tiistai 28. kesäkuuta 2022

Hyötytarhan ensimmäistä satoa

Olen postaillut villiyrttien keräilystä pitkin alkukesää, mutta maistuvaa satoa olemme saaneet myös hyötytarhastamme. Raparperisato on ollut tuttuun tapaan taas hyvä, ja raparperia olen pilkkonut myös pakastimeen talven varalle. Mangoldin ja punajuuren pikkulehtiä olemme keränneet salaattitarpeiksi. Myös muutamia sipuleita olemme nostaneet varsineen käytettäväksi mm. uusien perunoiden kera. Ensimmäisistä ämpäreistä valmistui perunoita juuri juhannukseksi ja monivuotiset yrtit tekevät jo hyvin satoa. Yksi tämän hetken suosikkikasvini hyötytarhassamme on kuitenkin mahtavana ryppäänä kasvava ilmasipuli, jonka varsia olemme käyttäneet niin kevätsipulin varsien kuin ruohosipulinkin korvikkeena vaikka mihin. Ruohosipuli ja ilmasipulin varret kuuluvat myös niihin herkkuihin, joita lapset käyvät leikkiensä lomassa napsimassa suuhunsa.

Oikealla kyssäkaalia, sen vieressä mangoldia 'Rhubarb Chard', sitten punajuuria ja aivan takana papuja

Sipulit kasvavat hyönteisverkon suojissa.

Ilmasipulin varsista riittää monenlaiseen kesäruokaan. Sen kaverina kasvaa kesäkurpitsaa, jonka poikakukkia on todennäköisesti lähipäivinä jo sen verran monta samanaikaisesti auki, että pääsemme tekemään niistä täytettyjä, friteerattuja kurpitsankukkia.

Pihalla myös chilit tekevät jo ensimmäistä satoaan kasvihuoneen pikkupation ruukkupuutarhassa.

Monivuotisten yrttien alueelta löytyy mm. venäläistä rakuunaa, sitruunamelissaa, erilaisia minttuja, timjamia ja ruohosipulia.


Minkälaista satoa sinä olet jo kerännyt puutarhastasi?

Mukavia kesäkuun viimeisiä päiviä!

8 kommenttia:

  1. Anteeksi kun kirjoitan tästä aiheesta mutta omalla nimellä kuitenkin, minua on ihmetyttänyt postauksen teet jokapäivälle ja kysyt usein loppuun kysymyksen lukijoilta mutta et taida ehtiä niitä kuitenkaan lukea koska et käy niitä kommentoimassa tuskin tätäkään. Ennen oli mukava käydä täällä koska olit itse myös mukana nyt huomaan että harvat käyvät enää mutta blogit listalla olet ykkönen 🤔.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Nila! Taisin aiemmin vastata vähän samankaltaiseen kommenttiisi. Luen tosiaankin jokaikisen lukijoiden jättämän kommentin, ne lämmittävät mieltäni ja monista olen saanut myös hyviä vinkkejä niin vastauksena kysymyksiini kuin muutenkin. Pyrin myös vastaamaan kaikkiin kommentteihin, mutta vastaukseni ovat edelleen noin 7-10 vuorokautta jäljessä. Olen kovin pahoillani tästä viiveestä! Vaikka työn ohella iltaisin ja viikonloppuisin suorittamani opinnot sainkin valmiiksi pari viikkoa sitten, minulla on tällä hetkellä yksityiselämässäni projekti, joka vie runsaasti aikaani ja voimavarojani. En tällä hetkellä kuitenkaan voi enkä halua sitä asiaa sen tarkemmin avata täällä blogissani. Rakastan blogini kirjoittamista ja siksi haluan pitää kiinni näistä kirjoitushetkistä, ne ovat minulle tärkeää omaa aikaa vastapainona kaikelle muulle. Toivon, että kunhan tilanne tasoittuu, ehdin taas paremmin mukaan blogikeskusteluihin niin omassani kuin muidenkin bloggaajien blogeissa.

      Mainitsit, että täällä harvat käyvät enää. Kommenttien määrä on kuitenkin aivan eri asia kuin lukijamäärät. Yleensä kommentoijat ovat toisia bloggaajia, muut lukijat harvemmin kommentoivat tänne blogin puolelle, vaan lähettävät esim sähköpostia. Olen saanut toistuvasti palautetta, että he kokevat tänne kommentoinnin vaikeana tai se ei jostain syystä onnistu, mutta tähän Bloggerin kommentointisysteemiin en valitettavasti pysty vaikuttamaan. Lukijoita blogillani on enemmän kuin koskaan, mutta nykyisin suurin osa on tosiaan muita kuin toisia puutarhabloggaajia. Blogilistalla viitannet blogit.fi-sivuston puutarhablogilistaan. Jos katsot tarkasti, siellä on myös muita puutarhablogeja, joissa kommentteja on niukasti ja silti nekin ovat Suomen suosituimpien puutarhablogien joukossa, eli se kertoo juuri siitä, että lukijakuntaa on varmasti paljon myös bloggaajien ulkopuolelta ja kommentit ja kävijämäärät eivät lainkaan kulje käsi kädessä.

      Poista
  2. On kivasti siellä jo satoa tulossa!Minä odottelen ensimmäisenä salaattia tulevaksi.

    VastaaPoista
  3. Mukavasti olette jo saaneet satoa. Ilmasipulia taidan joskus itsekin kasvattaa. Kuulostaa hyvältä korvikkeelta kevätsipulille. Minä olen myöskin saanut satoa raparperista ja ruohosipulista. Viinisuolaheinä ja salaatit olisivat myös jo käyttökelpoisia, mutta niitä ei olla vielä kerätty. Minullakin chili ja paprika aloittelevat tekemään satoa, samoin mansikat. Tsemppiä arkeen! Mukavaa, että blogi tuo elämääsi iloa. Juttujasi on kiva lukea, vaikket ehtisikään vastaamaan kommentteihin. Olen koittanut kommentoida vain lyhyesti, kun arvelin, ettet ehdi käyttämään kauheasti aikaa kommenttien lukemiseen. Rentouttavaa kesäkuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tuota viinisuolaheinää ole itse haikaillut. Sitä meillä muutama vuosi sitten oli, mutta en saanut sitä selviytymään talven yli. Pitäisi taas joskus ostaa taimi tai siemeniä, sillä se on tosi hyvää. Ihanaa heinäkuun alkua!

      Poista
  4. Ehkä itsekin kokeilen ensi vuonna harsotunnelia sipuleille. Tänä vuonna en laittanut tavallista sipulia ollenkaan, koska ötököt ovat löytäneet ne aina. Miten voikaan "helpon" kasvin kasvatus olla niin vaikeaa 😆. Purjo ja valkosipuli kasvaa hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, sipulin kanssa saa olla tosi tarkkana ötököiden suhteen. Välillä, vaikka kuinka olen ollut suojaavinani ne hyvin, ovat silti sipulikärpäset löytäneet apajille ja niiden toukat pilanneet sadon. Senkin takia olen nyt erityisen tykästynyt tuohon ilmasipuliin, jota ei tarvitse suojata.😅

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...