maanantai 22. kesäkuuta 2020

Kesäkukkailua

Tänä vuonna kasvatin kaikki kesäkukkamme itse joko siemenistä tai ottamistani pistokkaista. Pelakuut minulla kukkivat jo sisällä ollessaan, mutta ärsyyntyivät ilmeisesti ulosjoutumisestaan niin paljon, että kukkia ei ole sen koommin näkynyt, vaikka kasveja olinkin totuttavinani ulkoilmaan varsin hitaasti.  Petunioiden kanssa sen sijaan onnistuin paremmin kuin koskaan. Näin kauniisti kukkivia ja tuuheita petunia-amppeleita meillä ei ennen ole ollut tässä vaiheessa kesää!

Tammikuussa kylvämäni orvokit ovat kukkineet jo pitkään koripunosruukuissaan. Kuvan ruukku on kasvihuoneen pikkupatiolla.

Kasvihuoneen luona on myös pari petuniaruukkua. Kylvin petunioita siemensekoituspusseista enkä vielä taimia istuttaessanikaan tiennyt, minkä värisiä kukkia niihin tulisi. Ruukkujen sisältö onkin ollut yhtä yllätystä. Tähän ruukkuun sattui yksi punainen ja kaksi violettia taimea.

Toiseen kasvihuoneen luona olevaan ruukkuun tuli ainoastaan kirkkaanpunaisia kukkia.

Kasvimaata rajaavan aidan luona kesäkukat alkavat vähitellen avata nuppujaan. Leijonankidatkin kylvin siemensekoituksesta ja niistä toistaiseksi on avannut nuppujaan vain nämä punaiset. Kiva on nähdä, onko jotain muitakin värejä vielä luvassa. Lähistöllä ensimmäiset daaliat kasvattelevat nuppujaan, ja niiden avautumista odotan jo malttamattomana, sillä meillä ei ole ollut daalioita aiemmin.

Keltaiset samettikukat loistavat aidan vieressä kilpaa auringon kanssa.

Terassin pitkille portaille istutin ruukkuihin pelargoneja ja matalakasvuista krassia, jonka toivon aikanaan valuvan kukkivana virtana alas pitkin portaita. Tällaisia samanlaisia ruukkuja minulla on yhteensä neljä, aina muutaman portaan välein.

Terassin köynnösseinässä kukkivat vasta ajoittain yksittäiset aitoelämänlangat. Kelloköynnös, krassit ja tuoksuherneet antavat vielä hetken odottaa kukintaansa.

Terassilla minulla on petunioita kolmessa koripunosamppelissa. Tähän sattui punainen ja violetti matalakasvuisempi versio sekä valkoinen rennompiversoinen lajike.

Toiseen amppeliin sattui sekoitus kolmea eri punaisen sävyä...

... ja tähän viimeiseen sattui tulemaan ainoastaan lohenpunaisia petunioita. Näistä kaikista tämä on oma suosikkini.
Suurin osa esikasvatuksistani on vielä kasvattelemassa nuppujaan, ja postailen niistä myöhemmin, kunhan nekin intoutuvat kukkimaan. Erityisesti odotan mesembriantemumin ja tuoksukaunokin kukintaa, sillä kumpaistakaan en ole aiemmin nähnyt.

Mitä kesäkukkia sinulla on puutarhassasi/terassillasi/parvekkeellasi? 

Leppoisia kesäpäiviä!

10 kommenttia:

 1. Noloa tunnustaa, mutta minulla ei ole yhtään kesäkukkaa ruukuissa. Jokunen miinanköynnös ja hajuherne jurottaa kasvimökissä, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi istuttaa niitä isompiin ruukkuihin. Niin noloa, mutta ei minusta ole näköjään ruukkuihmiseksi. Jospa heinäkuun lomilla.
  Täytyy nostaa hattua, että jaksat kasvattaa kesäkukat aivan alusta asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan tuossa ruukkupuutarhassa tosiaan oma hommansa. Etenkin näin kuumalla ja kuivalla kelillä kasteltavaa riittää. Hajuhernettä on minullakin terassin upotetussa istutusaltaassa.

   Poista
 2. Ihanat kuvat ja niin kauniita kukkijoita♥ Meillä on petunioita, kun ne on ihan minun lemppareita:) Tänä vuonna laitoin amppeleihin myös ensimmäistä kertaa pelargonioita. On kyllä ollut hieno kesä, toivotaan että jatkuu samanlaisena ja nyt ainakin on tosi kaunista säätä luvattu:) Aurinkoista viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kelit ovat tosiaan olleet nyt kauniit. Sadetta tosin välillä saisi tulla. Ihanaa viikonloppua!❤

   Poista
 3. Onpas hienoja! :)

  Itse jouduin ostamaan mm. krassintaimet valmiina, kun omista kylvöksistä taisi itää tasan kaksi (2). En tiedä mikä meni mieleen, yleensä kun krassit ovat maailman helpoimpia kasvatettavia. Lohdutti hieman, kun ystäväni kertoi myös omiensa menneen ihan pieleen.

  Aika vähän oikeastaan edes kasvatin kesäkukkia tänä vuonna, kelloköynnöksiä ja tuoksuherneitä sentään. Pelargoneja on tietenkin myös, mutta niitä en oikeastaan ajattele kesäkukkina, kun ne pönöttävät näkyvillä vuoden ympäri. :)

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin jouduin kylvämään krasseja toisen erän, kun ensimmäiset itivät niin huonosti. Seuraavat onneksi lähtivät kasvuun paremmin. Mukavaa viikonloppua!:)

   Poista
 4. Hienoa, että kesäkukkakasvatuksesi onnistui ja lopputulos on noin kaunis.
  Minullakin pelaguut lopettivat kukinnan ulos päädyttyään. Nyt näyttäisivät vihdoin tekevän nuppuja.
  Ostin taimina orvokkeja ja petunioita sekä pari hämähäkkikukkaa. Sen sijaan kelloköynnökset, samettikukat, krassit, keijunmekot, mustasilmäsusannat ja jotain muutakin kasvatin itse. Krassit ja kelloköynnökset eivät vielä kuki, ehtivät kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihania kesäkukkia sinulla! Minäkin löysin eilen pelakuista vihdoin uusia nuppuja.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...