keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Yhteenvetoa viime kesästä: Chilit ja paprikat

Ajattelin kerätä taas yhteen kokemuksiani viime kesänä kasvattamistani chileistä ja paprikoista. Vaikka kirvat hyökkäsivät taimien kimppuun keväällä, sato oli kuitenkin lopulta onnistunut. Ykkössuosikkimme säilyi ennallaan, mutta iloisia yllätyksiäkin mahtui joukkoon. Tässäpä yhteenvetoa viime kesän chileistämme ja paprikoistamme!


- chilipaprika 'Hungarian Yellow Wax Hot': Jo muutaman vuoden ajan tämä on ollut kasvattamistamme chililajikkeista voittamaton ja niin oli tänäkin vuonna. Täyteläinen, tulisuudeltaan melko mieto. Iti hyvin, satokausi alkoi jo heinäkuussa ja jatkui pitkälle syksyyn. Tänä vuonna kasvatin tätä kolmessa ruukussa, pari-kolme taimea kussakin, jotta chilejä jäi myös pakastimeen ja kuivattavaksi. Aiempina vuosina tämän lajikkeen sato on nimittäin mennyt kokonaan tuoreeltaan.

- chilipaprika 'Jamaican Bell': Viime vuonna pidimme tästä lajikkeesta taukoa, mutta tänä vuonna tätä taas kylvin. Satoa tuli jälleen todella runsaasti parista taimesta, mutta kypsyminen tapahtui taas vasta lokakuussa huoneenlämmössä. Vähän paprikamainen maku, mutta kivasti potkua. Nyt säilöin tätä ainoastaan kuivaamalla.

- chilipaprika 'Anaheim': Iti ja kasvoi hyvin, satoisa. Melko kookkaat, punaiset, vähän paprikan makuiset, mutta silti sopivan tuliset chilit. Tämä on tosi hyvä peruschili, joka kuuluu jokavuotiseen kylvövalikoimaani.

Chilipaprika 'Anaheim'

- chilipaprika 'Meek and Mild': Iti hyvin, kasvoi mukavasti. Satokausi alkoi tällä lajikkeella myöhään ja kypsyminen tapahtui kylvötaimilla vasta lokakuussa sisätiloissa. Komeat, mustat, melko miedot chilit. Tätä myös talvetin viime vuonna, ja talvettamani kasvin chilit saivat mustan värinsä jo syyskuun loppupuolella. Jatkossa tuskin kuitenkaan enää talvetan tätä, sillä sato ehtii valmistua muutenkin,  tarvittaessa sitten sisällä kypsyttäen.

- suippopaprika 'Urartu': Itäminen ja kasvaminen ongelmatonta, mutta satoa tuotti jälleen vain muutaman, joskin kookkaan, kellanoranssin suippopaprikan verran. Hyvänmakuinen, melko peruspaprika.

- suippopaprika pieni oranssi nimetön: Kasvoi jälleen hyvin. Edelliseen suippopaprikaan verrattuna satoisa, maukas lajike, n. 6-7cm pituiset paprikat. Pitkä satokausi heinäkuulta loppusyksylle. Suosikkipaprikalajikkeemme.

- chili 'De Cayenne' (Ring O Fire): Tästä pidimme viime vuoden taukoa, mutta nyt kasvatin tätä uudestaan. Hyvä peruschili, satoisa, helppo kasvattaa. Tuo kivaa potkua ruokiin, mutta ei liikaa lastenkaan makuun. Tätä päätyi hyvä satsi myös kuivattavaksi.

Kellanvihreät chilit 'Hungarian Yellow Wax Hot' ja punainen chili 'De Cayenne' (Ring O Fire)

- chili 'Bird's Eye Baby': Iti kyllä, mutta kärsi kirvojen hyökkäyksestä erityisen paljon ja lopulta
kaikki taimet näivettyivät. Tämän kasvatusta aion kokeilla uudestaan.

- chili 'Starfish': Iti kaikista tänä vuonna kylvämistäni lajikkeista heikoimmin, ja lopulta ainoa taimi, joka pääsi koulimisvaiheeseen asti, kuoli kirvahyökkäyksen aikana. Kokeilen joskus uudestaan.

- chili 'Tabasco Greenleaf': Iti hyvin ja kasvoi mukavasti. Jo yksikin taimi teki runsaasti satoa. Pienet, punaiset, kohtalaisen tuliset chilit. Jatkoon!

- chili 'Habanero Lemon': Vuoden tauon jälkeen taas kasvatuksessa. Raakana maussa on sitruksinen vivahde, joka vähenee chilin kypsyessä keltaiseksi. Nämäkin kypsyivät vasta sisällä huoneenlämmössä. Tulisuutta löytyy, mutta siedettävyyden rajoissa. Tätä kuivasin chilijauhetta varten. Kylvän jatkossakin.

-chili nimetön mieto, täyteläinen: Tältä chililtä odotin paljon. Iti hyvin, mutta näytti kuuluvan kirvojen suosikkichileihin. Yhtään kasvia en saanut pidettyä hengissä satokauteen asti. Uusi yritys ensi vuonna!

- pikkupaprika 'Patio Red': Iti ja kasvoi hienosti. Pienet, punaiset, maukkaat paprikat. Lasten suosikkipaprika. Kylvän jatkossakin.

- maustepaprika 'Lombardo': Yksi suosikeistamme. Iti ja kasvoi hyvin, teki satoa runsaasti aina säilöttäväksi asti. Erittäin maukas, aromaattinen maustepaprika, jossa vähän makeahkokin maku. Kuuluu vakiokylvöihini.

- vihannespaprika 'Puztagold': Tämä lajike kasvaa aina vähän nihkeästi, mutta rakastan tämän makua. Paprikat sopivat erinomaisesti esim. salsaan, tortilloihin ja kasvissosekeittoihin. Muistuttaa maultaan vähän chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot'. Kuuluu vakiokylvöihini.

Kasvatitko sinä chilejä/paprikoita viime kesänä? Onko sinulla vakio-/suosikkilajikkeita, joita kasvatat vuodesta toiseen? 

Kaikkea hyvää päivääsi!

4 kommenttia:

 1. Varmaan jo toistakymmentä vuotta olen kasvattanut mietoa vaaleaa Unkarin paprikaa. Otan siemenet talteen omista, joten lajikkeet ovat jo häipyneet mielestä.
  Meillä on selvästi ollut hyviä ja huonoja chili- ja paprikavuosia. Johtuu varmaan siitä, että kasvatan ne nykyään avomaalla.
  Tämä vuosi tuotti satoa kaikista vain omiksi tarpeiksi.
  Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo miedot paprikat ovat meilläkin mieluisia. Minullakin ruukut olivat tänä vuonna ison osan kesästä pihalla kasvihuoneen sijaan, mutta viileillä toki siirsin ne aina kasvihuoneen lämpöön. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Mikähän se kirvoja houkuttaa noihin paprikoihin ja cileihin. Mie vasta opettelen chilin käyttöö ja kasvatusta. Siulla onkin ollu montoo er lajjii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne tosiaan tuntuvat olevan kirvojen suosikkikasveja. Joka vuosi kirvat niihin löytävät, mutta yleensä olen saanut hyökkäyksen tukahdutettua alkuunsa, tänä vuonna kävi toisin.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...