perjantai 26. kesäkuuta 2020

Kasvihuoneen edustan kivetyksen perustukset

 Kaupallinen yhteistyö: Ikikivi

Tämän kesän ehdottomasti suurin puutarhaprojektimme on kasvihuoneen edustan ja sinne johtavan polun kivetyksen tekeminen. Vaikka aloitimme perustusten kaivamisen jo heti huhti-toukokuussa lumien sulettua, on tämä kaivuutyömaa ollut haasteellinen urakka. Paikkaan paistaa aurinko aamusta iltaan, ja maa on tiukkaa savea kuorrutettuna aimo annoksella kiviä. Niinpä perustusten kaivamiseen on mennyt huomattavasti kauemmin kuin alunperin suunnittelimme. Juhannusviikolla saimme kuitenkin vihdoin perustukset kaivettua ja pääsimme kuopan täyttöhommiin.

Lähtötilanne, kuva viime heinäkuulta. Nyt keväällä istutuslaatikoita tuli vielä yksi rivi entisten etupuolelle ja niiden eteen on tekeillä kivireunainen istutusalue. Laatoitettu polku tulee kiemurtelemaan uuden istutusalueen ja Buried Pot Gardenin välistä kasvihuoneen edustalle tulevalle laatoitetulle istuskelualueelle.

Perustuksia varten kaivoimme noin 50cm syvän kuopan, johon pohjalle suodatinkankaan päälle tuli ensin hiekkakerros, sitten Finnfoamia ja uusi hiekkakerros. Uuden suodatinkangaskerroksen jälkeen oli kivimurskeen vuoro. Kastellun murskeen tärytimme huolella, ja nyt seuraavaksi on vuorossa asennushiekan lisääminen suodatinkangaskerroksen päälle, jonka jälkeen pääsemme vihdoin työstämään kivipalapeliä.

Kuopankaivuuta kasvihuoneen edustalla. Lapsetkin ovat olleet touhussa taas ahkerasti mukana esimerkiksi noukkimassa talteen kuopasta paljastuvia pikkukiviä.

Finnfoamin alla on suodatinkankaan päällä hiekkaa n. 5cm. Samanpaksuinen hiekkakerros tuli myös Finnfoamin päälle, jonka jälkeen oli suodatinkankaan ja kalliomurskeen vuoro.

Kastellun murskeen tärytimme huolella. Kuvassa ensimmäinen tärytys, jonka myötä kalliomurske painui sen verran, että sitä piti lisätä ja täryttää vielä uudestaan.

Koska kasvihuoneemme ja istutuslaatikkomme ovat mustia/tummanharmaita, halusimme kivetyksen olevan vaaleaa luonnonkiveä. Kiveksi meille valikoituikin Ikikiven kaunis, vaalea liuskekivi aivan tästä lähistöltä, Nilsiästä. Katselin yrityksen nettisivuilta heidän valikoimansa läpi, tilauksen tein kätevästi sähköpostilla ja kivikuorma tuli meille sovitusti kotiovelle. Aina ohikulkiessani olen ihastellut liuskekiviä ja kovasti odotankin, että saisimme jo kivetyksen valmiiksi ja pääsisimme somistamaan sille syntyvää istuskelualuetta mm. kukkaruukuin ja kynttilälyhdyin.

Postailen lähiaikoina tarkemmin kivien asennuksesta, kunhan pääsemme projektissa taas eteenpäin.

Onko sinulla puutarhassasi kivetyksiä? Minkälaisista kivistä/laatoista ne on tehty?

Kaunista kesäviikonloppua!

6 kommenttia:

 1. Paljon hommia olette tehneet. Mutta on nyt hyvin perustettu reitti. Kiva nähdä kuvia, kun se on valmis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan kovasti, että saisimme kiveyksen valmiiksi. Nyt viikonloppuna olisi tarkoitus aloitella kivipalapeliä.:)

   Poista
 2. Meillä on samansuuntainen projekti ohjelmassa tälle kesälle. Kasvihuoneen perustukset tehtiin aikanaan myöhempää tiililaatoitusta varten huolella, nyt pitää oikeastaan vain kuoria vähän pintamursketta pois jotta saadaan tiilet asennettua sopivaan tasoon suhteessa kasvarin oviin. Terrakotan väriset mukulakivet odottavat lavalla kasvihuoneen nurkalla ! Innolla odotan.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiinnolla odotan työn edistymistä. Varmasti tulee kaunista ja viihtyisää.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...