lauantai 18. syyskuuta 2021

Syyskuun puutarhapuuhia

Syyskuun alkupuolisko on ollut meillä taas ahkeraa touhuamista uusien puutarhaprojektien parissa. Elokuun puolella olivat nimittäin rauhallisempaa aikaa, sillä emme viitsineet juuri ennen puutarhavierailuja tehdä kaivantoja keskelle pihaa. Vierailujen jälkeen nurmikko saikin sitten nopeasti kyytiä ja aloitimme uuden istutusalueen, Patiokaaren, valmistelut. Kesäkeittiön edustalle on ensi kesänä tarkoitus tehdä patio, ja tämä uusi istutusalue tulee reunustamaan sitä ja toisaalta rajaa hauskasti mutkittelevan polun Rinnekaaren viereen. 

Patiokaaren ja oikealla pilkottavan Rinnekaaren välissä kiemurtelee nurmipolku. Patiokaaren alueesta täytyi tehdä riittävän syvä, jotta saan mm. kärhöjä istutettua puolen metrin syvyyteen.

Kasveista suurin osa minulla oli tähän uudelle alueelle jo valmiina, sillä jonkin verran alueelle tulee viime talvena tekemieni hankikylvöjen taimia ja lisäksi kesän kuluessa olen myös ostanut taimia juuri tämä alue mielessäni. Istutushommia pääsin aloittamaan viime viikonloppuna ja nyt lähipäivinä toivon saavani loputkin taimet paikoilleen. Todennäköisesti käyn vielä alennusmyynneissä kiertelemässä, jos muutamille aukkopaikoille löytäisin sieltä sopivat kasvit.

 

Patiokaarta reunustavat luonnonkivet samaan tapaan kuin sen takana näkyvässä Pisarassa. Istutusalueen takareuna on rajattu nyt patolevyllä ja sille puolelle on jatkossa tulossa patio. Kuvanottohetkellä istutusalueen täyttötyöt ovat vielä kesken. Pohjalle tyhjensimme mm. kesäkukkaruukkujen multia ja silppusin sinne myös tehtävänsä jo tehneitä kesäkukkia ja hyötykasveja. Pussimullan lisäksi kuoppaan päätyi takaisin sieltä kaivettua savea ja myös kompostia.

 

Myös kesäkeittiön sisätyöt ovat jatkuneet. Nyt pöytätason kaikki osat on jo valmisteltu, enää taso pitäisi koota ja sen jälkeen pääsisimmekin kiinnittämään loput hyllyt.

 

Kesäkeittiön pyötätason jalkojen öljyämistä

Syystöitäkin olemme aloitelleet kelien viilettyä. Siirsin ruukkupuutarhasta mm. pelargonit ja verenpisarat purkkeihin, joissa kiikutin ne sisälle ikkunan ääreen. Myös suurikukkaiset ruukkukrysanteemit, jotka eivät kestä kylmää samoin kuin syksyn ulkokrysanteemit, pääsivät jatkamaan kukintaansa sisälle. Lisäksi koruköynnös muutti taas olohuoneeseen odottamaan ensi kevättä.

 

Pelargoneja ja verenpisaroita siirtymässä sisälle talvetukseen

Seinäkasvihuoneesta keräsin myös jo sadon, muutamia tomaattiruukkuja vein isompaan kasvihuoneeseen, jossa on lämmitin kylmien öiden varalle. Isommankin kasvihuoneen tyhjennys olisi kuitenkin edessä jo ihan lähipäivinä, sillä sääennuste ei lämpenevää taida luvata. 

Kukkasipuliostoksiakin on täytynyt jo tehdä ja postailen lähiaikoina vielä tarkemmin, mitä kaikkea ihanaa on päätymässä mullan alle odottamaan kevättä.


 Mitä sinun syyskuuhusi kuuluu?

Tunnelmallista viikonloppua!

4 kommenttia:

 1. Ihanan särmältä näyttää tuo uuden alueen alku. Ensi vuonna näyttää jo erilaiselta. Tuollainen multapeti on aina tosi huokutteleva.

  VastaaPoista
 2. Siellä on tulossa hieno uusi alue! Mikä onkaan mukavampaa, kuin aloittaa taimien istutus valmiiseen tyhjään kasvualustaan.

  VastaaPoista
 3. Teillä on koko ajan uutta suunnitteilla ja tekeillä. Ihailtavaa.

  VastaaPoista
 4. Vau, onpas kivan näköinen alue tulossa! Tuo polku on ihana 😊

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...