maanantai 8. kesäkuuta 2020

Buried Pot Gardenin kuulumisia

Viime kesänä meillä monivuotiset yrtit pääsivät Buried Pot Gardeniin, maahan upotettuihin pohjattomiin ruukkuihin. Aiemmin ne olivat kesät tavallisessa ruukkupuutarhassa terassilla ja talvet ruukuissaan suuren tuivion oksien alla suojassa. Kovasti jännitin, miten yrtit nyt uudessa paikassaan talvehtivat, sillä tämä kohta ei ole yhtä suojainen kuin tuivion katveessa. Suurin osa niistä kuitenkin selviytyi talvesta hienosti, muutama menetys silti tuli. Buried Pot Gardenia reunustava laventeli-kuukausimansikkarivistökin voi yllättävän hyvin. Talvi vei noin kolmanneksen laventeleista, mutta ihmeen moni niistä kuitenkin selvisi täällä IV-vyöhykkeellä. Kuolleiden tilalle istutin uudet, tammikuussa kylvämäni laventelin taimet. Jatkossa tarvittaessa kuitenkin harkitsen laventelien korvaamista esimerkiksi iisopilla, jos talvehtimisessa alkaa tulla isompaa ongelmaa.

Buried Pot Gardenissa onnistuneesti talvehtivat venäläinen rakuuna, viherminttu, mansikkaminttu, iisoppi, kiinansipuli ja ruohosipuli. Timjami, ryytisalvia ja sitruunamelissa eivät talvesta selvinneet. Timjamin istutin nyt uuden, sillä sitä käytämme paljon. Kahden jälkimmäisen tilalle sen sijaan pääsivät kokeiluun piparminttu ja viinisuolaheinä.

Ruohosipuli kasvaa pienen puutarhasillan vieressä.

Saman sillan toisella puolella hyvässä kasvussa on venäläinen rakuuna. Taustalla mataliin lavoihin tehty mansikkamaa.

Suurimmassa osassa laventeleita on heleän vihreää uutta kasvua.

Laventelien kanssa Buried Pot Gardenin aluetta reunustavat, siemenestä kasvattamani kuukausimansikat 'Alexandra' ovat jo avanneet ensimmäiset nuppunsa.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

14 kommenttia:

 1. Ihana juttu, ihan uusi tuttavuus mulle tällainen Buried Pot Garden. Suloinen pikkusilta tuossa yhdessä kuvassa :)

  VastaaPoista
 2. Multaki tais hävitä muutama laventeli. Yllättävän hyvin ne kuitenki selevis liki lumettomasta talavesta.

  VastaaPoista
 3. Voi että tuollainen Pot garden on niin kiva♥ Ihanaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
 4. Kiva, että yrtit talvehtivat hyvin. Minulta kuoli iisoppi, kaikki timjamit sekä osa kuukausimansikoista. Pitää muistaa ensi keväänä kylvää uusia. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpa harmi, että talvi vei noin paljon hyötykasvejasi. Toivottavasti ensi talvi olisi suosiollisempi. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. HYvä, kun sait kasvit säilymään talven yli! Laventelit minua kiinnostaisivat, mutta niiden arkuuden vuoksi olen toistaiseksi jättänyt hankkimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole noita laventeleja raaskinut taimina ostaa, sen verran monta tuohon riviin niitä mahtuu. Ne ovat kuitenkin onnistuneet esikasvatuksessa ihan hyvällä prosentilla.

   Poista
 6. Kiitos uudesta ideasta, täytyypä kokeilla! Olisi mukavaa jos joku etelän kasvi selviytyisi näistä haastavista nykytalvista Vantaalla. Lunta puuttuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan!:) Lumeton talvi on tosiaan varmasti haasteellinen. Meillä täällä IV-vyöhykkeellä lunta on onneksi riittänyt.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...