keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Maa-artisokan kasvatus

Mainitsin pari päivää sitten omavaraisuuspostauksen yhteydessä, että saimme maa-artisokalle nyt entistä paremman kasvupaikan ja lupasin kertoa asiasta tarkemmin. Aiemminhan meillä maa-artisokat kasvoivat varjoisassa tontin takanurkassa, jossa ne kyllä tekivät satoa, mutta mukulat jäivät melko pieniksi eivätkä kasvit koskaan kukkineet. Niinpä toiveissa olikin siirtää maa-artisokat aurinkoisempaan paikkaan ja lähemmäs hyötytarhaa.

Maa-artisokan mukulat odottamassa istuttamista. Osa näistä oli ehtinyt jo vähän itääkin, ennen kuin ne pääsivät multaan.

Sopiva paikka löytyi kasvihuoneen takaa, johon mies teki matalan lavan samaan linjaan jatkoksi mansikka- ja raparperilaatikoille. Lavan kohdalta poistimme nurmikon ja lisäksi kaivoimme ja kohensimme kasvualustaa niin, että hyvää multavaa, kompostilla parannettua maata on nyt n. 50 cm syvyydeltä, kun lavan korkeuskin otetaan huomioon. Maa-artisokka on herkkä leviämään ja lisäksi lähistöllä on omenapuu, joka saattaisi levittää juurensa laatikkoon. Niinpä pohjalle tuli juurimatto estämään kummankin harhailuyrityksiä.

Kasvihuoneen taakse syntyi maa-artisokalle oma matala lava. Sen etupuolella jatkona on raparperien ja niiden edessä yksi mansikoiden matalista lavoista.

Aluksi ajatuksenani oli vain siirtää alueelle vanhat mukulat entiseltä kasvupaikalta. Ne olivat kuitenkin sen verran pieniä, että päätimme syödä ne, ja hankkia uudet. Edelliset oli ostettu ihan kaupan kasvisosastolta, mutta nämä tilasin netistä samalla kertaa kuin parsan juurakotkin. Istutin mukulat lavaan noin 30 cm välein 10 cm syvyyteen. Osa mukuloista oli itse asiassa jo itänytkin, ja nyt vain odotellaan niiden kasvuunlähtöä. Meillä etenkin maa-artisokkakeitto on suurta herkkua, jota aina odotetaan innolla sadonkorjuun ollessa käsillä aivan syksyllä ennen maan jäätymistä, ja joskus keväälläkin heti maan sulettua, jos syksyllä mukuloita on tullut jätettyä maahan runsaasti. Isona plussana kyllä olisi, jos maa-artisokat intoutuisivat vielä kukkimaankin uudessa paikassa.

Oletko sinä kasvattanut maa-artisokkaa?

Kaunista keskiviikkoa!

P.s. Blogissani on käynnissä tämän poikkeuksellisen kevään piristykseksi uusi hyvän mielen arvonta. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

10 kommenttia:

 1. Minä laitoin joskus maa-artisokkaa kasvuun myös kaupan vihannestiskiltä ostamistani. Ne kasvoivat kyllä oikein hyvällä paikalla, mutta koskaan eivät kukkineet. Luinkin myöhemmin, että kaikki lajikkeet eivät kuki, tai eivät ainakaan Suomen oloissa.

  Nyt minulla onkin kahta eri lajiketta. Taas kaupan pussista kasvaneita, mutta ne kukkivat ihanasti! Sitten sain blogiystävältäni viime syksynä pussillisen mukuloita ja ne laitoin eri paikkaan kasvamaan. Näillä määrillä kyllä meille maa-artisokkaa varmaan nyt riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva kuulla maa-artisokkakokemuksistasi! Meillä varmaan kaupasta ostettu satsi oli sitten sellaista lajiketta, joka ei täällä kuki. Kiva nähdä, miten nämä uudet nyt lähtevät kasvuun.

   Poista
 2. Onpa upea paikka maa-artisokalle. Tekisi mieli sanoa, että melkeinpä liian hieno :)
  Maa-artisokka on oikea laiskan kasvi. Me vain korjaamme vuosittain satoa noin 40 vuotta sitten perustetusta maa-artisokka penkistä. Koskaan emme nosta kaikkia pois syksyllä, vaan jätämme vähän siementä maahan. Seuraavana vuonna saamme korjata isoja mukuloita ja näin vuodesta toiseen. Ehkä meillä on suotuisa paikka?
  Ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) Ihanalta kuulostaa tuo maa-artisokkasatonne. Toivottavasti meilläkin nyt mukulat olisivat paremman kokoisia kuin edellisessä paikassa. Ihanaa uutta viikkoa!

   Poista
 3. Parina vuonna olen kasvattanut maa-artisokkaa. Ekana vuonna lavassa, jossa se kasvoi hyvin ja tuotti naurettavan paljon satoa (korjasin keväällä), mutta en ole siihen ihan niin villinä, että haluaisin kokonaisen lavan sille uhrata. Viime vuonna se oli eräänlaisessa saavissa, jossa se ei vienyt muilta kasveilta tilaa, mutta eipä kyllä tuottanut pahemmin satoakaan. Nyt se on niin sanotussa kakkoskasvimaassani, jossa ei haittaa, vaikka se leviäisikin. Katsotaan miten se siellä viihtyy vai viihtyykö. Oma lava on ihan harkinnan arvoinen vaihtoehto.

  Ostin mukulat muistaakseni puutarhamessuilta. Eivät ole koskaan kukkineet, joten kukkiva lajike olisi kiva saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin kokeillut montaa kasvupaikkaa. Olisi kiva kuulla, miten maa-artisokka viihtyy tässä uusimmassa paikassa. Tuo kukkiminen olisi tosiaan iso plussa.

   Poista
 4. Ostin tänä keväänä pussillisen ja sen sijoittamisessa on pientä säätöä, kun tajusin, että siitä voi saada oikean riesan kasvimaalla. Valmistelen sille omaa poteroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin uuden paikan mietinnässä meni aikaa juuri tuon leviämisen takia. Onnea maa-artisokan kasvatukseen!:)

   Poista
 5. Meillä kasvaa maa-artisokkaa. Se on kyllä hyvää. Olen kanssa ajatellut sen siirtämistä vähän aurinkoisempaan paikkaan. Tai ainakin osan siitä voisi siirtää ja jättää loput vanhalle paikalle. Ei niitä kumminkaan kaikkia sieltä pois saa :) Ja mahtuu se siellä kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin tykkäämme maa-artisokasta tosi paljon. Toivottavasti tämä uusi paikka olisi niille nyt entistä parempi.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...