keskiviikko 23. joulukuuta 2020

23. luukku: Night Before Christmas ja muut puutarhan talviset asukit

Puutarhassamme asustelee monia talvisesti nimettyjä kasveja, jota tosin kesällä ei tule niinkään ajatelleeksi niiden kukintaa tai kauniita lehtimuotoja/-sävyjä ihastellessa. Keräsinkin näitä kasveja yhteen, jotta ne saavat ansaitsemaansa huomiota myös nimikkovuodenaikanaan.

Kaikkein ajankohtaisin näistä kasveista on Kaaripenkissä kasvava kuunlilja 'Night Before Christmas', joka tosin näin joulua edeltävänä yönä toivottavasti viettää mukavaa lepokautta maan alla lumipeitteen suojissa.

Kuunlilja 'Night Before Christmas' on kuvassa aivan vasemmassa reunassa (parempaa kuvaa siitä en valitettavasti löytänyt). Se on tuoreempi hankinta kuin muut Kaaripenkin kuunliljat ja lehtiruusukkeeltaan sen vuoksi vielä melko vaatimaton.
 

Jäisiä kaunottaria puutarhastamme löytyy useita. Kuunlilja 'Fire and Ice' on yksi lempikuunliljoistani lehtiensä ansiosta. Meillä sitä kasvaa Varjopenkissä, mutta aion jatkossa jakaa sitä muuallekin puutarhaan. Akileija 'Black Currant Ice' kuuluu viime talven hankikylvöihini. Se ei vielä tänä kesänä kukkinut, mutta kasvatti komeat lehtiruusukkeet. Ehkäpä sen jäätävää kauneutta pääsemme ihastelemaan sitten ensi kesänä. Etupihalla japaninsara 'Ice Dance' uinuu talviunta lumen alla. Sydänpolun alueella viileää kauneutta tarjoaa sinertävänvihreälehtinen suokukka 'Blue Ice', joka tosin sekin on jo saanut lumipeitteen varpujensa päälle.

Kuunlilja 'Fire and Ice'

Suokukka 'Blue Ice'

 

Helmililjoista meillä löytyy parikin talvista asukkia, nimittäin 'Touch of Snow' ja 'Grape Ice'. Näillä kummallakin on ripaus valkoista kukintonsa yläosassa, ikään kuin pieni luminen huippu. Lumista kauneutta edustaa myös tarhakurtturuusu 'Snow Pavement', joka on yksi suosikkiruusuistani.

Helmililja 'Grape Ice' aloittelee toukokuussa kukintaansa. Taustalla sirovartiset kasvitieteelliset tulppaanit.

Tarhakurtturuusu 'Snow Pavement'

 

Yksi erikoinen talven nimikkokasvi löytyy myös hyötykasvipuolelta, nimittäin valkoruotinen mangoldi 'Winter', jota tosin tähän aikaan vuodesta löytyy enää pakastimestamme ja ehkäpä joitakin jäänteitä istutuslaatikoista, joihin jätin muutamia huonoja lehtiä maatumaan.

Näiden talvesta nimensä saaneiden kasvien joukkoon kuuluu puutarhassamme vielä yksi kuninkaallinen, loistokärhö 'Snow Queen', joka on kyllä komean tittelinsä ansainnut.

Loistokärhö 'Snow Queen'

 Löytyykö sinun puutarhastasi talvisesti nimettyjä kasveja?

Iloa ja valoa päivääsi!

14 kommenttia:

 1. Talvisista nimistä huolimatta oli ihanan kesäinen tunnelma! :) Toivottavasti omat kuunliljanikin kasvavat aikanaan yhtä komeiksi kuin sinun.

  VastaaPoista
 2. Upeita nuo "talviset" kuunliljat! Antaa niiden nyt nukkua ja kerätä voimia pian alkavaan kevääseen:)

  VastaaPoista
 3. Kun katsoo noita kasveja, useimmista näkee, mistä nimi tulee.
  Hyvää joulua sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 4. Olipa kiva postaus! Nimiä ei tule aina ajateltua loppuun asti varsinkaan kesällä; usein "lumi" tai "winter" tms. kasvin nimessä tuovat mieleen vain valkoisen tai vaalean ns. jäänsinisen kukinnon.
  Hyvää ja levollista joulua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Yks mun suasikki esikko on valakoone 'Late Snow'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on minulle uusi tuttavuus. Valkoiset esikot ovat kyllä kauniita.

   Poista
 6. Kiva näkökulma aiheeseen. 'Night Before Christmas' on tosiaan nimensä puolesta hyvinkin ajankohtainen. Omasta puutarhastani ei taida löytyä muita talveen liittyviä kasveja kuin nietospensas 'Yuki Snowflake' ja kevätkurjenmiekka 'Frozen Planet'. Tuo kärhö pitäisi ehdottomasti saada joukon jatkoksi. Iloista, onnellista ja valkeaa joulua koko teidän poppoolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oikein hyvää ja tunnelmallista joulua teillekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...