perjantai 25. maaliskuuta 2022

Puutarhamme vaikeat alueet, osa 5/6: Rikkakasvit

Nyt parin viikon tauon jälkeen on taas aika jatkaa postaussarjaa puutarhamme haasteellisimmista alueista. Aiemmista postauksistani löytyy juttua kuivasta ja paahteisesta etupihasta, hyötytarhan alueen tiukasta savimaasta, tontin takaosan metsän muuttamisesta puutarhaksi ja terassin edustan pienestä maakaistaleesta. Nyt tällä kertaa aiheena ovat puutarhamme rikkakasvit. 

 

Rinnepenkkien haasteena ovat peltokorte ja katajien tyven heinittyminen. Ahkeralla kitkemisellä penkit kuitenkin pysyvät melko siistin näköisenä.

Suurelta osin puutarhassamme rikkakasvit eivät ole ongelma, sillä istutukset ovat niin tiiviitä, että rikkakasvit eivät saa niissä tilaa. Uudet istutukset taas kitken säännöllisesti, etteivät rikat saa niissä alaa. Muutama kohta puutarhassamme on kuitenkin rikkakasvien suhteen haasteellinen. Ensimmäinen näistä on Rinnepenkkien alue, joka oli jo valmiina ostaessamme tämän talon. Rinnepenkeistä on alusta asti puskenut peltokortetta, josta emme varmasti tule pääsemäänkään kokonaan eroon. Kortteen juuret ovat nimittäin niin syvällä, ettei sitä kitkemällä saa pois. Nyt vuosien kitkemisen jälkeen korte tuntuu kuitenkin edes jollain lailla olevan kurissa. Pyrimme poistamaan kortteen maanpäälliset osat heti, kun niitä vain jostain putkahtaa. Keväällä nousevat itiötähkät on myös tärkeä poistaa heti, ettei korte pääse leviämään itiöidensä avulla vielä laajemmalle. Toinen Rinnepenkkien ongelma on heinä, jota kasvaa sinilaakakatajien ja kääpiökatajien 'Repanela' tyvellä. Sitäkään ei enää kitkemällä saa kokonaan pois, koska se on päässyt leviämään ikävästi katajien sekaan. Ainoa konsti heinän hävittämiseen olisikin varmaan kaivaa katajat ylös, puhdistaa niiden juurakot heinien juurenpätkistä ja istuttaa ne sitten takaisin. Ainakin toistaiseksi tämä on kuitenkin siirtynyt, sillä homma tuntuu melko työläältä.

Kaaripenkin kasvualusta oli alun perin todella huono ja rikkakasvit oli vaikea saada kitkettyä juurineen. Maanparannuksen myötä tilanne on kuitenkin jo vähän helpottunut.

Kaaripenkki on puutarhamme ensimmäinen itse perustamamme istutusalue. Siihen multa tuli tilaamastamme multakuormasta, jonka piti olla nimenomaan puutarhaan ja kukkapenkkeihin sopivaa multaa, mutta lopulta se kuitenkin osoittautui huonolaatuiseksi. Kyseinen multa on nimittäin todella tiivistä ja siinä oli todennäköisesti rikkakasvien siemeniäkin jo valmiiksi mukana, sillä siinä alkoi nopeasti vihertää sellaiset rikkakasvit, joita muualta puutarhastamme ei löydy lainkaan. Samaa multaa on kolmessa ensimmäisessä hyötytarhan istutuslaatikossammekin ja ero muiden istutuslaatikoidemme sisältöön on todella suuri. Istutuslaatikoiden kasvualustaa on kuitenkin ollut suhteellisen helppo parantaa poistamalla huonoa kasvualustaa ja korvaamalla sitä hiekalla, kompostilla ja parempilaatuisella mullalla. Suuren istutusalueen osalta maanparannus on kuitenkin hankalampaa. Kompostia levitämme Kaaripenkkiin vuosittain ja lisäksi yritämme parantaa kasvualustan koostumusta viherkatteella ja jättämällä syksyllä kasvinosat maatumaan paikoilleen. Keväällä silppuan jäljellä olevat talventörröttäjät ja muun jäljellä olevan kasvijätteen kukkapenkkiin. Kaaripenkki on paljon muita istutusalueitamme inhottavampi kitkeä, sillä tiiviin maanrakenteen vuoksi rikkakasvit eivät tahdo lähteä juurineen irti. Nyt vähitellen maanrakenne tuntuu kuitenkin kuohkeutuneen ja parantuneen jonkin verran, sillä viime kesä oli ensimmäinen, ettei penkin kitkeminen ollut ihan yhtä turhauttavaa kuin aiemmin.

Kivikkoalueiden pitäminen rikkakasveista puhtaana helpottuu, kun kiviä on riittävän paksu kerros ja alueelta poistaa säännöllisesti pudonneet lehdet ja muun maatuvan aineksen. Kivikkolaaksossa kasveilla on omat multapoteronsa kivien joukossa.

Puutarhamme varmaankin yleisin rikkakasvi on koivu, sillä pikkuisia koivuntaimia nousee joka paikasta. Ne on kuitenkin todella helppo kitkeä pois ja ne lähtevät kyllä yleensä aina juurineen. Erityisesti kivikkoalueilla näitä koivun pikkutaimia riittää, ja kitkenkin ne pois säännöllisesti. Kivikkoalueillamme kivikerros on sen verran paksu, että monet rikkakasvit eivät siellä viihdy. Kivikkokasvit olen istuttanut omiin multapoteroihinsa kivien lomaan. Lisäksi poistamme pudonneet lehdet ja muun vastaavan maatuvan aineksen, jotta kivien väliin ei kertyisi kasvualustaksi sopivaa massaa. Lehtipuhallin on tähän kätevä väline, ja sen lisäksi käytän pieniin koloihin kapeakärkisiä grillipihtejä.

Mitkä ovat sinun puutarhasi yleisimpiä rikkakasveja?

Mukavaa alkavaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...