä tulevia jouluja ajatellen. Myös ruukkuatsalean ja huonekuusen toivon jäävän pitkäaikaiseksi iloksi. Hyasintit ja jouluruusun toivon pääseväni keväällä istuttamaan puutarhaan. Lisäksi joulukukista ainakin joulukaktuksia on helppo myös lisätä pistokastyyppisesti, ja olenpa joskus kuullut amarylliksenkin tehneen onnistuneen hoidon ansiosta sivusipuleita.

Kanervasta tehty kranssi, jossa koristeena on hopeamaalilla värjäämiäni mustikanvarpuja ja unikonsiemenkotia.
 

Jouluasetelmamme ovat tänä vuonna metsäteemaiset. Jouluruusu, mähkä ja hyasintti ovat saaneet tyvelleen sammalkuorrutteen käpyjen, puolukanvarpujen ja oksan pätkien kera.


Myös monet joululahjat olemme tehneet itse etenkin sukulaisille. Toki näissä tarvikkeet ovat suurelta osin kaupasta ostettuja. Lapset ovat aina innoissaan päästessään askartelemaan joululahjoja mm. isovanhemmille, ja tonttupajassamme onkin syntynyt mm. tyynyliinoja, joulukuusen koristeita ja pipareita koristelluissa purkeissaan. Lisäksi olemme jatkossa omavaraisia joulukuusien suhteen. Tänä vuonna suunnitelmissa onkin ensimmäinen kuusenhakuretki kesällä ostamallemme pienelle metsäpalstalle.

Itse leivottuja joulupipareita lasipurkissa, joka on koristeltu ylijääneellä tapetinpalalla ja nauhanpätkällä.

Omavaraisuussuunnitelmamme eivät nyt marraskuun jälkeen enää ole juurikaan edenneet. Toki puutarhan normaalit syystyöt on hoidettu, mm. jänisverkot laitettu, arat kasvit suojattu lämpöpeittein/harsoin jne. Myös lintujen talviruokinnan aloitimme taas. Lisäksi viime viikolla mies kävi mehiläispesillä tekemässä oksaalihappokäsittelyn ehkäisemään varroapunkkia.

Tällä hetkellä ajankohtaisena sen sijaan alkavat olla jo suunnitelmat ensi vuotta varten. Viime kerralla tein ensimmäiset "kevätkylvöt" jo joulukuussa, jolloin kylvin paprikat ja chilit. Saa nähdä, maltanko nyt odottaa tammikuun alkuun, vai pääsevätkö siemenet taas multaan joulun välipäivinä. Äskettäin postasin yhteenvetoa tämän vuoden chileistä ja paprikoista helpottamaan seuraavien kevätkylvöjen suunnittelua ja samanlaista katsausta pitäisi tehdä vielä mm. tomaateista ja muista hyötykasveista. Myös ensi kesän puutarhaprojekteja olemme miehen kanssa alkaneet hahmotella, ja niistä on tarkempi listaus tulossa todennäköisesti alkuvuodesta.

Sitten siirrymme vielä blogini joulukalenterin 2. luukusta löytyneen siemenarvonnan tulosten pariin. Arvonta toteutettiin tälläkin kertaa perinteisenä lappuarvontana, ja onnettarena toimi nyt nuorin lapsemme. Siemensetin voitti Facebookin puolella osallistunut Tarja Maikkula. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
 
Vyöhyke 1
 
Vyöhyke 2
 
Vyöhyke 3

Vyöhyke 4
 
Hyvää uutta viikkoa ja mukavaa joulunodotusta!

4 kommenttia:

 1. Itsetehtyjä lahjoja on mukava antaa ja saada. Kaikki "ilmaiseksi" saatava materiaali ym. on järkevää käyttää, totta kai.

  VastaaPoista
 2. Parhaat lahjat ovat juuri ite tehdyt.
  Mukavaa maanantai-iltaa!

  VastaaPoista
 3. Onnea siemenarvonnan voittajalle!
  Itse tehdyt lahjat ovat mukavia. Niissä on antajan lämmin ajatus mukana.
  Tänä vuonna (kuten usein aiemminkin) olen tehnyt herkkusinappia, herukkahyytelöä sekä taateli- ja hedelmäkakkuja annettavaksi.

  VastaaPoista
 4. Oi, oi! Omiin joulupöydän herkkuihini kuuluu aina valkosipulikurkut smetanan ja hunajan kanssa. Miten mahtavaa olisi, jos se hunajakin olisi omalla tontilla tuotettua :) Ehkä jonain vuonna sitten ;)

  Ihanaa jouluaikaa sinne ja mitä parhainta lähestyvää uutta vuotta :)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...