perjantai 18. elokuuta 2023

Ruukkupuutarhan monivuotisia kasveja

Yhteistyössä Huiskula

Takapihan terassillamme on ruukkupuutarhassa muutamia monivuotisia kasveja, jotka ovat viihtyneet siellä jo useita vuosia. Näihin kuuluvat mm. termoruukuissa kasvavat timanttituijat, joiden juurella leviää harmaa-ajuruoho. Uudempana tulokkaana on viime kesänä samoin termoruukkuun istuttamani syyshortensia 'Limelight', joka talvehti hyvin. Sen juurelle istutin tänä kesänä itselleni uutta tuttavuutta, kirjavalehtistä maahumalaa 'Variegata', joka sopiikin hyvin juuri ruukkuistutuksiin voimakkaan leviämistaipumuksensa vuoksi. Kukkapenkkiin maahumalaa en aio istuttaa, ettei se lähde valtaamaan itselleen liikaa tilaa. Toivon, että kasvi talvehtisi ruukussa hyvin, jotta saisin sitä jaettua ensi kesänä useampaankin ruukkuun rönsyilemään. Maahumala oli varmasti kaunis myös amppelissa, joten sitäkin saatan ensi kesänä kokeilla.

Syyshortensia 'Limelight' sai tänä kesänä juurelleen kirjavalehtistä maahumalaa 'Variegata' ja samoin kirjavalehtisen saratuppaan. Toiveenani on, että tulevina kesinä tähän ruukkuun tarvitsisi aina vaihtaa korkeintaan jokin koristeheinä tai kesäkukka saran tilalle, sillä sara tuskin selviää talvesta.

Kirjavalehtisen maahumalan lehdet ovat kauniit ja kasvutapa runsas.

 

Ruukkupuutarhamme monivuotiset kasvit saavat talvehtia ilman sen kummempaa talvisuojausta, kuten aiempinakin vuosina. Ruukut eivät ole katoksen alla, joten aikanaan ne jäävät lumen suojiin. Palailen ensi keväänä näiden ruukkupuutarhamme monivuotisten kasvien kuulumisiin. Toivotaan, että talvi olisi niille taas suotuisa!


Aurinkoista alkavaa viikonloppua!

21 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea kokemus termoruukun toimivuudesta! En edes tiennyt että sellaisia on olemassa, kunnes Prisma-reissulla bongasin ja oli pakko ostaa testiin. Aattelin kyllä jättää istutukset ensi kesään, niin ehtisi edes yhden kesän nauttia kukista, jos talvehtiminen ei sitten sujukaan :) t. Aloitteleva viherpeukalo

  VastaaPoista
 2. Maahumala on kyllä muutenkin hyvä amppelissa tai jossain korkealla olevassa ruukussa josta se saa valua alas vapaasti.
  Kerran nappasin jostain puiston mättäästä kourallisen juuria,laitoin ruukkuun ja parvekkeelle rottinkisen kukkapylvään päälle,oli kyllä upea ilmestys muutsman kk päästä.

  VastaaPoista
 3. Minulla on jo vuosia ollut kuulijaa pelkän lumisuojan alla.
  Ulkoruukuista taas tyhjennän juuripaakut pensaan tai tuijan alle. Näissä mm kuunliljaa, heiniä ja särkynyttäsydäntä.
  Viime syksynä laitoin menestyksellisesti betonipaljuihin tulppaaneja, pieniä katajia ja onnenpensaan. Nämäkin vain lumella suojattuna maan pinnalle jätettyinä.
  Ilman kunnon lumipeittoa nämä kaikki kaipaisivat varmasti termoruukun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betonipaljussa siis nuo pelkän lumisuojan alla talvehtivat kuunliljatkin.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...