maanantai 4. heinäkuuta 2022

Unelmana omavaraisempi elämä: Paras säilöntäohjeeni

Tänään kirjoitellaan taas omavaraisuusaiheisen yhteispostaussarjan merkeissä. Nyt aiheena ovat mm. paras säilöntäohjeeni ja tottakai omavaraisuussuunnitelmien eteneminen. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Täytyy tunnustaa, että itse en ole vielä kovin ahkera tai kokenut säilöjä. Nimittäin suurimman osan esimerkiksi marja- ja sienisadosta pakastan, ja myös hyötykasveista iso osa päätyy pakastimeen joko esikäsiteltynä tai sellaisenaan. Yksi suosikkini ovat kuitenkin venäläiset suolakurkut, jotka saavat makua mm. valkosipulista ja piparjuuresta. Niitä onkin pakko tehdä joka vuosi. Tässäpä niiden resepti!

Nämä mm. piparjuurella ja valkosipulilla maustetut suolakurkut ovat suurta herkkuamme.

Venäläiset suolakurkut
noin 10 keskikokoista avomaankurkkua
10 mustaherukanlehteä
6 mustapippuria
nippu varsitilliä
piparjuurta maun mukaan
8 valkosipulinkynttä
1.5 dl karkeaa merisuolaa
3 l vettä

Kiehauta kattilassa vesi ja suola ja anna liemen sitten jäähtyä kädenlämpöiseksi. Pese kurkut kuumassa vedessä. Asettele kurkut pystyyn lasipurkkeihin (purkit kuumennettu etukäteen uunissa 100 asteessa 15min.). Laita pohjalle, kurkkujen väliin ja päälle mustaherukanlehdet, mustapippurit, tilliä, piparjuurta ja valkosipulinkynnet. Kaada liemi purkkeihin niin, että kurkut peittyvät kokonaan. Säilytä purkkeja huoneenlämmössä valolta suojattuna viikon ajan ja siirrä ne sitten kylmään. Kurkut ovat valmiita noin kuukauden kuluttua.

Hyötytarhan tämän kesän tähänastinen suosikkimme on ehdottomasti ilmasipuli, jota käytämme ruokiin päivittäin.


Tähän loppuun kirjoittelen vielä vähän omavaraisuuskuulumisiamme kuluneelta kuukaudelta. Hyötytarhasta saamme saamme jo ensimmäistä satoa ja siitä kirjoittelinkin äsken tarkemmin. Myös kasvihuoneessa alkaa näyttää siltä, miltä pitääkin, ja sieltäkin mm. kasvihuonekurkkuja olemme jo päässeet keräämään. Alkukesän aikana olemme hyödyntäneet myös villiyrttejä, ja monenlaista uuttakin olemme ehtineet niistä kokeilla. Mm. vuohenputkipiirakka, kuusenkerkkäsiirappi ja voikukkamarmeladi osoittautuivat varsin mainioiksi herkuiksi. Näistä villiyrttikokeiluistani olenkin postaillut viime aikoina säännöllisesti, ja reseptit näihin herkkuihin ja muutamiin muihinkin löytyvät edellä olevasta linkistä. Omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta -koulutuksen sain päätökseen kesäkuun puolivälissä ja vietimmekin pienimuotoisia valmistujaisia sen suhteen juhannusviikonloppuna. Kaiken tiedon ja uuden kokeilemisen innostuksen lisäksi koulutuksesta jäi taskuun poimijakortti yhdeksän villiyrtin osalta.

Kuusenkerkkäsiirappia tein nyt ensimmäistä kertaa, ja tulemme seuraavina vuosina varmasti hyödyntämään kuusenkerkkiä myös muuten.


Mökkipalstallemme perustimme suunnitelmiemme mukaisesti kasvimaan, jota tosin on tarkoitus laajentaa vielä tulevina vuosina. Nyt tänä kesänä siellä kasvaa mm. perunaa, sipulia, hernettä, kurpitsaa ja palsternakkaa. Pieni mansikkamaa meillä olisi vielä tarkoitus perustaa sinne tänä kesänä, vaikka satoa sieltä ei toki tänä vuonna ehdikään tulla. Myös polttopuita olemme tehneet siellä ahkerasti tulevan talven varalle. Mehiläistarhauksen kannalta tämä kesä näyttää ainakin tällä hetkellä oikein lupaavalta ja vaikuttaa, että hunajaa on tulossa todella hyvin. Jaokkeita olemme tehneet viimeisen parin viikon aikana useita, joten pesämääärä on taas aiempaa suurempi. Mehiläispesän jakamisesta julkaisinkin äskettäin videon blogini YouTube-kanavalla, jossa on muutenkin luvassa mehiläistarhauskuulumisiamme pitkin kesää. 

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Kesäkuu: Villiyrttisuosikkejani
- Toukokuu: Inspiraatiota omaan puutarhaan
- Huhtikuu: Kasvimaan TOP5
- Maaliskuu: Miten lisätä omavaraisuutta?
- Helmikuu: Mehiläistarhausta - mehiläistarhaajan vuosi
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2022
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:

Vyöhyke 1: Jovela

Vyöhyke 2: Oma tupa, tontti ja lupa, Sarin puutarhat

Vyöhyke 3: Tsajut, Harmaa torppa, Pilkkeitä Pilpalasta, Villa Varmo

Vyöhyke 5: Maalaiskaupungin piha

Vyöhyke 7: Korpitalo

 

Kaunista ja satoisaa heinäkuuta!

4 kommenttia:

  1. Meillä hapankurkkuja valmistettaessa ei kurkkuja pestä, korkeintaan huuhdotaan. Hapankurkkua kuluukin meillä tosi paljon - se on huipputerveellistä suolistolle ja sitä kautta kaikelle. No, suolan määrä siinä vähän hirvittää.

    VastaaPoista
  2. Villiyrtit on mielenkiintoinen juttu, niitä on mukava kokeilla. Täytyy vain tietää mitä ottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä on minustakin hauska testailla ja opetella käyttämään, mutta lajintunnistuksessa täytyy tosiaan olla tarkkana.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...