keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Kesäkeittiön aurinkoilmalämmitin

Postailin viime viikolla kesäkeittiöstämme, ja lupasin kertoa tarkemmin siihen hankkimastamme aurinkoilmalämmittimestä. 

Kesäkeittiön toinen pääty on etelään päin ja siihen paistaa aurinko suuren osa päivästä ihan suoraan. Niinpä siinä olikin hyvä paikka aurinkoilmalämmittimelle, joka puhaltaa sisälle lämmintä ja kuivaa ilmaa. Lämmittimestä voi kelin mukaan valita kierrättääkö se sisäilmaa vai ottaako se korvausilmaa ulkoa. Lämmittimen alaosassa on aurinkopaneeli, jonka avulla se ottaa tarvitsemansa energian. Termostaatin ansiosta mökin lämpötilaa pystyy säätelemään. Kun tavoitelämpötila on saavutettu, aurinkoilmalämmitin lopettaa lämpimän ilman puhaltamisen.

Aurinkoilmalämmitin tuli kesäkeittiön päätyyn Pikkukaaren puolelle. Lämmittimen alapuolella kasvavat pensaat jäävät niin mataliksi, etteivät ne tule varjostamaan lämmitintä täysikasvuisinakaan.
 

Lämmittimen asentaminen oli varsin helppoa. Seinään piti tehdä kaksi n. 10cm kokoista reikää, joista lyhyet ilmastointiputket kulkevat rakennuksen sisään. Lisäksi kesäkeittiön sisään tulevalle lämpitilasensorin johdolle täytyi tehdä pikkuinen reikä.

N. 100cm x 66 cm kokoisen aurinkoilmalämmittimen alaosassa näkyvä ruudukko on aurinkopaneeli. Yläosan tumman alueen sisällä ilma lämpenee ja nousee ylös, josta tuuletin puhaltaa sen rakennuksen sisälle. Lämmittimen ulkopinta on karkaistua lasia.


Kesäkeittiön sisällä aurinkoilmalämmittimen ilmanvaihtoventtiilit näyttävät tältä.


Tässä vielä kokonaiskuva kesäkeittiöstä. Ikkunattomalle seinälle aurinkoilmalämmitin sopii hyvin eikä kovin pahasti pistä silmäänkään.


 Minkälaisia lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisuja teidän piharakennuksissanne on?

Kaikkea hyvää päivääsi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...