keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Ihanat alppiruusut!

Jos tulppaanien kukinta on yksi puutarhakesäni kohokohdista, kuuluu näihin odotettuihin hetkiin myös alppiruusujen väriloisto. Suurin osa alppiruusuistamme on Sydänpolun alueella, mutta pari olen istuttanut muuallekin ja mieli tekisi edelleen hankkia lisää näitä kaunottaria. Sydänpolulla minulla onkin ainakin kahdelle matalahkolle lajikkeelle paikka valmiina, kunhan sopivat sattuvat jossain myymälässä tulemaan vastaan. Tässäpä muutamia kuvia puutarhamme ihanista alppiruusuista!

Alppiruusun 'Hellikki' kukat ovat todella räiskyvän väriset, ja se on tällä hetkellä yksi alppiruususuosikeistani.

Alppiruusut 'Hellikki', 'Cunningham's White', 'Roseum Elegance' ja taustalla valkoinen 'P.M.A. Tigerstedt' ovat kukassa. Takana keskellä 'Mikkeli' vasta aloittelee kukintaansa. Edessä vasemmalla 'Catawbiense Grandiflorum' on vielä tiukasti nupussa. Edessä oikealla osittain ruskeana on lamoalppiruusu 'Scarlet Wonder', joka kärsi talvesta ja ruskettui kevätsuojauksesta huolimatta. Meinasin siitä jo ruskeita oksia leikata pois, kun huomasin, että osassa niistä on kuitenkin vihreitäkin lehtiä, joten siirrän pensaan siistimistä vähän myöhemmäksi.


Edestä alkaen 'Roseum Elegance', 'Cunningham's White' ja 'Hellikki'.

Alppiruusu 'Roseum Elegance'

Alppiruusu 'Cunningham's White' kukkii meillä aina ensimmäisenä, joten tässä vielä kuva samasta alueesta viikko sitten, jolloin sen kukinta oli parhaimmillaan. Alppiruusujen alla kasvaa maanpeitekasvina mm. erilaisia rönsyakankaaleja.

Alppiruusu 'Cunningham's White'

Sydänpolun alueen taaimmaisen nurkan luona kukkii alppiruusu 'P.M.A. Tigerstedt', joka on ensimmäisiä alueelle istuttamiani alppiruusuja.

Alppiruusu 'P.M.A. Tigerstedt'

Alppiruusun 'Mikkeli' paras kukinta on vielä edessä. Sen kukat ovat hempeän vaaleanpunaiset.
Uuden Rinnekaaren alueella kukki jo aiemmin alppiruusu 'Pohjolan Tytär', joka on viimeisin alppiruusuhankintani.

Terassin istutusalueella kukkiaan availee alppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum'. Alppipaju ja viiruhelpi tuovat alueella kivaa vaihtelua vihreän eri sävyihin.

Viiruhelpi on alppiruusun tyvellä kaksinkertaisella juurimatolla eristetyssä poterossa, ettei se leviäisi koko penkkiin. Ainakin toistaiseksi se on pysynyt tällä tavoin hyvin kurissa.

Alppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum'

Onko sinulla puutarhassasi alppiruusuja? Mikä on alppiruusuista lempilajikkeesi?

Iloa päivääsi!

10 kommenttia:

 1. Kauniita alppiruusuja ❤ Meidän pihassa ei ole vielä alppiruusuja, mutta josko tänä kesänä paikkansa löytäisivät pihastamme. Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
 2. Alppiruusut sopivat hyvin puutarhasi isojen puiden lomaan. Aika vaikea sanoa, mikä alppiruusuista on oma suosikki, kun uusiin kaunottariin törmää vähän väliä.
  Meillä on kaksi vanhempaa Catawbiense Grandifloraa, kaksi Cunningham's Whitea ja Nova Zempla.
  Leppoisaa juhannusviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusia kaunottaria tulee tosiaan vastaan usein. Ihania lajikkeita teilläkin! Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 3. Kauniita. Olen arastellut hankkia Cunninham´s White-lajiketta kun sitä joissain suosituksissa suositellaan vain II vyöhykkeelle, nyt taidan uskaltaa kokeilla meillekin kun menestyy teilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Cunningham's White on ollut meillä varmaan viitisen vuotta ja tosiaan hyvin on pärjännyt, joten eiköhän se menestyisi teilläkin.:)

   Poista
 4. Kauniisti kukkivat! 'Hellikki' on kyllä todella kaunis, samoin 'P.M.A. Tigerstedt' punapilkkuisine nieluineen. Meillä kummatkin 'Mikkelit' kukkivat nyt, toinen vasta ensimmäistä kertaansa. Mukavaa juhannusviikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin 'Mikkeli' puhkesi kunnolla kukkaan muutama päivä sitten. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...