keskiviikko 18. elokuuta 2021

Jättipalsamin hävitystä

Tonttimme rajautuu osin kunnan metsään, jossa on ainakin viime vuosina paikoitellen ollut haitalliseksi vieraslajiksi luettavaa jättipalsamia. Kunnallekin jättipalsamihavainnoista on ilmoitettu. Nyt yksi kasvusto löytyy kunnan puolelta myös aivan tonttimme vierestä. Aiempina vuosina olemme kitkeneet yksittäisiä rajan läheisyydestä löytyneitä jättipalsameja ja aiemmin tänä kesänä kitkimme myös tämän uuden kasvuston kasveja. Alueelle kuitenkin näköjään vielä jäi jättipalsamia, sillä huomasimme sen puhjenneen nyt kukkaan. Leikkelimmekin varovaisesti kukinnot mädätettäviksi jätesäkkiin, jotta mahdolliset jo kypsymään ehtineet siemenet eivät pääsisi leviämään ympäristöön. Lisäksi kitkimme sellaiset kasvit, joiden nuput eivät olleet vielä auenneet.

Jättipalsami

Kaaripenkin pionien lehtiä pilkottaa kuvan vasemassa alareunassa. Kuvassa muuten näkyvä kasvillisuus on kunnan puolella, ja joukosta löytyy myös jättipalsamia.

Jättipalsami on yksivuotinen ja leviää ainoastaan siemenestä, joten siementämisen estämisellä siitä on mahdollista päästä eroon. Aluetta täytyykin pitää nyt jatkossa vielä tarkemmin silmällä ja kitkeä heti, jotta jättipalsami häviäisi.

 

Onko sinun puutarhasi läheisyydessä haitallisia vieraslajeja tai oletko ollut muualla mukana hävittämässä niitä?

Kaikkea hyvää päivääsi!

10 kommenttia:

 1. Meidän kylälläkin tuota jättibalsamia näkyy olevan. Onneksi ei ihan lähellä omaa pihaa. Naapuri muutti synnyinseudulleen, jossa hän on tehnyt jo neljä vuotta työtä jättibalsamin hävittämiseksi. Ja vielä kuulemma riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hävittämisessä on tosiaan varmasti hommaa. Saa nähdä, miten meillä sen kanssa käy.

   Poista
 2. Tänä kesänä minäkin tuota ensi kerran kitkin. Löysin tien vierestä joka johtaa meidän uudelle metsä-palstalle, enkä halua että sen puronsuojelualueelle leviää tuo palsami. Jätesäkkiin sulloin koko kasvit juurineen. Ajattelin että sitten vuoden päästä vain kaadan kasvit säkistä ja täytän taas tuoreella tavatalla. Varmasti kasvia nousee useiden vuosien ajan maan siemenpankki saattaa olla melkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat estettyä sen leviämisen. Jostain luin, että sen siemenet eivät kovin montaa vuotta säilyisi itämiskelpoisena, jolloin muutaman vuoden ahkera torjunta voisi riittää.

   Poista
 3. Naapurin tontilla on jättipalsamia, onneksi ei ole levinnyt meille.

  VastaaPoista
 4. Naapurilla kasvoi tonttimme rajalla jättibalsami valtoimenaan siemeniään pinksauttaen kymmenisen vuotta sitten. Hävittivät sen, mutta edelleen haraavat leveän kaistaleen viikottain, ja edelleen meidänkin puolelta nousee keväisin sinnikkään yritteliäitä taimia kitkettäväksi. Onneksi viime vuosina yhä vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääsisitte siitä jo lähivuosina kokonaan eroon!

   Poista
 5. Täällä on myös kunnan puolella paljon jättipalsamia. Joka vuosi olen niitä kitkenyt ja naapurit kitkevät myös omien tonttiensa kohdalta, mutta silti niitä vain riittää. Maasto on sen verran vaikeakulkuista, ettei kaikkia saa kitkettyä, joten joka vuosi tulee lisää siemeniä. Säännöllisen kitkemisen ansiosta kasvustot eivät kuitenkaan rehota ihan tontin vieressä. Onneksi on kuitenkin vain helposti maasta nykäisemällä kitkettävää jättipalsamia eikä jotain monivuotista nopeasti juurakon avulla leviävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, se lähtee kyllä tosi helposti maasta irti.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...