keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Lukijan toive: Lavatarhan maa-ainekset ja huoltotyöt

Sain aiemmin lukijaltani toiveen käsitellä tarkemmin lavatarhassa käyttämiäni maa-aineksia sekä tarhan huoltotöitä. Meillä ensimmäiset kolme laatikkoa ovat olleet käytössä nyt viisi vuotta, ja vähitellen vuosien aikana istutuslaatikoita on tullut reilusti lisää. Laatikot ovat mieheni tekemiä, ja ne olivat aluksi ruskeita. Kuitenkin hankittuamme kasvihuoneen lavatarhan viereen, päätimme käsitellä laatikot mustiksi (myrkyttömällä Osmo Color EcoGarden –puuöljyllä), jotta lavatarhan ja kasvihuoneen muodostama kokonaisuus olisi harmonisempi. Lavojen sisäpintaa meillä verhoaa musta, reiätön mansikkamuovi, jotta maa-aines ja puu eivät olisi suorassa kosketuksessa toisiinsa ja lavat olisivat pitkäikäisempiä. 50cm korkeat lavat on asetettu suoraan nurmikon päälle, matalampien kohdalta olen ensin poistanut nurmikon ja kaikkein matalimpien mansikka- ja raparperilaatikoiden kohdalta on lisäksi poistettu maata n. 20cm syvyyteen, jotta multatila on varmasti riittävä.

Mörköpolulta lavatarhalle päin. Hyönteisverkolla suojattujen lavojen ja Liljarinteen väliin jää parsan laatikko, joka on vähän muita matalampi.

Tavallisissa lavoissa, joissa kasvatan yksivuotisia hyötykasveja, on pohjalla risuja, talventörröttäjistä tehtyä silppua yms. sopivasti käsillä ollutta kasvimateriaalia. Osaan olen kipannut pohjalle myös kesäkukkaruukkuihin jääneet vanhat mullat. Näiden päällä on kompostilla parannettua multaa. Meillä kasvaa lavoissa myös monivuotisia kasveja, kuten puutarhamansikkaa, raparperia, maa-artisokkaa ja parsaa, jolloin olen kasvualustassa pyrkinyt huomioimaan juuri kyseisen kasvin vaatimukset. Esimerkiksi parsan matalaan lavaan olen sekoittanut kompostin ja mullan sekaan myös hiekkaa. Maa-artisokankin lavassa on maamassassa myös hiekkaa, mutta selvästi vähemmän.

Raparperit ja osa puutarhamansikoista kasvaa kasvihuoneen pikkupation vieressä olevassa matalassa lavassa.

Meillä tänä keväänä oli vuorossa lavatarhan ilmeen kohennus, kun laatikoita tuli vielä muutama lisää ja tein tarhan toiseen laitaan matalan aidan. Lisäksi vaihdoimme laatikoiden välissä olleen katteen hiekaksi. Hiekkapolut ovat meillä toimineet hyvin muualla puutarhassa, ja ainoastaan yksittäisiä rikkoja on tarvinnut harvakseltaan niiltä kitkeä. Istutuslaatikoiden pintaa ei ole vielä uudestaan tarvinnut vanhimmistakaan laatikoista käsitellä, mutta lähivuosina se tullee ajankohtaiseksi.

Hyötytarhaa ja lasten leikeissä käyttämää nurmialuetta rajaa nyt matala aita, jonka edessä on kesäkukkapenkki.
Syksyisin silppuan laatikoihin lavatarhasta tulevat kasvijätteet, esim. herneiden ja papujen varret, ja jätän ne maatumaan mullan pinnalle. Poikkeuksena tästä ovat syyskylvöihin tulevat laatikot, joihin sekoitan hienonnetun kasvijätteen mullan sekaan ja lannoitan laatikot jo syksyllä kanankakalla. Syyskylvöt teen yleensä lokakuussa kelien viilennyttyä. Kevätkylvöjä ja esikasvatettavia hyötykasveja varten olevat laatikot taas saavat talvehtia kasvisilppu mullan päällä ja keväällä lumien sulettua sekoitan jäljellä olevat palat mullan sekaan ja samalla lannoitan laatikot kanankakalla. Myös hevonkakkakompostia olen käyttänyt lannoitukseen ja maanparannukseen osassa laatikoita. Kevättalvella lumien sulamisen aikaan olen myös joko kalkinnut laatikot tai sitten olemme levittäneet niiden päällä oleville lumen rippeille talven aikana takassa poltettujen koivuklapien tuhkaa. Kesällä sujauttelen lavoissa olevien hyötykasvien väleihin viherkatetta, joka myös tarjoaa ravinteita, pidättää kosteutta ja parantaa maan rakennetta. Viherkatteena käytän nurmikonleikkuusta tulevaa ruohosilppua, mutta lisäksi mullan päälle päätyvät myös sellaiset juuresten lehdet, jotka eivät tule syödyksi.

Satoaika on jo alkanut, ja tällä hetkellä lavoista lautaselle päätyy mm. retiisejä, nauriiden harvennustaimien naatteja ja pinaattia.

Tänä vuonna lavatarhamme on edelleen saanut uutta päivitystä ötökkäsuojaverkkojen muodossa. Minulla on aiemmin ollut käytössä harsot, jotka olen kivien ja pyykkipoikien avulla kiinnittänyt paikoilleen. Kyllästyin kuitenkin niiden työläyteen, ja erityisesti siihen, että kastelun ajaksi harsot täytyy ottaa pois eikä sadevesikään kunnolla läpäise niitä. Tämän vuoksi olemme kevään aikana vähitellen tehneet suojaverkkokehikoita, joista postailen vielä tarkemmin jatkossa.:)

Kasvatatko sinä hyötykasveja kasvimaalla, lavatarhassa tai ruukkupuutarhassa?

Kaikkea hyvää päivääsi!

7 kommenttia:

  1. Kiitos, hyvä ja kattava paketti!
    Mukavaa viikonjatkoa 😊

    VastaaPoista
  2. Osmocolorin eco gardenin mustalla minäkin omani käsittelin ja tuli kyllä hyvät, kertakäsittely riitti. Sain siistin ja ryhdikkään lava-alueen.

    Vinkeistäsi on varmasti apua, kiitos niistä.

    VastaaPoista
  3. Mistä saa reiätöntä mansikkamuovia? Tarkoittaako se että taimireikien lisäksi, ei ole niitä pieniä vettä päästäviä reikiäkään? Yritän epätoivoisesti löytää vedenpitävää muovia joka sopisi viljelyyn, eli mitkään pvc:t ei toimi. Ihmeellisen vaikeaa on moista löytää.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...